《銃夢:戰鬥天使》Alita:Battle Angel 電影討論區 (2)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike

本身我都未睇過什至未聽過漫畫而入場都冇問題
話睇唔明個d係唔係有d雞蛋裡挑骨頭
鬼佬都有叫人睇原著
但會讚忠於原著先,之後話金馬倫係尊重原作者意思先咁拍。
美漫同日漫係超大分別
日漫通常都係由一個作者寫起個故事,創作權比較大,而亦都因為咁,漫畫通常只係會線性發展,即係故事主要圍繞住個主角發生,由主角成長一直去到結局,順序咁發生,而普遍出名既日漫都會比較長篇,因為作者就係靠佢果套搵錢

美漫就走另一個方向,太過以前唔識,但而家美漫版權係屬於「公司」,係公司請d編輯番去寫故仔,所以同一個系列如美國隊長咁,前十期同後十期可能係完全唔同風格,因為佢地會成日換人,同埋大型既公司係有一team人去跟一個故仔,而且唔同team要經常開會,因為美漫同一公司故仔既世界觀係共用,為免影響其他系列,佢地唔同team要傾好點寫,唔同日漫既作者會擁有好大既自主權

故事既長度都好大分別,好似上面咁講,日漫既作者要靠自己套野有人睇先搵到錢,就會比較長篇,而大廠美漫通常用單元式去寫故仔,幾期一個單元,就係呢個因素令到改篇電影比較易,因為電影公司只要抽幾個受歡迎既單元出黎講,改篇難度會細好多,但相反日漫太長篇,要係電影咁短時間濃縮所有野係好難,一係無講,一係講到一舊舊
我覺得兩樣野黎
我一向讚成忠於原著,因為你既然拍得呢個故仔,一定係因為呢個故事夠吸引先拍,否則你原創拍過另一套戲仲好,只係需要微調番電影做唔到既野先改

但要人睇番原著去了解番個故事就唔係一件好事,拍得太過fans向唔係一件好事,因為唔會每一個人都得閒去睇番原著
來自《銃夢:戰鬥天使》最好的稱讚
原作者木城幸人坦言已看了5次 稱讚「世界上最好的電影」

《銃夢:戰鬥天使》全球巡迴來到日本,不僅有女主角羅莎薩拉查、男配角克里斯多夫沃茲、導演勞勃羅葛里茲以及製片強藍道,就連《銃夢》原著作者木城幸人也有到現場力挺,他坦言已看過5次電影,每次看都有新體驗。

「我簡直不敢相信,我才是原作者。」

根據《Crunchyroll》報導指出,木城幸人對於改編後的《銃夢:戰鬥天使》有一些話想說,「因為這個優秀的團隊,這已經是世界上最偉大的電影,每次重看,我都能找到新東西,這電影令人驚嘆,每個場景都很特別,沒有任何不需要的段落。」

日本動漫改編成好萊塢真人電影,對於原著作者的回應總是貶大過於褒,像是《銃夢:戰鬥天使》能獲得木城幸人老師的讚賞,其實是很特別的體驗。

鳥山明曾在看完好萊塢改編真人版《七龍珠》之後,坦言「很吃驚」,並希望外界不要把這部電影與他的漫畫相提並論。

「對於我自己,或是喜歡原作的朋友們來說,《七龍珠》的好萊塢版應該要以一個平行世界、不同次元的《新七龍珠》概念去觀賞,才是最好的選擇,搞不好電影片場拍攝當下,所擁有的力量,能夠將此成為一部傑出的作品哦。」

任何人都看得出來鳥山明對這部電影非常不滿意。
講中哂
日漫改篇既難度係連日本人都搞唔掂
睇下巨人電影版幾垃圾
都係,但真係直到而家為止,漫畫改篇都係fail

龍珠係整個原創故仔但屎到連writer都要出黎講對唔住
https://www.forbes.com/sites/olliebarder/2016/05/05/dragonball-evolution-writer-apologizes-to-fans/

gits故仔未衰到咁但未攞到原作神韻又收皮。同埋角色白化又引黎大愛撚抨擊

所以銃夢雖然有劇本上缺憾,重要唔係細,但絕對係漫畫改篇做電影既重大突破
龍珠超最新劇場版,世界票房一億美金,証明美國唔係唔鍾意日本動漫,銃夢不如拍動畫版續集好過啦
咁請問龍珠個朵響d定銃夢
連上年紐約氣球巡遊都有藍髮超西悟空都知咩事啦

同埋世界先得100m usd有幾高,1bn就另計
咁legendary而家under萬達梗係大大條水喉射住
你講開又講,PR1 個走勢又似似地而家Alita

但PR 2 一轉導演就出哂事
變撚左做另一套transformer
IMAX 3D畫面正到痴線
特別係比賽啲畫面 勁正
我當然知啦,吹吓啫

打得好爽
其實第一集都有d
香港打鬥,有中國jaeger做炮灰
但無2 咁明顯
Last Order 有個女吸血鬼係用中國劍,肯定強国人出哂水
邊個可以carry 青姬依個角色
反正未必有續集,吹吓水無妨,不過我自己唔覺得有女演員可以
而且就算有續集 , 都唔可能講到青姬
BTW 我覺得青姬D戰鬥係last order 最好睇既 , 佢真係型到核爆
香港人黎架
寫到明香港黑社會既吸血鬼女子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞