《銃夢:戰鬥天使》Alita:Battle Angel 電影討論區 (2)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
太貪心要擺個死亡球落去
如果留係下集出,個劇情會順好多
第一集故事架構簡單D, 其實應該仲好發揮
我講出面果個post姐
唔好再提荷李活版攻殼,四不像,睇完好失望
只係上面有啲人扮電影教授講alita我真係忍唔住笑姐
詳情睇下果位人兄出過咩post
衰在檔期 一延再延
我都驚淨係賺成本 續集無望
我覺得加打波又唔完全係唔好
導演其實係揀左死球黎做核心
劇情上死球其實做左好多野

要畀男女主角交流 > 死球
要alita畀人追殺 > 死球
最留個尾講alita下集(諗住)點上去 > 死球

最大問題係其他劇情駁落去駁得差
例如醫生上一下反對佢玩,下一秒又幫佢裝碌咁
想睇續集,希望票房好啲
原著係Hugo自己行左出屋外面,加里喺屋內休息果陣,白熱掌搵到Hugo爆佢身。
呢一點好重要,而家電影加里同Hugo太近,以加里嘅本能反應一定可以擋倒奸仔。
就算加里個心幾亂,佢嘅戰鬥意識本能上已經會擋住奸仔。
而呢個又係另一個改得差嘅地方。
原著加里見到白熱掌重傷Hugo,
已經即刻下必殺決心,即場殺死白熱掌,而原著奸仔只係擋路,所以只斬面少懲大戒。

而家電影改左奸仔重傷Hugo,以加里性格應該要立即格殺奸仔。
唉…
醫生幫佢出場個段之後 我都覺得怪怪地
中間打打下跳走左仲怪啦
自己睇得出製作組好鐘意死亡球呢段
又或者可能以電影角度睇死亡球呢段做故事軸心會有多d大場面啦etc
但正正引致個問題 如果我冇睇開原作 會以為呢個係個打波故仔 其他感情線同劇情咪搞到好散 因為夾硬將各個因素都拉落死亡球個度
雖然動作場面好爽
你要留意返如果佢拍返多d加里自己尋找自我(其實呢個先係故事軸心)既故事
例如好似新個套blade runner咁(呢套我自己覺得拍得幾好睇)

所以最重要就係我感覺到其實製作組對銃夢其實唔係好有信心 容我坦白咁講
當然我唔係想踩套戲啦 其實多人認識銃夢 我都夠開心架啦
佢9成9 鋪路下集奸仔(沙勇) 之後遇沙拉後俾nova 做實驗再揾alita報仇
呢個真 個po啲死忠多撚到
彈都唔彈得
機會極微
套戲老美開畫票房唔好
金馬倫講攪亞凡達續集已經唔得閒理套銃夢後續
fox賣左比迪迪尼唔好票房迪迪尼唔會再拍啦!
迪迪尼得閒攪自己D公主系列真人化點會重同你銃夢丫
但願如此
硬係覺得vector班友其實咁易搵到Alita
要靠個大舊衰去整死alita怪怪地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞