Cities:Skylines自由度最大建城遊戲(8) Industries 1.11.1-f4

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
一個月台serve for一條火車線

所以要用module station mod
有冇人買完park life個dlc之後會有d獅子老虎通街走
有冇得解決
起運河真係好煩
好難control d 水流
成日漏晒啲水出黎
放完啲樹木成日重新入game就唔見左,但用move it圈又見到啲樹係原位無show出來成日都要重新放過
大家有無方法解決?
多謝巴打,我試下開多幾個站先
唔該巴打,我幾個社區都差唔多100k 至150k 區民,
佢哋個個都仲意搭地鐵去火車站搭火車
我一條火車線有40架車,但俾佢停一停搞到塞晒
要開多個就要再規劃過
原來係人太少,無需求
一條線十架車都塞塞地,你仲要40架車
隻game地圖個size頂盡由九龍去到大埔
現實40架車塞落東鐵識郁至奇
我懷疑佢用緊vanilla火車
一抽先載得個120定240人
現實東鐵最盡37抽車
有成40架車,應該起碼行4線化,甚至8線化
1.城內各站停車通勤火車
2.城市快速火車
3.城際火車
4.貨物火車
3同4 唔使站站停(甚至4直頭唔關事),其實開多條軌俾佢穿過啲站咪得
我發覺運貨果d起多幾個就會塞死曬d 路軌
用公路接駁貨運火車站會唔會無咁塞
開咗81 個地圖,其實我啲路軌差唔多
獨立咗貨運、國際客運、本地客運單一線,轉向都跟返方向,防止啲火車喺轉彎入站要等
仲要每架車可以坐到好似480人左右
火車路線係環繞內城行走,冇終點站。
條路軌冇塞,塞係塞月台,月台火車唔走,後面入唔到站。

我地鐵線試過35架都冇事,每架坐到360人
但火車好似中bugs 咁
上客(停留)時間太長就會中bug
上workshop down抽6卡E233啦
編組唔長上客時間就唔會太耐, 又有750容量
我條線係每個大站都有其他火車同地鐵輔助,防止啲人用死一條線,而每條線都係獨立而唔相通,防止塞車。
所以大站會有順迴轉線、逆回轉線、國際線、接駁附近地區火車線、本區地鐵線等等

但有啲市區有太多太多人,個個都坐地鐵去火車站搭車,一直個月台好似大陸過年春運個情況咁,成個月台爆曬
如果城際火車要入站,你要俾獨立月台佢,但唔好用主線入站,要喺主線拉一線獨立嘅路軌入站。咁城際火車就唔會塞
而貨物火車都係咁做
仲有,喺邊境附近開始就要分開佢哋2條線,否則入到城,如果貨物火車太多有機會會塞埋城際
明白,唔該晒巴打
有無交通路線圖睇睇
我自己會將火車當做新幹線咁玩,一個城市得一兩個站,主要做城際運輸
城內運輸主要交俾地鐵,感覺上比較慳位,始終個地圖太細
你每個站有冇獨立拉條火車軌入站?
如果有,有冇睇過佢係咪轉線嗰陣塞?
火車要等對頭車轉線所以停咗?
如果係,就入站路軌變晒單程路軌,
但要令2邊方向嘅火車都入到,
轉路軌條線要順住同一方向,
唔好令到啲火車要橫跨對面線轉軌
最後都塞就拉長塞嗰個站嘅獨立路軌(入站嗰邊)
俾佢哋兜長啲條路,防止倒塞主線
加油
yup。玩火車玩埋呢啲先好玩
你用緊嘅480容量應該都唔係vanilla train?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞