Cities:Skylines自由度最大建城遊戲(8) Industries 1.11.1-f4

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
無左好多晚
snowfall果個好似係電車咁既款 路面既
mass transit就係架空既
玩交通兩個揀一個就得?
另外green cities同parklife 巴打覺得點?
green city 我覺得不抵, park life 有都好 無都問題不大。
我自己本人比較喜歡 tram. monorail 同tram 係有少少功能重疊。
我買左snowfall,tram個定位應該係升級版巴士,但又少過地鐵?
另外佢有供暖呢part,想問幾多度先開始要供暖?
反而我想佢將啲好用既mod放埋入game或者將啲野再寫得flexible啲唔使用mod都做到
然後再改個ai出c:s 2
大約跌至10度以下,
唔舖剩用電供暧,用多一半電
部電腦32gb ram都未必夠用
即係唔鋪供暖佢自己都會自動用電供暖?
係囉, 你想像成今時今日輕鐵的角色就得。 你入不入手 mass transit 應該玩落都分別不大,主要workshop 入面有d 地圖會要求 mass transit 姐。
mass transit
ferry for 島嶼
cable car 爬山
monorail 定位同metro 差不多,乘客傾向搭metro > monorail
air ship 長途無cims 搭,短途無用
係,佢哋淨係會用電同供熱,冇屋企自己燒燃料呢個概念。
想問下有無攻略網,教學網?
剛剛玩,好多細微位唔識
想問下哩隻game 有無咩任務或目標? 有興趣模擬game 不過唔想無目標咁玩 例如人口要去到某個數過關或解鎖咁?
早幾日終於download 左plop growable
番唔到轉頭了
冇,sandbox game,自己定。有scenario,同埋object數量限制。
[edit]
>人口要去到某個數過關或解鎖咁
應該話,玩法目標自己揀,可以有限錢、要人口unlock嘢,可以無限錢、Unlock All,靠自己摸索
youtube有好多
係度問都可以
不過最好cap圖上黎,有好多野文字好難明白
F12 cap screen

隻game係極度自由
鳩起幾次就會摸熟
其實,應該先玩起原game 先再睇人地講解, 你就會發覺你有既好多問題其實係google map 就會搵到解決辦法。
感覺上輕軌同巴士有啲重疊,我裝左個KMB asset之後巴士容量大過輕軌,輕軌真係美化用
growable同rico有咩分別?
地鐵同輕鐵邊個作用好啲
不應該咁睇件事, 應該睇輕鐵係短途接駁交通工具, 合適放係小城鎮的主要幹道上。

地鐵係較長距離運輸工具。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞