[人性魔幻] 《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
人?
hi
古SIR一關上會議室的房門就說道:「我由溫可柔第一次失控個時已經覺得有唔妥。」

「唔妥既話, 你係話鏡迷宮既事?」

「嗯, 本來我地可以壓制住佢, 但係鏡迷宮突然係伐魔隊佢地黎到前被人由外面打破左, 而且當時我地係佈下雙重結界。」

當日我與古SIR同時張開鏡迷宮, 兩個圓圈重疊的檻欖形才是囚禁溫可柔的牢獄, 強度當然也是雙倍。除非殺掉我與古SIR, 否則鏡迷宮是不可能從內打破, 那麼----

「點解會被解除?」

「你終於發現有問題?」

我搖搖頭:「係覺得有D唔合理啦, 但係之後....好啦, 我係唔知點解無視左佢。」

我覺得不只是我, 而且很多人都是一種遇上小小不合理但如果不影響整體就會無視的人吧。

「之後子雄同伐魔隊都阻唔到佢逃走, 之前咪話溫可柔既能力可能係由人為誘發既, 我大膽假設, 誘發幻人既人, 同幫溫可柔打破鏡迷宮既人係同一人, 因為佢唔想溫可柔呢個作品被子雄, 伐魔隊, 我, 或者你是但一方捉到。」

「合理..即係佢就係黑手?」

「可以暫時咁稱呼佢。問題就係在於, 誘發溫可柔令佢失控,黑手到底有咩好處? 根本就冇, 諗極都諗唔到。」

「可能係長遠黎講先會得益..反正我都諗唔到就係。」

「狐仙事件都係, 小玉本來既法力不足夠佢開始變人既程序, 但係佢話突然得到法力---」

我猛然醒起!

「係呀!」我站起來, 點開手機中的圖片, 「你睇溫可柔第一次使出幻人, 同小玉得到法力個時, 瑪那雖然無大升大降, 但係你睇返折線圖---」

「一模一樣。莫非..係同一個人所為?」我想起了黑小玉與白千雪對峙時, 她說過莫非白千雪也得到了恩賜, 這恩賜指的就是突然得到的法力吧。

「好大機會, 咁問題又黎..」

古Sir接下去:「小玉變成人, 黑手有咩得益?」

「完全無。」我攤攤手, 「根本唔會有得益。」

「咁樣麻煩....我地捉佢唔住既話佢會再搞事, 如果人人都突然得到魔法能力, 會天下大亂。」

「或者應該由你通報北斗會館,」我建議古Sir, 「始終伐魔隊中有D聰明人, 亦有偵探頭腦, 搵兇手呢D野就應該俾佢地做。」

古Sir搖搖頭:「絕對唔可以, 如果講緊既係可以引發幻人, 變人D咁既野, 佢既法力一定唔低, 我怕北斗會館入面都會有佢既爪牙, 暫時唔好同任何人講。任何人都唔可以信。」

「咁你又信我?」

「你先唔會因為任何目標或者利益而犧牲白千雪, 你絕對係清白。」

「咁睇得起我...」

「如果佢係北斗會館入面既話, 無理由唔會利用埋打生樁個單野。」

我搖頭道:「唔知, 我地都唔知佢可以點得益, 連目標係咩都唔知既話, 我地只係係度捕風捉影。話唔定佢參與左我地都唔知。」

「總之萬事小心, 佢唔會咁易收手, 雖然我地連佢目標係咩都唔知。」

「我其實好少去北斗會館, 恐怕要由你去做。」

「得啦, 你顧掂自己先。」他拍拍我臂膊, 「照顧好自己同白千雪。」

要臭死諸葛亮也要三個臭皮匠, 更別說這兒只有兩個, 其中一個現在還是一名逃犯, 在這會議室之中折騰下去可沒有甚麼進展。

三個小時過去了。

「許船長。」我們走到他身後, 「結果係點。」

「啊...」他臉露難色, 「坐標係搵到啦..但係..無可能。但又無計錯數Wor...」

「下?」

「個個地方, 並唔存在呀? 自動觀察站又好, 衛星又好, 氣球又好都觀察唔到個度。」

「點會有D咁既地方!」我喝道, 「同我再搵!」

「唔使再搵, 搵幾多次都無用, 都只會指我地過黎呢度。」他指著屏幕上的地圖道。

這兒是..

「坐標係空中20米, 即係七樓咁高, 水平誤差值大約係直徑35米, 但係係35米內最高既建築都係得六樓, 而且坐標仲要無郁過, 除非白千雪懸停係空中, 如果唔係....你做咩咁既表情?」

不存在的七樓!!

不就是我們去過的安全屋嗎!!

「我要落船, 上浮!!」

「嗄?!」

「我知千雪係邊呀! 快啦!!」

氣急敗壞!

許船長完全沒有頭緒, 當然所有人也是, 也許頌音會知道, 因為當年我與她同樣有一間不存在的安全屋。「請扣上安全帶」的燈號再次隨著「叮」一聲亮起, 宋皇臺號解除潛航模式一邊航向岸邊, 一邊浮向水面, 隆隆聲停止後, 窗外--

星光燦爛。

「喂, 你坐咩車去呀, 幫你叫Uber?」

「乜ber都唔好, 廢事俾佢地Check到, 我飛的咩都好!」我甩開安全帶。

正當我跑向通向甲板的倉門時, 許船長一個箭步搶在我面前:「喂! 你傻左呀, 呢度唔再係西貢結界啦!」

我沒耐性的道:「咁又點呀?! 我唔用魔法一時間佢地都追蹤唔到架啦!」

「你傻的嗎? 你隻錶呀, 陀錶上面有追蹤術式, 你一離開宋皇臺號既附近或者西貢結界, 獵戶座天文台就會追蹤到! 獵戶座同北斗會館冇同你地講有呢個功能咩!」

沒。

我與古Sir的臉色一下子變得難看起來。

非常-非常難看。

因為我們都知道, 白千雪為我保管著北斗會館注冊魔法師的證明-- 陀錶。

「唔..唔會...」我的腳開始變軟, 甚至要抓著扶手才能站好, 「千雪..千雪.佢.唔會架...」

古Sir也沒有說話, 只是扶著額靠在椅背上。

我害死了白千雪。

為了她能安心與感到被信賴, 我把北斗會館的陀錶交給了白千雪。

結果害死了她。

從我被捕到現在已經幾天, 恐怕....

「沈醫生, 支持住!」昔日的助手頌音拉起軟癱的我, 「千雪冇事呀!」

「點可能無事!」許船長堅持道, 「我仲係獵戶座做個時見過, 離開西貢結界或者干擾咒語內, 陀錶一定可以....」

「你! 同我收聲!!」頌音怒喝道, 「沈醫生..冇事架, 冇事架, 你諗下傳送術式係由刻印係佢身上, 瑪那投入係靠千雪體內既魔力, 如果佢死左你呢邊又點會有魔力反應?」

的..的確是!

「..無錯, 無錯, 佢冇事, 佢咁叻女, 一定已經將隻錶扔左。」

我在自欺欺人。

白千雪是絕對不會扔掉我交給她, 著她好好保管的陀錶。

絕對不會。

但手上的傳送刻印還是不斷湧出微弱的魔力, 而且我和千雪之間的契約---

.....契約?

啊, 糟了。

「望就咁望啦, 如果佢真係將隻錶扔.......」許船長道。

我馬上打斷他:「喂, 我同白千雪身上有契約連接住, 獵戶住唔會反過黎分析出我地位置架可?」

「咁啊, 以佢地既水平的確唔係無可能啦, 但都要白千雪好似你咁係坐俾我研究...等陣, 個坐標咁耐無郁, 唔通佢被活捉左黎分析你位置?」

我搖頭道:「唔會..佢既位置係安全, 即使北斗會館既人係附近都唔係咁易搵到佢。」

「咁咪得囉。」

「但係, 契約者唔只有佢一個。」

「嗄?」

還有白千雪的哥哥。

岸上突然亮起一排燈光, 天上的星河馬上隱去, 附近也捲起浪聲, 兩艘快艇從水上駛來, 我們在上浮時便直接裁到了包圍網之中!

「仆街啦今次!」

「宋皇臺號, 你地已經被包圍, 即刻投降!」震耳欲聾的廣播在兩隻快艇和岸上響起, 伐魔隊的人馬列隊, 當中在逆光中我可以看到白千雪的哥哥也在陣中!

「竟然..只係契約, 同地理位置無關既契約都可以逆向搵到...」以為自己技術領先獵戶座的許船長重點完全錯誤, 現在我們可是被包圍啊?!軍事競賽重要嗎?!

有賴安全屋的防禦魔法, 白千雪那邊即使被找上一時三刻也不會有問題。倒是我們這邊才是當務之急, 白千雪的哥哥不會有危險, 始終還有用途, 那麼--

「呢度你地應付住先得唔得?」我問道。

郭融一臉無奈:「一般黎講都係我地話呢度我地頂住, 你走先啦---之類咁既對白, 邊有人自己問先架?!」

我苦笑道:「你地會唔會咁講?」

「求下我呀, 解咒師。」狗哥一臉得意, 這傢伙..

外面的廣播叫道:「你地有三十秒時間。」

「求下你。」

「嘁, 每戰鬥5分鐘 600蚊, 無力化一個魔法師2000蚊。」

「下?!」

「最後二十秒!!」人聲沸騰。

「無得講價。」

「....成交!!」

「我同阿融會掩護沈醫生, 你地呢。」狗哥與郭融拔出武器, 真是的..明明我才是這種守城戰的高手。

許船長道:「我諗辦法進入潛航模式走人。唔好意思, 戰鬥唔係我強項...」

古Sir點點頭:「我唔方便出面, 但係結界術可以解除佢地既壓制同為阿然爭取時間。」

頌音攤攤手:「我好似咩都做唔到?」

「識唔識渣船?」許船長問道。

「正常人點會無啦啦識渣船呀?!」

「岩岩睇你打機反應唔錯, 宋皇臺號有防制系統, 你可以幫手操作!」

「...唔該晒大家。」我真心感謝, 除了那邊那兩個計到盡的獵巫者。

「快D搵返千雪。」直往防禦系統控制台的頌音拍拍我臂膊, 「無左助手, 你真係唔掂。」

的確如此呢。

那麼--開始突擊!!

等我, 千雪!!
固有結界

不過設定既野全世界都唔差得好遠既
睇過
UBW係入面有超撚多劍, 但未去到法則改寫, 即係始終都係投影魔術, 但係沈醫生既係世界律覆寫, 有D唔同, 諗個時係將入面變成我地既世界即係「無魔法存在」

但描寫上的確有受佢影響, 真係好難避
Sor 唔一定救到架Wor
無錯
THX
咁又劈炮? 好同事好難得
我都寫得唔捨得停
好同事可以做朋友
衰老細慘過食屎
btw 手制系統?
明明都唔少字
但真係每次都有個種「射完架啦」嘅feel
白千雪個阿哥正仆街
瞓前一J
囚犯邊有得揀呀
囚犯嚟?太耐之前唔記得咗
明明好大篇但係都係唔夠喉
幾日無見千雪呷醋
我移情別戀左古sir
好有型好正氣
古sir結左婚 唔好搞人夫啦
究竟幕後黑手會係邊個
係千雪阿哥
定係北斗入面既人
分分鐘係小正太
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞