《銃夢:戰鬥天使》Alita:Battle Angel 電影討論區 (2)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
想問吓點解最後會冇人追殺女主仲比佢好地地打波
睇imax 3d
推薦imax 3d,另一感受
imax 好過2D好多
我覺得佢係成套書最正嘅女角

唔知有生之世有冇機會係銀幕到見到
順便幫刷票房
又睇多次imax 3D了
Vector 臨死前,Nova 講
今次會放女主角走,唔會追殺佢,只此一次
女主角話我條命唔需要你批准
Nova話你需要,但hugo,ido,同其他人要
所以女主角無事離開,但Nova同一時間即刻上門捉hugo
所以女主角可以無事離開,但Nova同一時間即刻上門捉hugo

呢度都係怪怪地。

即係電影版女主聽到牽涉Hugo,Ido果陣,都寧願拒絕,等其他賞金獵人繼續去捉Hugo?(因為本來已經呃左工廠,但因為女主要型,所以令Nova重啟追殺Hugo嘅懸償?
既然女主拒絕左,點解剩係捉HUGO? IDO 唔捉女主唔捉仲比佢去玩MOTOR BALL
醫生無罪行唔會無情白事殺佢
nova應該認為alita有趣,比佢打死亡球上黎覆桌
ending同鋪排續集既詳情研究唔到咁多
所以女主角無事離開,但Nova同一時間即刻上門捉hugo
所以女主角可以無事離開,但Nova同一時間即刻上門捉hugo

呢度都係怪怪地。

即係電影版女主聽到牽涉Hugo,Ido果陣,都寧願拒絕,等其他賞金獵人繼續去捉Hugo?(因為本來已經呃左工廠,但因為女主要型,所以令Nova重啟追殺Hugo嘅懸償?
唔係
女主角無諗咁多,佢根本唔知Nova會玩嘢
nova話佢自己都厭倦vector,所以女主角抓上門殺佢隻兵,佢唔在意。
成段對話係女主角的確想串返Nova,要殺即管放馬過黎。所以nova咪提醒佢,我而家唔殺你啫,唔等於唔搞你身邊嘅人

咁劇本真係好有問題。
攪咁大壇野都係因為Hugo,
但係竟然Nova開到口,女主又突然唔為Hugo著想。電影版改編上冇投入女主嘅心態。
alita聽到呢句先會嬲到一刀插落去,因為佢心目中既說話"i do not stand by in the presence of evil",唔可以放肆呢班人,亦唔會向惡勢力低頭
2003 hulk
依個就係極速擺motorball既缺點
ido如果堅持唔俾alita玩motorball
alita多數會做獵人揾錢幫hugo
但唔帶motorball又無得睇

hugo戲份其實以原創戲既角度係可有可無
但鬼叫原作係alita既初戀黎咩
岩先睇完, 幾好睇, 期待續集
中point,hugo咩結局無人想重視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞