[人性魔幻] 《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
冇, 忙緊
千雪
冇事
邊個無心魔
設定上係諗左好多, 相信唔會太大BUG
只可以講未拿捏到解釋既力度, 始終係小說唔係設定集
作為作者當然想全世界都明, 大家有問題即係我寫到1999 會再多加注意, 多謝巴打賜教
想將說明融合劇情
其實有讀者唔明都算好事嘅 證明你個概念夠大夠完整 同埋好細緻 資訊多先要時間吸收啫 同埋隔得耐可能都係原因之一 你今次解釋完我下次會記得
其實ok架
呢個係好既做法
等你出故~
等文!
我覺得上次係咁岩個中斷位,所以先難明

如果有下段接住,可能讀者會易明d?
推爆佢
Lm!
Jean?最後見她的時候是....是在出入境大樓的時候吧? 最後是吸收了妖力的千雪將她變成了千雪的樣子, 昏迷著被伐魔隊押上了車。在車上, 阿Jean身上的妖法失效, 變回了自己的樣子, 還氣得施子雄吹鬚睩眼, 接著我忍不住嘲諷了他一句, 結果他一怒下弄昏了我, 醒來後我已在三途川拘留所...

「你搵施子雄啊?」我道, 「佢係最後見到Jean既人, 而且北斗會館隻錶唔係可以追蹤?」

「呢度...將個圓形...」

「喂?」

古Sir道:「係, 係度, 施子雄呢排招呼緊之前審可柔個幾條友, 唔得閒架啦。」

「朋友出事都唔得閒?」

「係呀, 應該都係想打好關係想下年選IMSC啫, 雞珍都做到世衛大佬啦。」

IMSC 就是「國際魔法與巫術理事會」的英文 International Magic and Sorcery Council 的簡寫, 是全球性的魔法師組織, 如魔法社會中聯合國一樣, 之前梅會長的死, IMSC就派過亞洲事務辦事處的鈴木小姐來參與, 除了它外還有國際巫術法庭等不同國際魔法組織。

千雪卻在旁邊問我:「邊個係雞珍?」

她這年齡已經不認識了嗎?!

等陣同你講--我以口型和摟住我的千雪說, 然後道:「咁唔係忽視阿Jean既理由, 不過...短時間我地都同佢面阻阻架啦。獵戶座呢?」

雖說他一路上說是公事公辦, 但要與拘捕過我們的施子雄繼續同以前一樣實在強人所難。

「追蹤陀錶只可以係由北斗會館申請, 我地唔會理。 順帶一提, 可柔係唔會有權限。」

「...唔好再捲佢入黎, 廢事攞佢前途黎搞飛。」

「咁有咩計?」

我沉默了片刻。

「你搵頌音啦, 佢會有方法。之前搵夏富都係佢搵私家偵探搞, 只要唔涉及魔法因素既話普通偵探夠架啦。」

「你同施子雄一模一樣啊, 都係咁冷淡。」

一回想起阿Jean手執魂俱「奏」大殺四方, 萬夫莫敵的樣子已經覺得不用擔心, 聽說奏在全速下連子彈也能斬碎呢。

我把頭靠向千雪臂膊:「唔係冷淡啦。只係我想陪千雪多D。」

「咁我搵頌音啦。」

電話掛斷。

我轉手機到搜尋畫面:「雞珍, 咪之前做到世衛個香港人。依加D 90後....」

「哦...咩Wor 2003年, 我先5歲! 你唔係鐘意學生妹咩?!哦! 咁我去搵件水手服返黎囉!」

「唔係呀!」

「真係?」

「真係唔係。」

「嘻, 唔信!」千雪把耳朵貼到我胸膛, 我感到她的體溫在自己胸前散開, 傾瀉的秀髮在我身上攤開, 亮麗的髮絲倒映著光管的光暈....「嘩, 心跳到咁快既!你講大話?!」

我笑道:「對住你我好難唔心跳加速架Wor。」

「係...係咩...」明明是她先撩起, 最後卻自己臉紅紅的躺在我身上。

Jean應該是最近忙, 去個旅行之類甚麼的吧。

第二天是我們去北斗會館報到的日子, 本來我就不喜歡這兒, 現在更甚。在前面進入後先是見到Kelly又在對著遠方的施子雄發情, 這樣真的確認北斗會館進出者的身分嗎? 受了她一輪冷嘲熱諷後我本來打算與施子雄說說Jean的事, 但他又是與熊會長, 爵士和鈴木小姐聊著天, 我不喜歡這些高高在上的人們, 所以也打消了念頭。

「挑, 得架啦。」 負責簽到的伐魔隊隊員以超不友善的態度收回文件, 「走!」

看來辯護師們為他們帶來了不少麻煩, 話說曉兒的「老世」沒有聯絡我啊?

「我地會唔會太早?」牽著我的千雪掏出我的陀錶道, 「都未夠鐘。」

在說與古SIR喝酒的事呢。

「...我地仲有野做。」

「做咩?」

我與千雪穿過在兩座大樓之間的中庭, 愈來愈漫長的日光從玻璃巨牆中映來, 花草閃爍著青翠的光暈, 實在很難想像這兒在ICC的內部。

「幫你報名, 正式注冊!」

「下?!」

「唔準講D咩 "我真係得咩", "我唔得架:" 個D野架, 你不但係我女朋友, 兼係獲授休止符既人。」我停下來彎腰輕彈千雪的額角。

「但..但係..」

「以你既能力, 絕對無問題。」我輕撫她被風吹亂的瀏海。

千雪填好了資料後交給了還是坐在前台的Kelly。

「真係做解咒師啊, 千雪..」Kelly露出憐憫的眼神, 「依加改變主意仲黎得切架Wor。」

千雪點點頭:「唔改!」

「.....我會好盡力維持你係我心中既形象。雖然相比起第一次見時已經..唉!」

Kelly飛快地鍵入資料, 又是蓋印又是排期甚麼的。

「話說, 佢地搵到殺生石未?」我問道, 始終這本來就是我們擊殺黑小玉外的第二任務既。

「似乎伐魔隊已經搵到。」Kelly另一個絕技就是一邊工作, 一邊瞪著進出北斗會館的人, 一邊招呼站在前台的人, 「送左去會長既寶庫? 定沉左落海溝? 定轉移左去太空?」

「喂, 唔清唔楚架。」

「伐魔隊唔講我有咩計啫! 總之施隊長話我唔使擔心就係啦!唔信佢唔通信你咩, 解咒師!」這傢伙, 月事來了? 這樣燥? 話說狐狸精會有這種現象的嗎?!

「會長寶庫? 即係博物館啦, 千雪, 去唔去睇下?」

「好呀好呀。」每次來這兒都有事辦, 千雪其實沒機會參觀的吧。

不是所有魔法都能由會長一脈傳承下去, 能傳下去大都是有甚高失傳機會的大魔法, 「封神」就是其中之一, 所以這些威力高深莫測的魔法需要等到會長漸漸成長而解封, 避免做成他的心智影響與身體生理上的不能承受。另一方面, 會長繼承回來的還不只有魔法, 還有寶物們的「使用權」, 這點就不用解釋了, 只是好像法律文件一樣。

記得他之前病發時一言不合就憑空拔出聖劍嗎? 原理的話與我召喚鎮魔彈是一樣的, 不過我的是自己研發的鎮魔彈, 而他的是從父親繼承回來的聖劍, 還有其他不同的法寶, 必要時也會借出法寶給伐魔隊用, 綑仙索就是其一, 還有其他林林種種的甚麼聖劍聖槍披風舍利子的......這可是物理層面上的父幹。

「基本上同多啦A夢係一樣, 有一大堆自己唔識用既法寶。」

「我係叫開叮噹.... 不過都係既。」

Kelly罕有地點頭:「唔錯既比喻。」

大家都同意呢, 不過以會長的身高, 連聖劍也比他高吧, 光是想起他高舉聖劍結果被劍的重量牽著走再「噹朗」一聲摔到地上就忍俊不禁...

「文件搞好, 考試分筆試同實戰, 下星期二。」

「下星期?! 咁快!」

「放心啦千雪, 你一定掂。」

為甚麼我這樣說?

之前, 千雪是負責在前方近戰, 擾敵, 我放出反瑪那與休止符壓制, 沉默對方, 然後由千雪的鐵拳揍飛........現在的她啊, 可是攻防合一呢! 相信超越我也只是時間問題吧, 白千雪這三字將會是未來香港最高解咒師的名字。

在博物館閒逛了一會後到了與古Sir會合的時間, 我們離開北斗會館前往酒吧區, 相比起蘭桂坊, 諾士佛臺那種聲色犬馬, 酒池肉林, 我們更喜歡的是赤柱角落這種吹著海風, 靜靜的聊聊天的小聚, 不過這次施子雄與阿Jean沒來。

有點..靜呢。平日Jean總是喝得很兇, 施子雄被港女或外國女生包圍, 古Sir默默的喝著, 然後Jean開始發酒瘋, 最後被奏制止的作結。

「千雪, 你真係飲得?」我擔心的道, 始終她很少喝酒, 雖說我很多時都因為醫院的事而沒來這三人組的聚合, 但千雪比我更少。

三人組...也只有古Sir一人了呢。這就是所謂的中年沒朋友危機吧。

「已經搵到頌音,」古Sir 輕呷一口啤酒道, 牆上的電視機播著我們不認識的球賽,「佢話會搵私家偵探。....不過千雪都識呢D啦。」

千雪嘟起小嘴道:「我先唔介意, 唔使補最尾個句囉...咳! 咳!」

她被嗆到了。

我為她遞上紙巾, 街上幾個路人望過來這邊, 但海浪聲又馬上蓋過了千雪的狼狽樣子。

「佢唔會有事既。」Jean強悍的樣子又浮現腦海中, 「獵戶座既皇牌, 點會咁易有事。」

「你夠係啦。」古Sir亮出意義不明的笑容, 「咪又係咁。」

「啊? 我依加好差啊?」

他沒興趣和我吵:「....不過有咩事都好, 奏都會幫佢既。」

「其實佢地兩個係咪拍緊拖?」千雪小心翼翼的問道。

「親密, 但又唔係拍拖咁, 你明唔明?」古Sir總是當千雪是小女孩, 雖說她還真是。

「明呀, 同我之前同醫生咁樣。」千雪真誠的回答道。

「噗---!!! 咳! 咳!! 」啤酒化成酒霧在空中噴開, 旁邊的人以為我要表現吐火, 而我差點成為了第一個被啤酒淹死的魔法師。

千雪連忙幫我抹嘴, 把自己用完的紙巾遞過來, 我連忙擋開掏新的..

「唔係咁...奏佢係魂俱, 而魂俱好多時都係由家族流傳落黎, 同家族有關, 除左少數被殺後化成惡靈寄宿到武器上, 侵蝕兇手心智既個案。但係, 奏聽講普通家族流傳落黎咁, 其實魔法界係幾多父幹類型。」

把跑到鼻子的啤酒清空後,我搖頭道:「唔係, 佢唔係普通老豆既魂俱由個女繼承個種, 又唔係屋企人死後化成魂俱由遺孀持有個種, 唔算係父幹。」

「你又知?」

「佢講過啊? 奏係立下契約, 將會守護Jean一族世世代代既個種, 當然都認同左阿Jean既人格受同實力。」

「魂俱立到契約既咩。」

我認真的說:「唔係魔法, 只係單純既一諾千金。」

帥-- 相信二人和當年的我只會產生一樣的簡單看法, 單統靠自己的承諾而不是違反契約帶來的天罰, 在這年頭...已經是相當少見了。

而所謂魂俱的認可, 以我為例, 我舉起奏的話大約會沉重如金條一樣連揮也揮不動, 而且只是普通木刀的威力, 因為奏不會願意被我手持。

「佢..冇講過。」古Sir呆呆的說。

只有我知道的嗎!?

「醫生, 講我地聽啦。」
「講人是非唔太好既。」

「佢有冇講過唔講得比人聽?」千雪就是機靈, 她的確沒說過不可以告訴人。

一本正經的古Sir在這兒時候卻默不作聲, 還靜靜的把最後一條薯角淹進的忌廉中塞到口中。

「咁...係冇啦。好啦, 是咁的....」

那天, 是我加入獵戶座天文台的第一天。
都係既, 其實一個故交代唔到太多野, 又唔想夾硬塞影響閱讀體驗
THX
大家覺得好我就放心
OK
出左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞