《銃夢:戰鬥天使》Alita:Battle Angel 電影討論區 (2)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
你連rt嘅critic系統係點嚟都唔知,仲話去rt寫影評
有冇下集嫁?
美美美美美國哈佛大學
打漏咗

你連rt嘅critic系統係點嚟都唔知,仲話叫人去rt寫影評

rt喺集合人哋嘅影評嚟比分數,係個系統,唔係俾人投稿啊大佬,只要你係網上寫篇英文critics,佢就會納入去計分啊大佬
D動作場面正到仆街

hugo幾靚仔 可惜
家陣無人理鳩rt個critic評分system
但肯定既係暫時大部分觀眾持相反意見 .

我就帶定頭盔未知美土票房會點但睇番頭一個禮拜box office mojo forecast應該係alita排第一

快d同佢地講你受過電影教育啦
知唔知咩叫哀其不爭怒其不幸?明明有個咁正嘅原作世界觀,又有水揼本俾佢製作,點解可以拍成咁?點解唔好好寫下個劇本?移動迷宮都分開三集嚟拍啦,你alita咁急做乜?
其實d觀眾無哀無怒,好似仲幾享受
認真唔止一個人覺得拍得好,係一咋
因為電影版劇本寫黎寫去都著重於"忠於原著", 去帶俾觀眾睇動漫咁既享受。 alita繼edge of tomorrow後成功打破動漫改篇中大伏既魔咒

同埋呢,alita擺明分3集黎拍唔急bor, 你係咪無睇戲,最後擺明open ending到無得再open
而家人地咪諗住整三部曲囉
你想屌咩姐究竟
其實個個都留意到佢故事好明顯唔流暢 又無跟漫畫咁成功探討「何以為人」嘅問題

但無可否認動作設計特效演技同埋世界觀係營造得好好並且吸引到觀眾,至少係呢個post大部分人
所以我地期待佢第二集做番好啲

做咩係都要講到自己高人一等咁
人地過受過電影教育呀,同一般星斗市民睇法唔同

不如淨係hugo愛情線一集,淨係hunter warrior一集

咁拍法,電影大結局應該要揾個孫燒俾我

要票房成功先有計劃喎
正 整個universe出黎
正傳出9套戲
last order + 仲未完嘅火星戰記又可以繼續探討人生觀
唔夠班囉,或者說江郎才盡。2049編劇有前作嘅原編劇,仲有logan(超級正一流無得彈)嘅編劇,咪寫到好作品囉
重點"何以為人" 其實連漫畫早期都未帶出
頭4-5期仲係俾緊其他生化人響依個課題既掙扎,要靠傑秀皇同沙勇俾加里更大既衝擊先會令佢思考依個問題
跟手20th俾disney收購左
同marvel濟濟一堂又黎個大亂鬥
有關續集問題,cameron自己本身已經好著緊套戲
寫左勁多notes 同勁長嘅戲本, 但今套戲已經cut左三分一

問題係要大家肯科水

唔係個個好似marvel 咁爛哂票房都可以拍第三集, 講緊thor
The original script by Cameron was 186 pages and was accompanied by 600 pages of notes. “It wasn’t like the document needed a lot of work,” states Rodriguez. “Filmmakers like Jim write scripts for themselves or it doesn’t get made. When it’s that long, you can’t let 60 pages out without hurting something.
有關續集問題,cameron自己本身已經好著緊套戲
寫左勁多notes 同勁長嘅戲本, 但今套戲已經cut左三分一

問題係要大家肯科水

唔係個個好似marvel 咁爛哂票房都可以拍第三集, 講緊thor

The original script by Cameron was 186 pages and was accompanied by 600 pages of notes. “It wasn’t like the document needed a lot of work,” states Rodriguez. “Filmmakers like Jim write scripts for themselves or it doesn’t get made. When it’s that long, you can’t let 60 pages out without hurting something.
人地都答左你
"Well, we obviously have a plan for that."
咁你屌d咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞