[人性魔幻] 《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
唔係調查, 係調整, SOR
咁就好
耶又有文
正評
出埋佢唔
莫非......

你就係養大個女然後個啲鬼父?

其實有冇人覺得男主角死女主角一定要死呢件事好邪
結局男主死>死前解契約>女主無事>自由地孤獨生存落去
唔通係奏唔見左/消失左
解除左女主唔係都要死咩
解約千雪都會死
如果用第二個契約改變/覆蓋千雪比火燒死嘅因果關係咁行唔行得通
係咪一個, 廿七, 八歲既女仔, 著短裙, 帶皮手套, 平胸既紮馬尾女仔?
唔通係知道左啲對沈醫生不利既野
出埋今晚呢篇新post

有冇人俾多個正皮湊夠100
皮已正
100正皮加更
希望正皮急直上升
皮已正
職業等文師 報到
正皮咗la
節奏所限, 今晚可能會出多一篇+開新POST, 大家唔好留言住先
收返, 只有新POST, 冇新一篇, 唔想Hea出趕節奏
我從看到Jean到確認是她花了比想像中多的時間, 因為面前這女生與我記憶中手執魂俱的魂俱使實在相去甚遠!

披頭散髮的她倒在地上, 與身邊的幾個男人拉扯著, 她的頭髮沒有一點光澤如枯草一樣, 身上的短裙灰茫茫好像被埋過又掘出來一樣, 皮手套也污穢不堪, 短靴甚至還掉了在不遠處。她臉上的妝已經溶成了一塊塊, 眼睛附近都是顏色斑駁, 雙眼更是陷進了眼窩中, 至於那眼袋, 就和被送進急症室的過勞者一模一樣。

那幾個男人拉住她, 她就如爛泥一樣賴在地上, 卻不發聲呼叫, 是怎麼回事?!之前的話 奏不會給她喝得這樣醉啊!

我連忙發送位置給千雪, 然後抄起路邊一個橙色垃圾桶, 沖向人堆旋腰發勁--

「咚!」

「嘩呀!」

捉住Jean的男人被我的垃圾桶砸中只能放手狼狽的後退!

「同我死撚開!!」我擋在Jean面前吼道,「你地邊撚個呀! 我報警啦!」

「...然.?.」倒在地上的Jean低頭道。

「搞咩呀你!」

「喂喂喂!」那男人目露兇光站起來, 「做架兩呀? 玩英雄救平胸怪呀?」

......我緊握了拳頭。

「同阿Jean道歉。」

北斗會館法度禁止使用魔法傷害普通人。

「吓?」

「我話, 道歉啊! 屌你老母!!」

眾人大笑, 陣陣嘲笑聲傳來, 還有人道:「依加D兵做架兩做到咁串既喂?! 哈哈哈!!」

「條女係街度醉到成條屍咁, 我地做下好心諗住收留都俾人問候, 仲要道歉, 哈哈哈..!!」

「Happy完又有地方過夜, 算係咁啦!!」

「條女咁既身材我地都肯-----」

「砰!」那個正在大放厥詞的傢伙被我一腳踹向下陰, 聽到他雙腳之間傳來啪格一聲慘叫倒地!

那麼不用魔法就可以了。

好了, 她是時候拔出奏了吧?

「.....」她只是繼續頹然坐在地上。

為甚麼啦?!

見勢色不對我連忙轉身忍痛用背脊為Jean擋下兩拳, 攔腰抱起她槓到臂膊上拔足就跑!

「咪撚俾佢走!」

「叫人! 叫人!」

「Jean你做乜野呀喂!!刀呢?!」

「...對唔住..阿然..」

雖說Jean不重, 可是實在也不輕! 我跑了一會兒便筋疲力盡, 只能放下她:「喂你自己跑啦, 我睇下點截住佢地!」

「我...已經...」

「點呀?!」眼前的人已經由幾人變成十人左右!

「...奏已經..無左..」

不是吧。

「你...由我啦..」

讓穿成這樣子的她落在這群人手上天曉得會發生甚麼事!

「我地依加無時間頹廢, 同我起身啊Jean!」我隨手把身邊的竹枝扔向前, 人群卻輕鬆地避開。要用魔法嗎? 好吧, 雖說我還有官司在身, 以魔法攻擊絕對會大為不利, 但這時是靈點旁邊, 瑪那比普通濃, 正常的瑪那波動也較大, 而且----

--我怎能眼白白看著Jean遭他們毒手!

「...阿然, 奏..佢..佢...」她突然哭起來, 不行, 完全沒救了。

而然, 這時--

「Jean.」我放下不標準的拳架, 「我唔知奏發生咩事, 但係你冇左奏, 你就唔係你啦咩。」

「...我..」

那個自信的她, 享受別人讚揚, 帥氣的最強魂俱使好似死掉了一樣, 現在眼前的只是另一個一模一樣的廢人。

「我地每個人都好擔你呀, Jean, 唔理你有冇奏, 我地都係咁緊張你。」

「.....」她凹陷的雙眼空洞地看著地面, 淚水靜靜的滲出。

不過反正要用魔法, 這時果然還是由她來吧。

「企起身, 望下身邊啦! Jean!」腳步聲速度逼近, 「你身邊除左奏, 仲有好多人! --千雪!!」

從天后宮沖來的千雪雙臂一振, 金光包裹前臂召出拳甲, 接著自我強化光芒閃動, 千雪雙目如雷咬緊牙關蓄勁, 戰吼一聲右拳轟出--!!

「砰!隆!」

人群中最外的一人才回頭一看, 就被千雪以一記上勾拳升飛, 接著她躍到空中以更高速捉住那人的腳--

「嘿----啊!!」

那人在千雪手中如流星錘一樣, 千雪在強化魔法加乘下單手把一個七, 八十公斤的男人如洋娃娃一樣揮舞, 他一邊怪叫著一邊被扔向人群, 可是他的那群酒肉朋友竟然沒人打算接著他, 而是一哄而散由他以臉著地, 看樣子鼻樑是沒救了!

「啊...呀...」他掩臉在地上打滾, 眾人嚇傻了眼,看看他又看看千雪。

「邊個想死, 過黎呀?」千雪啪響手指關節, 「你地既對手係我!」

「挑.挑! 有少少牛力就好勁呀! 」剛剛說Jean是平胸怪, 被我用垃圾桶砸了一記的男人口硬道, 「我地話晒都學佬呀!」

長洲學佬巷的人嗎?

「即係得你一個啦!」千雪走近他。

「一個? 你盲....咦?!」

他身後的人早已為了逃命而跑掉, 身後只有空蕩蕩的天后宮。

「我..我...」剛剛的威風樣子一掃而空, 「我同佢玩下啫, 唔使..唔使咁既! 對..對唔住囉!」

隔開吧, 耳語。

盲點強置。

把法術施放完後, 我輕輕拉著千雪, 接著走到軟癱地上的他身邊, 把他拖到Jean身邊。

「....」Jean看著他, 眼中盡是怒氣卻沒有動力做甚麼, 要是換作平日的他這傢伙已被奏劈成十段用來餵狗了吧。

「....對..對..啊!」他跪地抬頭看著Jean。

「咚!」我一手捉住他頭髮, 轟到地面上, 他痛呼一聲額頭滿是血。

「對乜撚野話?」我在Jean面前把臉逼近他, 「Jean聽唔到呀。」

「...對..對唔..」

「咚!」又是一下爆頭, 血水黏在地面與他額上的傷口間, 有髮絲黏著。

「聽唔到啊, 撚樣!」

「救..救命..對唔住呀..」

你倒楣了, 我今天才被白錦雲煩完心情不好, 你這傢伙竟敢這樣侮辱阿Jean!?

「咚!!」 又是一記撞頭, 這傢伙已在Jean面前叩了三個響頭。

「呀..呀....對唔住呀小姐, 對唔住呀.!」

平胸是你可以笑的嗎?! 雜碎!

正當我又捉住他的頭髮準備向地上撞的時候, Jean終於開口說話:「夠..啦。」

我一把拉回, 他的頭在地面上一寸停下。

「下啊....」這傢伙, 失禁了。

「Jean, 你放過佢?」

「..嗯..」

「喂, 你話你係學佬, 又係長洲住, 你識游水架啦?」

「識..又點?」

「千雪, 扔佢落海。」

「係!」

「唔..唔好呀喂, 嘩啊----!!」千雪皮膚下有光芒滲出的手捉住這傢伙的腰, 向遠處的海擲出, 隨著漸遠的叫聲與嘆通一聲的落水聲後, 我確認了他在水中掙扎爬回艇上才走向Jean。

「沈醫生嬲個時好恐怖....」千雪再次表示這意見。

「對唔住, Jean, 我地黎遲左。」

「.我..唔使理我...」

「你就想, 我咁遠入黎拖都要拖返你出去! 千雪, 照顧佢。」

千雪扶起軟泥一樣的Jean, 我幫她執回短靴提著, 往夜市那邊走去。路過了士多, 我買了一瓶水給她, 她這幾天大概除了酒外根本甚麼也沒喝過吧, 這樣子身體可不行。

「我去睇下有冇渡假屋, 依加唔係旺季, 應該有, 咁岩我地又唔驚凶宅。」

「阿然..你點解要咁做...」

「嗯?」

「你唔係討厭所有人類既咩?」Jean抑頭喝掉了半瓶水。

「...討厭啊, 我原來依加係宿舍同千雪玩緊大富翁呀, 煩死我!」

她卻微笑道:「..多謝。」

「..嘿。 千雪, 幫我照顧佢, 佢如果再想飲酒既如我較剪腳夾住佢都唔準飲!」

「收到! 醫生!」千雪向我敬禮道。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞