[LIHKG] 美劇集中討論區 (4)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
The Affair S3 finale幾正,法國外景Juliette主線,冇煩膠Alison同Helen,Noah終於修復到父女關係,其實當series finale都得

岩岩睇完 D人屌到個finale反皮
好多人都wfc法國婆

點解呀 我覺得唔差喎
Btw 應該無下一季了

有第4季呀 早排續左
大部份人都覺得佢地根本唔care法國婆 冇人想知佢d私生活
而個finale竟然有一半時間用喺呢個角色度 D人覺得成集都冇乜意義
另外noah上集最尾先明明崩潰左,又痴左線又濫藥仲要保釋緊
但今集一開始又好似重生左咁
大佬就算time jump都話返比人知過左幾耐啦,咁搞法有d突兀
noah同whitney果part都ok既,但so far我都對S3好失望,點解今季會搞成咁

其實唔太在意"D人"嘅反應,成個S3我淨係鍾意呢集
同埋都講過幾次,呢季完就最好,無謂夾硬編d婆媽drama嚟拖多個season
留名

法國婆個到I care
係一開波個時接受唔到 突然去左法國
下一季命有咩講 都收尾收得7788 la

Noah離奇好番呢下係幾O嘴,可能編劇唔想再用幾集講佢點回復掛
又或者拍嗰時冇續S4消息所以先臨急收尾寫個open good ending for Noah
睇左2集leftovers都唔差喎

唔執著於解謎/揾bug,觀眾只需要感受角色嘅情感起伏,係會愈睇愈正

唔執著於解謎/揾bug,觀眾只需要感受角色嘅情感起伏,係會愈睇愈正

故事既起源好超現實, 但之後既劇情比人感覺係好真, 真係好正
新手留名
宜家追緊narcos之後呢兩個月打算追埋house of cards, doctor who 2005,兩套睇都未睇, the wire啱啱煲完第一季
Quantico 第二季同第一季一撚樣咁滯

今日開始睇 ,第一季 第7集 睇到唔想訓教但又唔想搞亂啲時間
Quantico 第二季同第一季一撚樣咁滯

今日開始睇 ,第一季 第7集 睇到唔想訓教但又唔想搞亂啲時間

第一季正
有幾套因為唔算多人講, 想睇下如果係個list度除名有冇異議:
Banshee
The Sopranos
Flesh and Bone
Homicide: Life on the Street
Madam Secretary
Tyrant
The Night Shifts
Penny Dreadful
Wayward Pines
The Expanse

The Affair仲放唔放? How to get away with murder我prefer除名
Walking Dead我知多人睇但評價好似一般?

How To Get Away With Murder 好好睇喎

How To Get Away With Murder 好好睇喎

你係咪未睇S2呀

故事既起源好超現實, 但之後既劇情比人感覺係好真, 真係好正

睇左2集only
會唔會講點解the dogs are not ours anymore?

umm... 呢個問題有d難答
冇直接講點解, 但之後有交代番Kevin以前d野係有少少link番去dogs既

點解呀 我覺得唔差喎
Btw 應該無下一季了

有第4季呀 早排續左
而個finale竟然有一半時間用喺呢個角色度 D人覺得成集都冇乜意義
大佬就算time jump都話返比人知過左幾耐啦,咁搞法有d突兀
noah同whitney果part都ok既,但so far我都對S3好失望,點解今季會搞成咁

法國婆個到I care

邊一點令你失望

https://www.reddit.com/r/TheAffair/comments/5qxlxm/the_affair_3x10_episode_10_episode_discussion/dd3hxqz/?utm_content=permalink&utm_medium=front&utm_source=reddit&utm_name=TheAffair
同呢個人睇法有D似
其他角色一係著墨唔多/寫得唔好,寫得最多既Noah又有d拖泥帶水既感覺
咁睇返Alison真係少左好多戲份
有幾套因為唔算多人講, 想睇下如果係個list度除名有冇異議:
Banshee
Tyrant
The Expanse

The Affair仲放唔放? How to get away with murder我prefer除名

如果你問我,我覺得
保留: Banshee
The Sopranos (呢套神劇黎 雖然我未睇)
The Expanse

除名: (呢幾套好似都係爛尾)
Tyrant

冇見過人講/唔熟所以唔知:
The Affair S3 finale幾正,法國外景Juliette主線,冇煩膠Alison同Helen,Noah終於修復到父女關係,其實當series finale都得

好多人都wfc法國婆

點解呀 我覺得唔差喎
Btw 應該無下一季了

有第4季呀 早排續左

同埋都講過幾次,呢季完就最好,無謂夾硬編d婆媽drama嚟拖多個season

agger

點解呀 我覺得唔差喎
Btw 應該無下一季了

有第4季呀 早排續左

法國婆個到I care

邊一點令你失望

https://www.reddit.com/r/TheAffair/comments/5qxlxm/the_affair_3x10_episode_10_episode_discussion/dd3hxqz/?utm_content=permalink&utm_medium=front&utm_source=reddit&utm_name=TheAffair
同呢個人睇法有D似
其他角色一係著墨唔多/寫得唔好,寫得最多既Noah又有d拖泥帶水既感覺
咁睇返Alison真係少左好多戲份

其實其他線都有完既感覺 所以交代得比較少
今季完左 係最好

好多人都wfc法國婆

點解呀 我覺得唔差喎
Btw 應該無下一季了

有第4季呀 早排續左

咁個個口味都唔同既 不過普遍反應真係麻麻
下季播都唔知仲有冇人睇,睇完S3個個好似諗住棄劇咁
同埋"POV內容唔同"呢樣野我覺得好似玩到有少少走火入魔
以前佢地d pov內容就算同一件事有差別你都會feel到係觀點/睇法唔同,所以先會有分別,但個差別係唔算太大
(甚至係可能同差佬作緊供,所以unreliable),咁樣估估下係幾好睇既
但宜家係發展到同一件事好地地,大家記憶中係可以差好撚遠,直頭兩件事咁,完全變左記憶障礙level 無形中我已經唔知發生左咩事
Banshee
Tyrant
The Expanse

又或者有冇有睇既巴絲可以執下以上呢堆劇既簡介?
有d真係太簡單or一係就太長好亂咁
而我又冇睇唔熟劇情

上面呢堆我淨係有睇過flesh and bone咋
至於the affair放唔放,只能夠話S1S2真係值得睇,但S3水準明顯跌左
咁我都唔知算唔算有價值放

法國婆個到I care

Noah離奇好番呢下係幾O嘴,可能編劇唔想再用幾集講佢點回復掛
又或者拍嗰時冇續S4消息所以先臨急收尾寫個open good ending for Noah

呢個最有可能

如果頭兩集已經覺得幾啱口味,套劇之後睇落去只會越黎越好睇
根本冇得輸

咁個個口味都唔同既 不過普遍反應真係麻麻
下季播都唔知仲有冇人睇,睇完S3個個好似諗住棄劇咁
同埋"POV內容唔同"呢樣野我覺得好似玩到有少少走火入魔
以前佢地d pov內容就算同一件事有差別你都會feel到係觀點/睇法唔同,所以先會有分別,但個差別係唔算太大
(甚至係可能同差佬作緊供,所以unreliable),咁樣估估下係幾好睇既
但宜家係發展到同一件事好地地,大家記憶中係可以差好撚遠,直頭兩件事咁,完全變左記憶障礙level 無形中我已經唔知發生左咩事

“pov内容/細節唔同”今季係玩得over咗,連性格同外觀同一集兩part都好大分別(Helen最明顯)

睇左2集only
會唔會講點解the dogs are not ours anymore?

umm... 呢個問題有d難答
冇直接講點解, 但之後有交代番Kevin以前d野係有少少link番去dogs既

懶得打 睇法同呢個差唔多
Look at how the Humans who survived this rapture are acting. They're losing grips on their humanity, many have taken to cult followings, drugs, and alcohol - the dogs are the same way. They do not have the same mental process that humans do, no animal does. So this rapture has brought out the ferocity in these creatures and they can no longer be apart of the old society (sticking together in a pack-like mentality).
Just like the Guilty Remnants.
“pov内容/細節唔同”今季係玩得over咗,連性格同外觀同一集兩part都好大分別(Helen最明顯)

性格同外觀既分別我可以接受覺得幾好
有時男人冇咁留意女人著咩,同語氣一樣都係大家理解會有差別
但最bug係啲對話內容差天共地
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞