Cities:Skylines自由度最大建城遊戲(8) Industries 1.11.1-f4

1001 回覆
17 Like 0 Dislike

起左半年, 終於叫做發展完成
睇到巴打你個城我就覺得自己玩得好差
比專業級仲有好大距離
唔係畫方格,又跟地形起已經好好啦
workshop 入面個cork 真係好勁。 巴打都好好。 我無咁既時間精力玩到呢個程度。
https://www.youtube.com/watch?v=591x-RRkpr4&t=208s
我主要跟呢個台仔風格起,講靚佢其實唔算好靚,但係望落工整得黎唔會太死板,同埋佢啲公路覺得算起得好同靚
搵時間睇下先
有冇巴打係玩cyberpunk風格
Follow左一堆CS Gamer 所以介紹一兩個俾你地睇下參考下
Youtube Channel 推薦:
Akruas
我覺得係現在仲有Upload個班人入面最好既一個
https://www.youtube.com/channel/UCMQ3E2ZfpvnUkpUen7iMwHQ/featured

Atys
每條片都有個故仔
https://www.youtube.com/channel/UCtZq_wCPrxeGjLs8Mq16F9A/videos

其實我都係用grid, 不過唔係成個城都係用同一個方向既grid
佢拉啲交匯處好靚。我都跟緊佢個方式起
啲住宅區等級升左,市民既教育水平就上升。唔夠低教育水平既市民返工業
我都係正方式/長方形
限制住宅區等級+走出校園
將工業區建築升級至lv2/3
等,CIMS讀完書冇工番最後都會去耗田
個人覺得grid起法,配合一定綠化帶會幾好睇
或者成個grid區域好大,以霸氣感掩蓋唔靚嘅感覺
最緊要係跟區域邊緣跟番地形做界限,就唔會有突兀感
其實除左好明顯嘅高低,一般斜坡佢都會照起,好難睇到個斜坡避開佢起

交通流量100%,係咪有bug
放prop點樣先可以自動一舊連住一舊
Prop line tool
新手gameplay 玩左大約十零個鐘
想問下,點樣可以裝d住宅區,商業區嘅biulding自動起到日本style 咁?
想問下大家地價通常係幾多?成日見佢升唔到級都叫我提升土地價值,但係明明附近已經有公園同公共設施
好撚煩,要係steam workshop subscribe 想要的建築,然後整個destrict style ,將想要的建築加入destrict style 中。起個先要畫zone ,係zone set destrict style
當district style 建築沒有適合時,要起style 以外其他建築
自己plop算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞