Cities:Skylines自由度最大建城遊戲(8) Industries 1.11.1-f4

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
vanilla train 即係咩
有冇人試過工業商業混合佈局設計
會唔會無咁易塞車
得閒開再返隻game 影下,呢排唔多玩,
一見到班友喺月台鳩等就頭痛
隻game自帶嘅train
我以為我用錯英文字
我從來無用過佢預設嘅交通工具(包括巴士、地鐵、輕軌),個載客量好細,完全幫輕唔到交通
火車我dl咗新幹線同JR asset,我想城際用新幹線,城內用JR,但係城際列車似乎係random出車,有無得改
想冇咁塞車,可以商業同工業拉一條貨運線,而呢條線亦可以連接貨運火車碼頭、國際貨運線
咁就少好多貨車入商業區
而大部分本地貨、入口貨都會經貨運火車入到商業區
我以前就係咁做,結果條 商<>工 運輸專用軌啲火車多到倒塞番轉頭
工業區貨運站啲貨車入去又排曬長龍,塞埋工業區嘅道路交通,貨運站道路接入已經用90度等啲車唔洗轉彎入去都冇用
所以放棄左貨運火車
你條線會唔會太短?
因為你出貨越多,啲火車就會越多。
但如果你條線太短,可能唯有拉長啲條線,俾佢哋兜一兜圈
第二個問題,排晒長龍好正常,因為你出貨多。
但你要做嘅係排長龍之餘又唔太影響你區內交通。
咁就要拉一條長嘅單線高速公路直接入火車站。
咁啲貨車就會去呢條路出貨
呢個方法就可以將個地面塞車轉去一條獨立嘅路入面。
區內就暢通無阻啦
記住火車站係得一條單程線入嚟同出去
如果出口個路口有2有3條唔同方向馬路,
出口條線就要變成3線單程路,個條線出每條路
快啲疏通出口
防止啲貨車頂住出口
仲有係火車站前嗰段路唔可以係高速
城際嗰啲即係城市出面入城市嗰啲
yes
用Advance vehicle options可以set

即係呢個?
唔係好識set
你disable右邊allow this vehicle to spawn
就唔會出呢架車
唔該巴打
係咪要一卡卡咁set
你set左第一卡
後面d拖卡會自動disable
有冇人有玩switch版?
值唔值得買?
想係switch買
貪方便想出街同疴屎都可以玩
但係佢無寫路線,咁佢點知我想邊條線出邊款車
城際列車只能通過avo黎設定禁止邊啲車生成出黎
你set左多過一款列車可以生成,出邊架都係random決定

所以玩家對城際列車嘅控制就只有禁止邊啲車生成。許可pool入面生成邊架,同埋幾時有城際列車出,都係系統random決定而玩家無法干擾
thx for sharing
不過我唔係太想投放太多時間落馬路設計到
所以先諗mesh形式工商混合,睇下有冇得縮短輸送距離,同埋避免貨車集中單一幹道而迫死商業區入口
城際無得set
市內有mod可以指定派咩車
唔知switch d 機能點
可能起唔到好大既城市
如果對方便好有要求既都可以試下既
請問玩緊嘅巴打部電腦係咩規格?
我部laptop玩嘅時候好窒,係咪我呢張顯示卡唔夠力?

飛機,渡輪都係一樣咁玩法?
yes, 你e個係最低階既內置display
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞