[人性魔幻] 《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
設定黎講, 千雪照顧沈醫生既日常會比較多, 只係洗衫掃地個D我冇寫入個故, 始終唔係愛回家
中西都有 但奇幻一定岩你口味
好唔等代鐘意既, 係既我就唔會咁準時晚晚返屋企寫文冇人約啦
GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAY
多謝
Openoffice打出黎字硬係奇奇怪怪咁...
有文睇到千雪著短裙已經諗緊係咪有古怪

預 告

解咒師仰天星辰, 卻只有無邊的黑暗。

...再次, 只剩下自己一人了嗎。

「你確定要咁做?」監獄外的人凝重的說, 「咁樣, 等於要對抗整個香港魔法界---」

「呢個咒, 只有我可以解。」

「我拒絕。」他轉身離開, 「我唔會幫你, 我仲有要照顧既人, 但係----我唔會阻.止.你。」

「你...」

「代我向千雪問好。」

警告:瑪那值暴跌--

警告:區域魔力蒸發---

警告:北斗會館全域沉默---

警告-警告-警告--警告--警告--警告--警告--

最後的棋子到位, 那麼, 最後的決勝局就此開始。

「企起身! Jean!!」

墜入絕境的二人, 一人已經倒下, 另一人卻--

「你既價值在於你自己, 你就係你, 所以!! 未到放棄既時候!!」孤獨的解咒師吐掉口中的污血--

不能再令身邊的人, 落入自己心魔的控制中。

只要心中記住回家的歸途--

--路上有幾多障礙, 危險, 也無需害怕。

因為, 深愛的人, 就在那兒等著。

「你兩個黎..只係復仇。」

「並唔係。佢既死當然係你既錯-- 但係, 我係解咒師, 只要有人需要解咒, 我地就會幫手。」

狂人高高在上看著二人--

多可笑。

多可笑多可笑多可笑多可笑!!!

...但

當年那個人說過, 以這法門, 恐怕天下間所有詛咒也能解開。

除了, 名為心魔的終極詛咒, 能解開的, 只有自己罷了。

「吾名為沈默然。」

「吾名為白千雪。」

「----你既詛咒, 由我地黎終結!」

我們每人都有著自己的詛咒。

有的, 是某個人。

有的, 是某種心魔。

有的, 是幸福的存在.

-----有的, 將血流一切, 包括心愛之人。

《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》

結局篇

萬咒皆破 心魔難除

一口氣回覆大家對白千雪既意見

首先 白千雪就係女主角, 我亦好鐘意呢個角色, 前期活潑, 可愛, 到依加有D陰沉, 有D憂鬱既佢, 到突然露出狐狸尾巴, 到___________既佢, 我都係咁鐘意, 而且我可以講, 到故事最後, 所有篇章交疊, 先係最完整既佢

第二, 白千雪既過去未講晒

白千雪呢個角色, 一定要比沈默然既立體同貼地

有時如果代入角色視角既話會有另一番感受。

結局篇開始, 請大家一路上多多支持, 多多指教
條女把腳曬, 一定有古怪
今晚第二晚了
琴日三點六點起身
今日兩點四點起身
腸胃炎
一晚 由第一個post 追到live 好好睇
咁就結局篇
好耐冇上黎,三日追live
唔上都唔知你開左新故
白千雪黑化
想問係咪開始入大直路
黑千雪
溝埋做灰千雪啦 super
監獄對話另一個會係邊個
千雪呀哥
施子雄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞