[人性魔幻] 《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
仆街樓主完全唔夠喉
唔係喎 我好鐘意好型喎
巴打係咪讀文科㗎 形容自我結界個到好有畫面感寫得好好呀 我腦海有成個景象出咗嚟
Feel到沈醫生對千雪個種鐘意 係可以犧牲全世界只為救佢一個嗰種 好撚正
個2句我都好鐘意
因為我食完飯就寫文然後直接訓教好耐冇做其他野
講到我好似唔得咁
因為我寫既時候係先由腦海中既一條片咁樣寫, 係有埋分鏡運鏡個D 你有畫面就好

我係文科但應該唔關事
活人樁事件後, 就會開始邁向結局
終篇長度大約係幻人事件既150%左右
預計5月左右完結
至於結局既話, 我當然決定好左會發生咩事
但最後BBQ定又黎陷球產既Bad End我係未決定
描寫對象亦會由整個魔法社會咁大既縮返細
感覺大家都鐘意沈醫生同白千雪呢一對
亦會寫多D佢地2個之間既關係
還請多多繼續支持
現時進度係70%左右
試下射波爆文咪知真係得唔得
支持好正
詠唱幾好幾型

不過點解唔可以直接同千雪講用緊絕招嗰陣佢喺隔離就會死
根據梅會長最後講既野我懷疑蒙面獅子俠都係奸既
一個魔法師頂7個普通人啦
係囉 又會咁岩出黎殺人滅口
鐘意沈醫生同蒙面獅子俠呢對多啲
千雪就好似知世咁係隔離揸機啦
呢句好有feel喎,雖然冇jane個句簡單
但有淡淡既氣勢,主角反而唔需要太型會帶出個感覺多啲
配角反而簡單氣勢強啲所以會令人有換然一新既感覺

利申:9up
我估應該係唔想佢失望所以keep住暪住
但我覺得最後應該
同時, 緊抱著大家姐, 把她護在懷中以自己身體擋下那一槍的戴太, 身上護身符停止震動和收起光暈, 反彈式魔盾解除, 帶上了「必中」術式的子彈命中了戴老板自己。

「點解...」

自作孽。

我不知道現場多少人看穿了曉兒為戴老板的槍加上了必中術式令其攻擊變成了必中魔彈, 再利用反射式護身符令戴老板自食其果這計劃, 但我自然乖乖閉嘴, 而且正如曉兒之後說的一樣--

如果他沒有狠心到開那一槍, 也不會被自己射出的子彈擊中。

「砰。」戴老板倒地, 血從自己身體流出, 從著黃土變成了血泊淹沒了他扭曲的表情, 如心魔俱現似的眼睛即使死了也沒有閉上, 卻被自己的鮮血滲透, 最後沈沒在自己的罪惡中。

「....」

「....」戴太與大家姐沒有說話, 既沒有獲救的喜悅, 也沒有喪親的悲傷。

「我送你地出去。」曉兒輕拍二人臂膊。

曉兒大概是猜中了一切吧, 只要為戴老板手上的槍加上必中效果, 就是魔法層面的攻擊, 護身符的反射就能生效。只要戴老板射擊大家姐, 戴太必然以身相救, 反射生效; 戴老板射擊戴太, 反射生效--

只有扔下槍, 才能避過死亡的命運。

戴老板卻沒有看到這放於眼前的活路。

「呢度我黎執手尾。」施子雄道, 「睇黎, 暪唔過北斗會館啊。」

「我都幫手。」身為父親的古sir, 想必感觸也不少吧。

「千雪, 可柔, 我地同護送佢地出去。」我拉拉醫生袍, 轉身跟著曉兒三人踏上樓梯。

白千雪默默的牽上我的手, 明顯正在強忍淚水的她鼻子暗地抽泣, 卻不知和甚麼賭氣的忍著。

而這次, 我沒有放開她, 而是緊緊握著。

「..沈醫生!」感受到我手中溫度的她, 防線馬上崩潰, 淚水隨動人的臉蛋滑下。

「做得好, 今晚, 好在有你係度。」我把手撫住她的瀏海讚賞道。
好耶有文
第一留言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞