[人性魔幻] 《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
吾名為長髮麻倉憂
呢個唔算本名喎
不過未需要報本名
淨係大叫左 三個字

臨 兵 鬥

之後唔止馬嬲 身邊啲人都行開曬
唔記得自己唔識夢境現實交換
睇緊制唔制止角色既自我行動

預 告

「吶吶。」名楊芷欣的少女叫住了眼神空洞的男人, 「你有冇聽過聖杯戰爭?」

「嗄...?」

命運之輪--

--轉動。

「召喚出來自各個故事世界既人物作為從者, 互相殺戮後剩低最後既一組, 就可以得到名為V.T.Black-- 亦即係聖杯既使用權。」

「聖杯: V.T.Black, 我要黎有咩用?」

「用黎做咩都得。改寫你既故事..改寫你既結局...改死某人死亡既命運..特別係你, 係咪?係故事最後一章開始左死老婆傳統既林一健先生。」

林一健看看這少女, 心想第四道牆的面子到底要往那兒放。

但怎樣也好--契約, 達成。

聖杯戰爭, 召喚出Saber(劍士), Archer(射手), Lancer(槍兵), Rider(騎士), Caster(術士), Assassin(刺客), Berserker(狂戰士), 互相殺戮後的存活者, 就能夠成為Apex...不, 是成為聖杯的使用者, 實現一個願望!

「你-就係我既主人?我叫Ayaka, 係你既Saber.」 絢香拔出武士刀道。

「有病啊呢個世界....」阿水為裝有酸液的水槍加壓, 「但..好玩, 我好似係Archer?。」

「對面攞劍條友我特別睇唔順眼。」琪琪以旗桿當槍指著Saber威脅, 「我去殺一殺佢再返黎。」

景恩晴住在貨車上挑釁道:「本Rider連女主角我都殺得死, 你班雜種就準備返屋企訓啦!!」

沒法連繫上北斗會館的沈默然道:「喂, 我先係連載緊既主角好唔好? 依加Caster先係主角!」

「正皮數連100都冇既人就想做主角?」面對陌生人總是不客氣的楊子平滑出刺殺用的袖中小刀, 「笑死唔笑死人。仲有, 小心打左針條Berserker, 佢係我既, 我同佢仲有恩怨未計清。」

「吼......」注射了強化劑的羅醫生死眼的瞪著眼前所有人, 「吼....」

恩怨情仇, 張飛打岳飛的又一個聖杯騙局, 開幕--

「為左點擊量可以出書, 我今次決定所有角色死一次, 哈哈..哈哈哈哈哈!!!」V.T.Black作為黑幕蓋上電腦。

Fate/VantaBlack

連載不會開始

梅會長點點頭:「點解..點解我個女會死..」

在陰間的馬教授旁邊看男人道:「第一次?」

敬請期待

...
而然, 正當小玉準備向我們解釋的時候, 我卻叫停了她--

「你唔使同我講呢D。」

「..嗄?」

我收起手機:「負責呢D野既阿Jean, 係北斗會館, 我作為解咒師實在幫唔到咩手。」

阿Jean說她們已經在回程路上, 馬上就會來與我們會合。

「哦...」

如果是先代狐仙留下的遺物, 大概是在被先代北斗會館的前輩們圍剿時走投無路時封印起來的東西, 是沒能用上的反擊手段之類? 當年狐仙們最兇殘的兩頭是吸光了一個可憐嬰兒的元氣使其身故, 留下的大概都不是正派東西吧。

門外傳來喧譁聲。

「死妖孽, 正粉腸, 我唔打到佢回原形我唔叫阿Jean!」

「唔簡單...係我地輕敵...咦, 鎖左門?」

「度死人門?! 喂, 阿然!」

啊, 同為狐狸精的Kelly被我的魔法擋在門外了。

我手一揮撤去門上的魔法, 門馬上被那位暴力木刀港女踢開, 阿Jean, Kelly, 嚴沙展, 鄭教授出現在門後, 個個都灰頭土臉的, 似乎被從那個小玉的分身吃了敗仗。

才一看到鄭教授, 我們這邊享受著白千雪全身按摩撫摸的合成狗小哮跳起來搖著尾巴撲向主人。

「你就係另一隻狐狸精啊?!」剛進門的阿Jean一看到小玉就吼道, 「我會俾你一個痛快, 本宮依加燥到仆街呀!」

本宮...?

小玉馬上露出楚楚可憐的樣子躲到阿魚背後:「唔...唔好..」

明明沒法用妖法..看來是天生的才能呢, 那水汪汪的眼神天下間沒有男人會不保護她吧。

「咪扮慘呀! 大波大晒呀?! 下巴尖尖大晒呀?! 對腳長大晒呀!?」

隨著她說我也忍不起比較一下二人..的確有些優勢是狐狸精更強的呢。

「好啦阿Jean。」我拉住正要舉刀劈向二人的阿Jean, 「冷靜D先。」

「冷靜?!除左我, 其他魂俱使都中左妖法送緊去醫院啦!」

竟然?! 真的不能看少黑小玉呢。我已經決定稱她為黑小玉了, 似乎甚麼小玉.Alter名字太長了。

「使唔使我去幫手? 佢地唔熟識妖法, 逆向詠唱唔係咁易。」

我這時才發現到阿Jean臉上除了怒火還有自責, 是在想如果那時她跟的是另一邊, 同事們就不會受妖法所害吧。

「我...我..」她氣得抖震, 氣得對像是自己。

「依加你都係抖下啦, Jean.」

奏從不知那兒冒出來搭著阿Jean的膊臂:「Jean, 唔係你既錯, 我地重振旗鼓先。」

「我同你去醫院睇下點先, 我唔會俾佢地有事, 千雪?」

「沈醫生...」白千雪欲語還休的看著我, 「我想留係度, 我有野想問下小玉。」

「咁我等陣返黎搵你。」還真少見呢。

說罷我與阿Jean 離開警局趕往魂俱使們的醫院, 回想起這是我犯下的其中一個錯誤吧。

醫院裡亂作一團, 氣體外漏事件的傷者都被運到了這兒, 記者, 家屬, 醫生, 護士擠成一團, 人們跑來跑去, 吼來吼去, 要人幫忙的, 問家人情況的, 訪問家屬的...又是一個香港公立醫院急症室的日常。

這邊急症室的解咒師也是--

「你有冇宗教信仰!」年輕的解咒師抱出一堆宗教物品。

「我信主既...」那人吐著白沫在說道。

解咒師馬上抽出聖經, 哼唱概念轉移的歌咒, 準備把聖經代表的仁愛, 正義, 光明等概念轉移到中了咒的人身上, 抵消妖法的邪咒。

「點呀, 好唔好D?」

「冇..」

「咦..奇怪..你又話信主既?」

「阿拉真主..」

「玩啊?!」解咒師罵道, 連忙去找可蘭經放了在那兒。

我們從急症室中找到了魂俱使們, 可憐的傢伙明明情況最嚴重, 卻因為沒有表面傷痕, 解咒師也忙到不可開交而被晾在角落, 這樣下去詛咒就會入侵元神, 就更難解開了!

起舞吧, 反瑪那!

「喂你地係咩人, 家屬既話唔該出返去等!記者既話我叫實Q架啦!」解咒師把可蘭經收好問道。

「自己友。」阿Jean亮出北斗會館的陀錶, 至於我那個在白千雪身上, 「呢位都係解咒師。」

「哦...咦, 黑色口罩, 頭髮又黑又白, 你係沈醫生?!」

「嗯。」反瑪那正在避開幾人與魂俱之間的魔法和先天元氣, 把組成妖法的瑪那通通抹消掉。

「嘩, 好勁呀, 竟然一口氣幫咁多人解咒, 不過佢地都係輕微既啦...」

我忍不住怒道:「你白痴?! 呢幾個係同狐仙打過既魂俱使, 佢地情況係最嚴重!」

「嗄..佢地又冇抽搐又冇咩事咁Wor...」

「因為身體連反應都冇埋,好似魂魄同身體之間斷左線咁!佢地正陷入最恐怖既惡夢之中, 最輕微?! 你攞測魔儀黎睇下?!」

解咒師連忙從醫生袍中掏出在分流站給護士用來分辦是不是需交由魔法師處理個案的測魔儀。木陀螺才一靠近其中一個魂俱使, 馬上飛快地旋轉, 反映身上瑪那度甚高。

「點會...」

「所以先話解咒師點可以只得兼職....」打通了脈路, 我加速催動反瑪那洗淨幾人體內的詛咒, 旁邊的解咒師只站著看著我, 當然不明白我在做甚麼。

「差唔多, 未來三日都要帶住黑曜石, 沖涼都唔可以除。」我收起反瑪那,室內的柔微風也停起來。

「哦..好..係呢, 我叫潘家安, 係...」

我白他一眼:「以潘家安之名, 將你詛咒!」

笑咒, 中咒者不能自控的狂笑。

「哈哈哈...哈哈...搞咩呀..沈醫生..哈哈嘻嘻..」

「邊個係你師傅, 教你一見面就報真名?」

「我..哈哈哈..救命..出腹肌啦哈哈哈...我一時大意..哈哈哈...」

「你自己解咒。」

「哈哈...唔好呀哈哈!! 我, 我笑緊!! 哈哈, 用唔到逆向詠唱..哈哈哈!!」

看來北斗會館後輩令人擔憂呀...

為了不影響急症室運作, 我把他的詛咒解開後道:「總之...解咒師係要救人, 唔好當只係炒份散做多份工收多份糧。」

我把那句「依加D九十後真係...」吞回肚子, 因為白千雪說這句很傷人, 在人際關係上她總比我優勝。

魂俱使的情況解決得差不多, 魂俱中寄宿的靈魂也在主人回復了最簡單的魔法能力後順利現界對其照顧, 這兒沒有我的事了。

「...喂, 阿然。」阿Jean搖醒在充滿消毒藥水氣味的走廊上睡著我。

「嗯?」今晚清耗了不少魔力的我半睡半醒的問道。

「頭先..唔該你。」

「客咩氣..份內事。奏呢?」

「我叫佢行開先。」

「佢地無事就得啦。」我站起來搔搔頭因為糟糕的小睡而亂成一團的頭髮, 「之後就係你地負責既事, 我去搵千雪先。」

「你...」

「嗯?」

「可唔可以陪我一陣?」

「.......搞咩。」一向堅強英氣的她, 好像憔悴了不少。

「無..我只係想你同我係度坐陣。」

我張開法眼掃視, 阿Jean身上並沒有魔法痕跡。

換佢話說她是完全清醒的, 她沒有被狐狸精的妖法影響。

「唔使太自責啦。」走到自動販賣前掏出八達通, 「你都唔想。」我真的不會安慰你..救命呀白千雪...

「但結果, 就係搞成咁。」

阿Jean平日的強悍蕩然無存, 一如以往坐著短裙與高根鞋的她卻沒有閃亮的自信, 反而像個做錯事的小女孩一樣坐在醫院走廊的陳舊膠椅上低頭抽泣。

唉....這種事就是最麻煩。

「咔啦~」自動販賣機吐出兩罐罐裝咖啡, 比外面還賣貴了兩元。

「如果你要我係度陪你冇問題。」我給她一罐, 「但係要企返起身只可以靠你自己。」

「咖啡? 認真? 女仔喊緊你俾咖啡佢?」

「呃..我順便咋。」

「嘁....」她不知在生氣甚麼, 但還拉開拉環, 「呢個時候就應該啤啤佢呀?」

「醫院黎架小姐..」

她又瞪我一眼, 一口氣把咖啡仰頭喝盡:「多謝。」然後右手用力一擲, 鐵罐準確的飛過走廊掉到回收桶中。

「好唔好D?」

「冇。心情更差。」

咖啡, 好苦。

「咁我點先幫到你?」

「唔準郁。」接著阿Jean把頭靠到我肩膊上, 還把手穿過我的臂彎, 就這樣輕輕摟著我的手, 把我的臂膊當成枕頭的閉上眼, 「俾我咁著訓陣, 得唔得?」
Jean的話 千雪見到都應該ok
ok定pk
又唔係可柔

本宮?!?!
阿jane唔係本體?
解咒 (物理)
可唔可以寫聖杯戰爭
呢個唔關事, 係我最近睇IG發現D港女腸XX傳 YY攻略後自稱開始係用「本宮」, 「臣妾」, 本身係想用老娘但好似唔太襯所以用左呢個
咁佢真係空虛寂寞凍了
女強人都有軟弱既時候
明明醫生就有好多人信任佢
突然係到諗我冇宗教信仰醫生點救我好
朋友同埋同事之間既分別
BTW
設定上, 有信仰既人就係「概念轉移」, 將宗教物品代表住既神性轉到中咒者身上, 係最安全同最快既方式

至於無信仰或者話自己有有信仰但行為舉止完全無相符既人可以透過逆向詠唱, 黑曜石鎮邪等通用形儀式解咒, 而效果會冇有信仰既人咁好

當然反瑪那係最屈機既
咦發生咩事
冇野, 原來係電腦個時間痴左線, 依加顯示係3點31分, 我一留言就變左一分時前

喂有D恐怖, 點解天文台睇唔到時間

有D恐怖, 訓先
行Jean路線?
時間魔法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞