結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
唔係用電腦控制為主? 人手應該佔較少成分

btw琴頸厚薄手感同plek有無關係架
厚薄手感睇間廠neck個設定係點
同plek無關
Plek完要人手執一執補尾刀
咁佢問個spec neck profile
間廠係點咪點
好似prs pattern regular同pattern thin
咁邊個順手個人喜好姐 邊關plek事
plek 得好唔好,同set果個人好大關係。
哩個已經係quality問題啦
我答緊第一題姐
其實可以話有關又可以話冇關
同厚薄當然冇關
但手感包埋按fret
Plek執得差自然手感都差
真係睇你點睇
所以有無用Plek都係講緊quality問題
但除左好似Gibson咁plek埋先直接出貨
以前都見過美國有dealer自己都有部plek係鋪頭
佢會自己再plek執一次d唔同牌子既custom shop model先再寄比buyer
2手咋? 1手dealer夠膽咁做?
一手架
不過只限custom shop model
可能佢地心諗production model plek黎都哂9氣
咁係原廠店?定都係dealer敢咁做?
Dealer
filmore 25w好似萬5?
點解你地咁好試到唔同amp 去左咁多年尖咀

佢地只開細Roland cube 或者 清amp俾我試

想試下metal amp都冇
直接叫佢開個個amp都得
等埋California tweed試埋先決定啦
以前有個矮矮地短頭髮既話試結他用micro cube夠

唔俾我用第二d
通利琴行~~~~
等暑假實有折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞