《銃夢:戰鬥天使》Alita:Battle Angel 電影討論區 (2)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
唔似聖誕過年咁 只可惜套戲一拖再拖
睇台灣票房都睇得出呢類型戲適合亞洲人睇多
雖然首週票房1.42e唔算好高票房,但都接近其他大作戲
過幾年先諗續集啦
雖然唔少人鐘意cyberpunk

但要做得好實在太貴

blade runner2049, ghost in a shell,銃夢 全部都賺唔到錢

再加上越拍新鮮感就越低
blade runner 2049衰在1-2集隔太耐
gits直頭拍得衰
銃夢揾唔揾到食未知數

但認同係咁拍sci fi, cyberpunk真係會悶
呢樣真 間唔中拍就ok,拍得太多會厭倦
其實酒吧嗰part純粹我覺得係佢想搵一班全城最好打既人打 佢都講過自己有危險既時候會喚起返舊時既記憶 所以先會係咁挑釁啲人 點知無人夠打
當然佢亦都想搵人同佢一齊對抗強權
亦唔排除佢想整爛自己呢個身體希望博士可以幫佢駁返件nanotech 戰衣
套野有無片尾
票房比我預期低,今日睇完都覺得好精彩,係劇情轉接同交代有D位差左少少,例如冇講老母係咪最後比個大隻生化人殺左
唔係拆散左咩
Imax 版真係好正
好好睇, 見到連登仔開到兩個POST 就知一定要睇
酒吧果part
電影表達佢擺明係去撩交打
迫佢老豆出手幫佢換個身

未睇過漫畫
但套戲真係好正
視覺效果造得好好
主因我都係覺得想搵記憶 亦即係想自己有生命危險 但可以通通都係垃圾
電影表現得唔好
不過kind of 都係因為佢好勝
電影入面黎講搵記憶佢係有講 不過係同博士係研究室講
其實我都唔覺電影表達得唔好
套戲講過:
佢會被戰鬥吸引
有危險會見得返舊記憶
酒吧係賞金獵人集中地
賞金獵人個個都好勁->alita第一次見到zapan嗰陣hugo話唔想成為佢既獵物->賞金獵人個個都好打得好勁
呢幾點我自己足以推論出佢要最簡單幫自己搵危險既方法就係搵勁人隻揪 亦即係去搵班獵人挑機
電影表達得隱晦少少 無係酒吧嗰幕直接講出黎 但我覺得都唔難明
我都覺得解得通
但有人都因為佢無啦啦跳去bar fight所以覺得故事太散
其實拍到160分鐘而家可以交代番好多野 得個故事流暢啲
可惜而家得兩個鐘
140*
我真係唔係幾覺得劇情散
而好多人講博士唔俾佢去motor ball
我睇左兩次 我淨係記得alita第一次出街博士先有話過motor ball唔係一樣佢應該去了解既野 但嗰陣博士對佢既印象係
一個普通女仔
個body又係佢個女既
唔俾佢去都好正常
到佢真係要參加motor ball嗰陣博士都已經知道佢好打得而且又換左狂戰士身體 加上酒吧單野博士都可能覺得自己有錯 所以先無阻止佢參加 但亦都會擔心佢 先千叮萬囑佢完左就要即刻返更衣室
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞