結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
其實要相對用唔好太厚既 pick
以前用 2mm 係因為我有種覺得硬=厚既諗法
但後來先醒覺簿都可以硬
轉咗 1mm 之後我就發現 0942 我都接受到
但如果你係話覺得左手唔慣就真係要用粗線
我自己都鍾意粗線聲,但我真係 0942 彈得好D
Semi tone 係 half step
以前(10幾20年前。好正!)
而家果啲唔差。但亦唔算好突出
我有朋友係Schecter artist.佢自己都唔用
話個feel好似玩具喎
我個人就覺得唔係咁差嘅,而且我幾鍾意Schecter嘅neck profile
以前做hi end果時就好應該
btw平平地$3×××買2手hellraiser
會好過prs se 但比多dd有se mh
Slipknot既Jim Root話:
連jeff loomis都由schecter轉去jackson都知咩事
Solar點睇都好過Schecter

除非我玩Sustainer 先會考慮Schecter
或者平價mik玩下重型野粗用都ok嘅
Fiesta red?
恭喜
有無邊隻mini wah真係好聲
用緊xotic wah 想入多隻
hotone就方便但唔好聲
唔啱聲 睇demo都覺得怪
等睇圖
唔係聽日先去入手咩
呢家TL 買fender 有冇做緊優惠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞