結他/Amp/Pedal’s 新聞, 歷史, 冷知識趣談 (4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
其實真係唔明點解反面fender對artist已經算好好
試過比半年新手買suhr pro
chord都未襟好笑9我用萬頭結他
又要拎出黎笑一笑
https://youtu.be/fFeryunQ-cI
直接買支Jackson
關鍵係pu?
關鍵係JohnMayer隻手
jackson咪又係fender嘅
況且佢之後一樣有用fender
佢個腦唔知諗咩
可能個期鬧到好甘,我用掛名副廠Jackson都唔用你black one

其實就算而家有silver sky都仲會用支fender

咁當然其實fender係好聲好多
條友串到想用咩就用咩 冇人郁到佢

係冇用過Taylor
咁silversky同fender vintage唔同聲
Taylor用過好多次啦

...咦乜原來你地講緊結他牌子?
佢屌過Taylor咋
市面上係咪多數都係semi hollow 多啲,定係唔關事?

支white falcon 好靚
如果有個左撇朋友學結他
應該建議佢買返支lefty 定係正常好?
感覺上樂器好似唔使點分左右手?
個人覺得左手結他望落唔靚又少選擇一係學jimi神
右手啦
用左手佢以後實後悔
初學咩都唔識可右手
我有個左撇 fd 買好多結他都要 custom
有時D正正常常 production model 都要突登 custom 因為冇出左手
佢話買結他都未算最煩,最煩係買 parts
買條木結他 saddle 都要訂要盛咁
CME exclusive Fodera Emperor guitar 又幾靚

可能semi比較泛用性高,所以覺得多d,款色都應該係semi比較多

Hollow都有但可能Jazz / rocky billy 界比較常見
鐘意blues 既話 叫佢學hendrix 或者eric gales拎支右手結他倒轉彈香港藍調新星
hendrix 都叫掉返轉啲線吖
eric gales 支結他直頭同右手冇分別
左手佬必備技能嚟
反轉啲scale嚟彈

唔識嘅話唔使旨意試到結他

Richard fortus 都係用gretsch玩rock
利申:左手人 學個陣呀sir話冇左手結他 塞左支右手比我一直到而家都仲彈右手
真係有分別咩
橫掂兩隻手都要用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞