結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
理論上32,64 最好,但你interface driver 同電腦要夠好

實際上錄音128 都夠
256以下就已經爆音 係唔係部腦太慢?
放中花p24 10top灰牛仔色
一係電腦唔得。一係interface 個driver 唔好
如果係你你會點?
最平既MAC機 都要兩萬 夠唔夠快?
定 砌機好
MAC有 Thunderbolt 可以接INTERFACE
你講多啲資料先啦
你而家部機咩config? 咩interface?
點爆法,音量爆?
通常錄音buffer size set 細,mixing set大
邊有咁誇張要兩皮,兩皮剪4K片level了
我自己都係2018 mac mini,一萬多少少only,行wave/Slate Digital plugin,完全無問題
而且行Thunderbolt interface都唔係平,你唔係行激多track基本上唔洗行Thunderbolt
我未換新機前,係用緊macbook pro 2010 / mac pro 2008去錄/mix添
mixing部機其實唔洗好勁,除非你行百幾二百track
i5 ivy時代 都六七年前了

discrete 4
佢有樣野叫afx2daw 接Thunderbolt
話可以係interface自己運算 唔洗CPU 0delay唔知真定假

定用一萬蚊砌算
想接近0delay姐
失哂真 同喇叭係咁嘈音 打打打打
係咪peak左你唔知
其實正常黎講,電腦慢係唔影響爆唔爆,一定係其他問題
我仲有部07年iMac , 仲行緊Core duo 2(已換SSD),唔行plugin的話一樣影錄到無爆無delay,8 track in同時錄都無問題
都應該係唔關電腦快慢事,睇下係唔係其他問題
我都係用2012mini 未換ssd
平時錄cover完全無野
btw 我係想問邊度換ssd平
自己動手吧,我幾部mac換ssd/ram都係自己動手
買工具就得,1set工具幾十蚊

2012 mini:
https://www.ifixit.com/Guide/Mac+mini+Late+2012+Hard+Drive+Replacement/11716
你爛聲都係souce冇較過開到好一peak, 一係daw sw開左唔知乜野令到聲爛

利申: 用過focusrite同yamaha 做interface都未試過爛聲
唔敢喎大佬 睇過教學 又唔識過資料
過資料,用隻hd行time machine,新機倒番入去就搞掂。不過我係重整,無咁多垃圾

其實睇好似難,但係做唔太複雜
你住邊
i5 ivy bridge 夠啦。
你係咪落得太多Plugin呀?! biax fx之類 跟住又set 96kHZ?
bias fx 好食cpu. 96kHZ 嘅bias fx
我部電腦 i9 7980xe + 128GB RAM 都爆音

afx2daw 係antelope audio獨有。 而且要thunderbolt connection下先用到
同埋afx2daw要俾錢買, USD 399

利申用緊Zen Tour 同 Orion Studio 2017
大佬

我係較192kHZ 用佢鈴羊個軟件扮guitar amp試聲 爆音囉 256以下就

你覺得 唔係mac機 係咪就唔洗買afx2daw?
佢另外果d好唔好用 其實唔係幾睇得明包d乜
你ivy bridge 用192 梗係爆音
你set返44.1
同埋好多plugin 都唔support 192kHz

同埋Antelope Audio個usb driver好垃圾。
你用AA咩interface?

Antelope Windows driver support thunderbolt
都可以用afx2daw
但而家windows thunderbolt driver 仲係beta
唔support windows audio同埋 ASIO device唔可以share
過2,3月先會出完全版Windows Thunderbolt driver.
discrete 4啊
44.1咁咪好渣囉? 定其實差唔多
192要去到你既級數先開到 真係好癲
其實好簡單,你44.1同192k 都錄下咪試到個分別..
我用outboard gear多。我錄音都係最多錄96khz. 如果多Plugin嘅project我都係用44.1kHZ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞