結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
其實backplate唔裝都冇咩野,你較彈弓同換線仲方便啲,係易少少生鏽,但講埋師兄你出汗就唔敢講

Btw Tune o matic 會唔會易清理過strat bridge Stainless都咁話
我自己都鍾意比較弧既 fretboard
但我自己彈開 high gain 用 superstrat 類結他
嗰啲結他枝枝 radius 都好平
我反而同你調轉,standard tuning 用咗10幾年1046,兩年轉左0942
因為發現自己有啲嘢總係練唔到快,例如 bending 同埋快既 down pick
但係自己有一枝2 step down 既就 1046,諗緊如果 4 step down 就 1152
左手我比較著重nut width同neckshape
我到而家都係唔知點解一彈taylor
我隻左手會痺2日發唔到力
個radius反而好影響我右手
愈平我就alternate picking愈彈唔到
都仲有個原因係因為以前用粗線,咁想塊 pick 度力同條線抗衡到,就用到塊 pick 越嚟越厚,整整吓發現自己越嚟越冇 touching 所以而家 0942 係用緊 1mm jazz 3
以前 2-3mm
呢個好明
我諗係因為佢越平,就要越小心控制過線既時候塊 pick 唔會 hi 到條線
我唔會hi到 但會直到卡住左彈唔到
用左幾年1046, 有小小想轉1148 or 52.
pick用3.5chicken pick 同tortex 3白 (好似1.5)
我玩開 metal
其實以前多數用 2mm,係有時彈 riff 冇 solo 先用再厚
以前用開 gravity pick
要買2channel加可插footswitch
睇啱邊隻擺上黎問下先
咁誇張拖女點算
仲未睇岩 只係見到有呢樣野想認識下

btw 係咪好似line6 sprider amp咁有fbv pedal插?

通常都得兩三粒制
彈慣左1148 1046
彈0942既話會覺得好似控制唔到條線咁太柔軟
好想知Jimmy Page點用08
1個step係2個half step
4 step down就係Ab Standard 架喇喎
乜 step 唔係解一個 semi tone 咩
我係指 DGCFAD 同 CFBbEbGC
一個step 係一個whole tone.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞