[人性魔幻] 《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
LM
打個陣仲施緊工microsite都未裝理論上打唔到電話
魔法既野你識條鐵咩
就係你個「除非」
「喂Siri!」

「......」

「喂, Siri!」

「......」
重新回到地面後, 只殘一點血光的滿月在頭上高高掛著, 月牙色的光暈從月亮邊緣滲出, 超級血狼月邁向終結。

接著, 會有很多麻煩事吧, 中國的魔法組織老大死在香港, 恐怕引發的風波不會少。

不過--一件件的去應對, 總能一件件拆解吧。想到這一點, 我不禁又握緊了白千雪手的手。

「沈..沈醫生。」一直走在我們前面的溫可柔回頭和我說, 「我..我之後幾一兩星期, 都想請一請假, 古Sir 同晴晴個邊我去到, 但係...」

我點頭道:「你要陪大家姐?」

溫可柔卻是面露難色:「係..一黎啦, 二黎..我有D攰。」

是看到了魔法界深層的爭鬥, 有了自我質疑與疲憊感吧。

「好好抖下啦, 想再上堂就通知....」手中傳來痛感, 「通知白千雪叫佢通知我。不過, 依加返轉頭仲黎得切。」

「嗯。但..我唔會返轉頭。」

夏富的車子早已泊在地盤外面, 大家姐與戴太隨曉兒離開, 曉兒也把一整盒人蔘糖塞到溫可柔與阿Jean口中, 後者也跟著曉兒離開, 溫可柔登上夏富的車子, 我不知道她會怎樣和夏富交代晚上潛入高鐵地盤所為何事, 不過反正她怎樣說夏富那小子也會照單全收吧。

不知不覺間, 只剩下我與白千雪二人。

「哎....」我抬頭看著已經變回正常銀色的月光, 「今次有排煩啦, 千雪。」

中華魔術聯會, 國際巫術法庭, 北斗會館, 甚至聯合國巫術理事會也會插手吧, 麻煩死了, 不如逃到某個深山吧....

「慢慢黎啦, 醫生。」白千雪卻打斷我的思緒, 「我會同你一齊。」

「.....嗯。」

月色, 真美呢。

本來答應會長這邊事件辦好了後會回到急症室向他報告, 但一放鬆下來陣陣疲憊感從身體中放出, 我甚至豪爽地直接召來了Uber回醫生宿舍, 反正只要是快就好, 至少在那些糟事來臨前好好休息一下, 按我的感覺....體內的魔力大約剛好只剩一半, 扣除掉不可動用, 只能用作維持白千雪身上契約的魔法, 已經見底。

接下來的一個月, 似乎有不少事不發生。除了溫可柔照常為古SIR的女兒晴晴補習我也要在場外, 醫院的工作也回復了正常, 但額外的東西---

「啪啪啪啪啪啪啪---」

溫可柔指著課本上為晴晴解說多邊形面積計法。

「啪啪啪啪啪啪啪---」

她與晴晴一起看過來,瞪著我與白千雪。

「唔使理我地。」我雙手飛快地在鍵盤上輸入, 「當我地無到就得。」

「.....但係D鍵盤聲..」

「沈醫生同我各自要交報告, 寫左3000字都未入到正題,」白千雪打個呵欠道, 「唔好意思啦, 可柔。」

「..唔緊---」她手一揮, 無形的隔音小咒語展開,連她句子最後一個字也聽不見, 同時她們也不會聽到我們以鍵盤輸入的聲音.... 這女孩, 進步還挺快。

起舞吧, 反瑪那。

「我要聽到你地, 唔係我上黎做咩。」話不能說得太白, 而且我是監護人。

看到自己的魔法被我瞬間抹消, 溫可柔倒是有點氣餒。

「頭先個下, 唔錯。」

她笑道:「咁你停陣啦, 沈.醫.生。」

...算了。

我蓋上電腦:「你準備幾時考試?」

「考..咩話?」

「依加黎講既話, 我諗你都可以去考, Pass唔Pass唔緊要, 習慣下先囉。」

「得..得咩?」

同一句話, 白千雪激動得多--

「得咩?!?! 佢Wor!!」

「點解唔得。可柔進步得相當快, 先至兩個零三個月, 已經有呢個程度,話唔定加上少少運氣可以Pass到。」而且為了我的監護者任務盡快完結, 我特別針對應試技巧加以傳授, 知識和實力來計, 白千雪還是遙遙領先, 但是只說應考技巧和死記硬背, 生吞活剝, 溫可柔不會令人失望, 而且她的確有天分。

同樣程度的應試能力, 白千雪花了三年才達到, 雖說她最近同樣受溫可柔影響而努力了不少, 進少也很大。

「沈醫生, 你即係話我用左三年既考到既卷, 可柔三個月就得啦?」

「咁係啦嘛..」被白千雪看穿了我的思路, 我答了最糟的答案。

「好啦! 溫可柔先係你既乖學生! 你搵佢啦! 叫佢做你助手啦!」每次提到這種事, 白千雪總是很易呷醋。

「我唔係咁意思啦..」

「晴晴, 唔好理佢兩個, 呢度, 拿, 你先將個形狀切成三個先..」

「我..我呀, 我.我其實係專登架咋! 學耐D咪..咪可以留係沈醫生你身邊耐D囉! 蠢醫生! 傻醫生!」

「係咪呀...」和我印象中不同啊?! 魔法史上了不夠半小時就要看電視休息一小時的那個人是誰?

「係! 我係專登既!」

「好, 我信。」我放棄和女生說道理。

「你...你真係信? 假到死既!」

晴晴在不能如平時那樣做呢..

「真, 超真, 唔信你問可柔?」

「真啊--」溫可柔語氣中明顯自己暗自歡喜, 「真到爆。晴晴, 呢題你解一次試下?」

找錯人幫忙了!

「你快過可柔正式注冊咪得囉。」我亮出北斗七星刻於表面暗暗閃爍的陀錶,「到時你都會有隻咁既錶。」

陀錶相當精細, 錶蓋上被鉻上了七個小光點, 在光的照射下, 排列成北斗七星的七個光點緩緩閃爍, 更有光暈從錶蓋邊緣滲向圓心, 仔細看還真是漂亮。

「嗯...」白千雪好像被催眠似的定眼看著錶蓋, 「到時, 我都會有一隻?」

「係。每個成員都會有。」

「嘻。」她一把從我手上撈走陀錶, 「咁我幫沈醫生保管住先啦...咁既表情? 唔借得俾我架?」

的確是啦..不過是白千雪的話就沒所謂了。不過我最近是不是有點太寵她?

「得, 記得唔好整唔見, 補領好煩, 又好貴。」

白千雪看著陀錶好像有甚麼感觸似的。

她...怎麼了。

「呢個..唔係話好重要, 要跟身既咩?」

「咁你唔係都係好重要, 一直跟住我咩?」我反問道, 「你帶住同我帶住都係一樣既啫。」

「..唔一樣, 沈醫生。」

真難捉摸..

白千雪一對玉手輕輕的包裹著北斗陀錶, 緊緊握在掌心放於胸前, 好像祈禱似的姿勢, 然後小心翼翼的把陀錶的銀鏈扣到長裙的腰帶上, 再把陀錶放到口袋中, 還不忘用小手帕把錶身包裹好。

「其實..唔使咁緊張啦, 錶身好硬唔會..」

「多謝你, 沈醫生。」她卻安靜了下來, 與我並肩的互相靠著彼此坐在客廳的沙發上。

「第二時你考到, 我都幫你帶住你個隻啦。」我突然冒出一個這樣可笑的想法, 可笑到我馬上枇想收回。

「係, 我一定會!」白千雪雙眼流露出的, 不只是平日的活潑與動人, 而是滲透了堅強的意志。
Sweet
今星期係星期五停文
可柔個暗爽語氣
真到爆好似我平時同班fd講嘢
反瑪那係咪男主自己創出嚟?之後係咪會有解釋點解係旁門左道 唔正規

感覺會有一戰 千雪會知道男主留左一半魔力無用
犧牲自己 完成最後大戰...
由第一個post睇到live。

好睇。
有興趣咪一齊食個飯仔囉
「真到爆。」
之前有講過, 係有人問岩岩辦完屋企人死亡證既沈默然有冇興趣學野

結局連我自己都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞