《銃夢:戰鬥天使》Alita:Battle Angel 電影討論區 (2)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
我以為係隨便show個sample出黎
認同
尤其酒吧開始套戲節奏勁差
好似好多集嘅短片砌埋咁
然後個收尾勁撚鳩

除咗特技之外真係冇乜好讚
有咁講架咩?
我睇last order好似完全唔係咁
你講拍得唔好套戲睇完先知,銃夢美國開畫兩日已經少人入場睇
開畫就唔睇明顯係美國唔多識銃夢套野吸唔倒一般觀眾入場
1-9同Lo唔同

lo講天空城有能力tune DNA
1-9冇技術
情人節檔期呀
你想媾女會唔會帶佢睇打打殺殺片
依個檔美國上年黑豹呀!咪係美漫打打殺殺片!黑豹收爆呀!
2016年重係斬頭斬頸3級deadpool 1呀!
2017套lego&格雷50咩叉都收得好好
依個檔其實都係靚期來架
收得唔好唔好講瀨差檔又情人節啦!
唔使咁激動
黑豹衰d 講句播俾咩人種, 影評班友如果寫衰黑豹你估出街會唔會俾人射死
lego同50 shades of gray俾一家大細同擺明俾情侶

銃夢擺明俾亞洲人同nerdy明顯唔太夾。你睇下英國直頭唔撚收得 , 如果同期d戲仲掂過alita就唔會依個禮拜alita排第一啦

所以我上頁先講好在早過馴龍記3一個禮拜上,食左頭啖湯先
阿老母走果陣,開門見蟲蟲頭就完。
跟住加里去迫問黑鬼果陣,
黑鬼講明要上薩雷姆就要好似“雪穎”咁斬件,同時開箱見分解了嘅雪穎。
老實講睇返家下銃夢老美票房
friday票房竟然比thursday重低
係老美唔會好收大勢已成
諗返下當日佢唔調走聖誕檔走去同混戰
搏下聖誕新年長假期多細佬入場睇
可能重收得好D
我都同意係聖誕播效果會仲好,依家個票房真係令人擔心
咁依樣怪就怪影評
影評落撚哂咀頭話佢唔好睇既影響力點都大過rotton tomato 92% audience reaction. 搞到個票房起步係遲左, 話哂建立大眾口啤點都要時間

如果xmas混戰仲死,唔好以為美國人個個咁醒識睇audience reaction同critics分打唔打手就去睇alita. 如果3部同時上畫,影評一致ok aquaman 同spider man但屌柒alita , 咁你覺得大眾會唔會俾錢睇完aquaman, spider man再睇alita先,仲要二刷三刷imax 3d

而家情人節檔期大製作cgi動作片得佢揀。起碼同一檔期無同類作品爭票房。希望ok啦
靠亞洲票房carry
聖誕播仲慘
比水行俠同大黃鋒夾攻
更加無得玩
希望中國個邊可以帶番起票房,不過機會都幾渺茫
又岩既,依家得一套動作片,只係吸唔吸引到觀眾踏出第一步入去睇
美國聖誕新年有一班在學放假消費群,
同家下依個2月情人節檔結構根本完全唔同,
套格雷50年年都依個期上就知個期偏向成人向,
銃夢依套cg 動畫+真人完全可包裝到引在學人入場,
睇來銃夢成個宣傳包裝都成人向攪到美國觀眾兩頭唔到路
家下成人觀眾群唔得,又吸唔倒cg動畫細佬去睇
得D日漫core fans 睇來票房上多幾日重會謝得快
你咪自相矛盾
lego1 擺明一家大細,細路都要番學啦
咁點解你話0個時情人節檔期又ok

你係有心睇就會去, marvel d戲3月6月上有無因為檔期而收皮

只係xmas令人多個誘因去睇戲,但同時競爭都大囉
睇緊火星戰記,啲劇情好獵奇吓喎
無予盾!
依個係長假期短假期關係
老美聖誕+新年假期長
同一批觀眾可以睇幾套唔同既戲,所以長假可以幾套都可以收得
d 1~2日短假觀眾只可揀戲睇,所以同期就多數只有1~2戲會好收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞