[人性魔幻] 《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
雖然凡事都有完嘅一日
但係真係好唔捨得呢個故
點解我第一個念頭係sheshe
佢痛苦時你更開心?
愈講愈覺得會全世界Bad Ending
唔知點解,最近d開心情節,好似有種隱憂咁
好似金仔咁 越快樂就.....
正人渣
等文,幾點有
+1
如何千雪不是在這兒的話我一定會回嗆, 不, 她不在這兒的話我說不定會直接動手揍他一頓吧. 反正他被鎖著我即使沒法用魔法也能給他來一頓物理解咒--我只說保他狗命, 沒說過保他四肢健全。

千雪與他聊了一會兒, 直到最後五分鐘的時候--

「阿妹, 你出去先。我有野要單獨你個沈醫生講。」

「下?」我與千雪異口同聲的問道。

「快啦, 冇時間啦。」他指向旁邊倒數剩4分52秒的時計。

「咁..咁呀, 我出去等你啦, 沈醫生。」千雪站起來, 向自己哥哥揮揮手打開鐵閘離開。

「........」

「有咩野就直接講, 如果你係要勸我離開千雪既話, 你可以收收皮, 我唔會離開佢, 亦無人講得服我。」

「你肯定冇人? 沈醫生。」白錦雲笑著說, 不過這人和人對罵時也是笑著, 不代表甚麼, 「有冇聽過一句鬼佬片語叫至死不渝, 直至死亡將你們分離?」

結婚誓言嗎。

「放心, 我死左既話契約就會消失, 你同千雪都會馬上死亡, 我地某程度算係同生共死。雖然....」

「--除非。」他打斷我, 「除非我個妹比你早死。」

「....你想講乜野。」我怕了。我又想起了之前千雪不在身邊的狼狽樣子。

「之前我被北斗會館既人帶左出去, 追蹤你既下落, 我聽到D野。」

「講。」這傢伙在故意釣我胃口。

「我就係你睇到你呢個心急樣, 哈哈..哈哈哈!!」他由瞇瞇笑變成了大笑, 「求我呀, 求我我就會講你知。」

「我屌你個老母!」我憤怒地拍到桌上, 把臉逼近他眼前, 被鎖在地上的他沒法動彈, 只能看清我眼中的怒火, 「唔好同我玩野...我可以令你後悔出生到呢個世界上。」

「你大我呀?」他還是笑著。

「你唔講我知, 我死左, 你同千雪都會死, 你依加只係自殺行為。」

時間只剩3分鐘左右。

「放心...沈醫生, 你唔會有事, 按我了解, 你仲有用處所以唔會有事, 不過為左令你屈服, 你估下佢地會搵邊個落手?」

......是千雪吧。

「邊個想對千雪不利, 同我講, 我即係去收佢皮!」

他眼神望望獄警:「我都唔知, 我聽到既就係之前成個圍捕行動真正目標根本唔係我阿妹, 佢只係用黎控制你既手段, 真正目標係你。」

「....控制我?」

「我知既係咁多, 佢地care你多過阿妹, 呢次你地走得甩, 但係恐怕唔會係最後一次。」

他是在說真的, 還是...但控制我有甚麼好處?

「你點解要同我講呢D, 你唔係好憎我咩。」

「本身我唔想講。」他露出一抹微笑說道。

這..不會是計中計吧? 上次中過一次計到現在我還有陰影。不過事後我才知是有人令他要警告我有危險在逼近。

「為左我請好好生存落去,沈醫生, 至於我阿妹, 你應該識做既。」

「滋----」警笛拉響, 幾個獄警走進來, 其中一個打開門示意我離去, 我點點頭走回外面的等待室。千雪正坐在那兒等待我, 我沒說甚麼只是牽起她的手, 從進來時的重重鐵閘離開。回首一看, 我們背後在漆黑的岩洞中散發著昏黃燈光, 有著高矗圍牆的五行山魔法師監獄已消失在虛構的岩壁內。

回到岩洞外, 我生了一個念頭。

「千雪, 你鍾唔鐘意歐洲?」

「鐘意呀,」還好她沒受到太大打擊, 「可柔佢話個年去歐洲交流團超好玩!」

「咁就好, 岩岩既事你唔好放係心, 呢D人唔值因為佢而受到打擊。」

「我無事Wor, 醫生, 岩岩佢最後同你講左D咩?」

「呃...」為了她的安全, 最快的方式就是出國, 遠離香港!

「沈醫生?」

「我諗住送你去留學, 冇堂既日子你可以約埋D同學歐遊嘛。」

「都..都好既, 咦? 醫生你唔去?!」

我去了的話, 誰去處理那個威脅著千雪的人?

「我呀...」

而然就在這時, 我們步出了岩洞, 電話信號重新連上, 一條訊息彈出--

「搵到Jean.」發送人是頌音。

這種時候嗎...

「沈醫生, 你唔同我去架? 咁我都唔去啦!」

「千雪, 乖, 依加你可能會有危險, 我唔可以俾你留係香港。」

「冇左我沈醫生得咩?」

「咁..其實唔太得啦, 但係...」

「咁無得傾, 我一定留係度, 我不但係你女朋友, 仲係你助手, 點可以自己走左去。」

說不過她了---雖然可以用契約強制命令她, 但實在太殘忍, 而且說到底我還真是需要她的力量。

我被說服了後, 便打給了頌音。

「喂? 頌音?」

「沈醫生, 你收到個地址?」

「 收到, 你冇Send錯? 酒吧黎架Wor!」我看著千雪手機上的屏幕顯示的相片, 的確是一間酒吧。

「係呀, 相比起東龍島, 長洲算係近好多啦。」

那地址是在長洲, Jean你把電話甚麼的通通關掉跑到長洲是甚麼一回事啦!

正當我想出發前往長洲時, 卻猛然想起--

「千雪, 我....」

「嗯?」

「你唔介意我去搵阿Jean?」

「唔介意呀? 我做咩會介意?」

....說清楚會比較好。

「阿Jean佢, 應該係對我有D好感。」

「哦...」

「...所以, 如果係由我去既話, 我怕阿Jean佢會有咩諗多左, 我可以搵.....」

「沈醫生。」千雪抱住我,「我信你。」

「..嗄?」

我感到千雪傳來的陣陣體溫和溫柔, 我輕輕抱回去, 卻不知應該說甚麼。

「如果你對Jean係有感覺既, 就唔會等到依加啦。」

「......」

「..而且就算唔係邏輯思考, 我都信你, 睇到你一路以黎對我既付出, 我永遠都相信住你, 沈醫生。」

心中一陣悸動, 我深深吻到千雪唇上, 她也回吻過來更緊的擁住我。不知過了多久, 我張開眼, 於千雪的瞳仁中看到自己的倒影, 我的表情似乎也很少這樣快樂吧, 以致四周的風景也好像模糊了一樣。

我與千雪胡亂的吃過晚飯, 便跳上車趕船。五行山魔法監獄在俗稱的大西北附近, 而長洲就在港島南, 但最終我們還是勉強趕上了尾班船! 船尾傳來「噗噗噗」的浪聲, 我把醫生袍蓋到千雪身上好讓她倚著我小睡一會時不會著涼。

船從碼頭開出, 於漆黑的海上緩緩向長洲滑去。

「千雪, 千雪。」

「嗯....俾我訓多陣..」

「我走啦咁?」

「唔好!」千雪一把捉住我, 「好衰架沈醫生!」

我做個鬼臉拉住她, 與她登上長洲。

身後的渡輪已經是尾班船, 水手把繩索拋到碼頭上繫緊, 燈光熄滅的船體好如一座大山一樣黑壓壓的一片。

「千雪, 你守係度, 雖然話尾班船已經過左, 但萬一佢用街渡之類離島就煩, 你係度啦。」

「係!」

入夜的長洲在海邊的大街上, 開始有一檔二檔的小販, 推著不同的小販車來開始做生意, 昏黃搖曳的燈光在人堆間照映著大魚蛋, 爆魚肚甚麼的, 還有糖水, 我穿過人群, 還順帶買了一塊砵仔糕吃, 味道不錯, 回頭給千雪也買一塊。

把吵鬧的人群甩在背後, 就是比較靜的非遊客區, 除了遠方傳來的熱鬧聲, 就只有不知那戶廚房傳來的炒菜聲, 嬰兒哭聲和小狗的吠叫。夜裡, 這邊的遊人比較稀少, 我靜靜的沿著小巷前往, 終於在轉角後看到了那間酒吧。

在黑夜的轉角中燈火通明, 有點古舊的流行曲在店內輕輕溢出, 可以聽到有酒杯互碰的聲音, 招牌上寫著的是酒吧的招牌。

一進店, 我就聞到了陣陣酒精味和膩甜的香煙味, 這種酒吧主要是做街坊生意吧。

「哥仔, 你係黎搵人架呢?」皮膚嬲黑的光頭酒保問我道。

「嗯? 你又知?」我停下來。

「條友飲到咁, 實要有人黎接啦。不過依加尾班船都過左, 要過夜...哦...」

別給我露出一副看穿了的眼神!

「係咪一個, 廿七, 八歲既女仔, 著短裙, 帶皮手套, 平胸既紮馬尾女仔?」

「平胸....係呀, 係度一兩日啦, 一支隊完又一支, 聽講全長洲既酒吧佢都飲過訓過嘔過。」

全長洲?! 這樣肝會炸掉吧?!

「佢係個邊----咦? 走左啊?」

光頭酒保指著的角落空無一人, 只有桌子上的一張鈔票。

至於旁邊的後門, 門虛掩著, 被風吹得正緩緩關上。

「唔該老世!」我追上去, 竟然把全島酒吧都喝了一次, 她是這樣能喝的人嗎?

不同市區的酒吧後門是通向後巷, 長洲的酒吧後門只是通往另一條橫街! 如果被她跑了的話...

Jean, 別有甚麼事!

我在長洲的村屋之間東奔西跑, 沒頭沒腦的橫衝直撞, 不知不覺間便跑到了天后宮前面。我記得這兒也是靈點吧, 失去了肉身的亡魂又沒有歸去之處的話, 很多時都會走到靈點, 特別是與自己生前有宗教信仰的遊魂。

好啦Jean還沒死, 就是我也不知為何會走到這兒, 可能是因為始終她也與亡魂有關係...

結果還真在?!
我都唔捨得
愈快樂, 愈大獲
點解先
愈大獲?
打完就有
黑手係北斗既人
梅蝗話沈醫生根本
就未知邊個先係真正敵人
古sir 子雄 會長都有可疑
但我反而驚偵探故既感覺太重, 會諗下點調查
其實唔會覺得似偵探故
只係我習慣一路追故
一路自己9估下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞