《銃夢:戰鬥天使》Alita:Battle Angel 電影討論區 (2)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
套戲嘥咗個cyberpunk 嘅背景,如果你期待有blade runner咁嘅深度嘅話,呢套可以唔睇。的角色嘅行動缺乏動機,而且alita成套戲某一個明確嘅主旨,講成長?講人性(愛情親情)?講覺醒?講反叛?乜都掂啲,乜到講唔多,失望。

avatar起碼可以投入到去睇男主角幫土著反壓逼,呢套淨係得好睇嘅武打(alita識詠春喎屌,好正,荷里活應該搵下香港啲武指嚟設計下,特別係marvel),cg喺靚,不過超唔過ready player one。

p.s alita係幾正嘅,不過對眼太過大啦
睇完你評語真係
第一段做番d research再評

其實呢,荷里活已經間唔間有揾香港武指黎設計武術

其中已經有表表者袁和平
e. g. matrix trilogy, kill bill 1, 2
做乜research?評論電影梗喺基於佢嘅電影文本嚟評啦?唔痛要睇埋漫畫嚟做補充情節嚟分析?咁使唔使睇埋同人,睇埋官方小說,同人小說?

你可以講出任何一點比blade runner好嘅地方?
因為佢係改編cyberpunk名作囉,而且珠玉在前,blade runner可以拍得咁有深度,點解alita唔得?仲有金馬倫做監製喎。嚟緊嘅亞基拉你係咪都當喺變形金剛咁嚟期待就算?
咪係囉
唔好話會唔會,我入場前直頭唔撚敢
事關睇gtis電影版中哂伏,劇情就住電影一貫起承轉合咁改撚哂就無左原味,想玩深度又攞唔到原著神態,咁樣兩頭唔到岸你睇下有無人吹捧gits電影

可能金馬倫知咁樣改篇中硬伏,不如大量劇本直抄ova盡量還原動漫精粹做好第一步先。你睇下d正評都係讚大量保留動漫元素同3d, cgi effect
有部份人睇戲一定要有深度先叫好睇
Alita擺明係走動作商業片路線
如果走銀翼殺手個條路
票房跌一半都似
鐘意睇動作片唔洗點用腦既表示
變形金剛真係完全j唔落
電影就電影啦分乜genre啊。咁係咪喜劇只要係新年時間上,就算幾爛,只要好笑就值得比高分?你對電影嘅要求得咁低?淨係識得滿足視覺需求?咁大陸嘅流浪地球啱晒你啦。
你由打字到講野都on 鳩鳩 ,用下腦啦

你諗下,兩者故事背景係sci fi, cyberpunk, blade runner唔可以同alita比
因為blade runner係原創拍上大銀幕
劇本一撚早set哂俾電影時間去交代劇情,深度同角色development

alita我當你去imdb search下都知係日本動漫改篇。 你諗下個劇情交代一鳩早已經長過2個鐘電影可以交代既極限。可以話係先天不足。再者金馬倫忠於原著就真係暫時無響1-3期漫畫改篇既劇本交代主旨

你吹得個原作者脹咩,條氣你咁唔順不如屌金馬倫點解大讚原作正要自己寫改篇劇本,唔通你勁撚過金馬倫?
屌,咁你又知唔知道blade runner喺改編小說啊??而且2049上映之前出咗好幾條片做銜接啊。仲有,銃夢唔撚係動漫,喺漫畫囉
原來佢賣點係『特技動作片』啊?我都唔知fox原來喺咁定型佢啲作品。

cyberpunk有有腦嘅人先會去睇,所以一眼睇得出乜喺好乜喺差,因為有腦嘅人係會思考嘅。
原作係漫畫,定動畫啊爛叻?slam dunk動畫代唔代表到原作啊?
佢個角度係typical rotton tomato 影評人
同audience 意見成反比

歐美睇定d先,尋日先響其他國家上畫,total 72個國家

最緊要係響美國早馴龍記3一個禮拜上畫,飲撚左頭啖湯先

https://www.boxofficemojo.com/news/?id=4486&p=.htm
唔同梗係正常㗎啦,受過電影教育嘅人嘅睇法,同街邊人嘅睇法梗係唔同啦,如果吾係,阿豬阿狗都可以拍電影啦,你都得啦
哦,受過電影教育所以好唔同
但睇黎d電影大師都好似靠街邊人觀眾揾食
唔通你勁過電影大師?
咁點解套電影票房咁差啊?你貢獻咗幾多俾金馬倫啊?
差在哪
依一刻為止 box office mojo未出到美土14號票房

imdb計票房去到2月8-10號

alita美國14號先上,之前d美土數字全部係forecast

如果你有時光機,麻煩你透露黎緊禮拜日跑馬d排位同下期六合彩number
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞