《銃夢:戰鬥天使》Alita:Battle Angel 電影討論區 (2)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
其實唔應該出1-2-3

應該一開始出2

收得先出1同3

2打鬥場面多過1, 亦有哂主要重點

1唔會太高票房
1-9集係冇講為乜火星同地球開戰

只有話天空城係 太空發射站(頂)

所以係重點轟炸目標

而天空城主要目標係骨髓,因為人工做唔出
唔好爛尾啦
ova已經有版你睇,係唔會大收

2/3係最岩一般人睇,因為有大場面,一定大收

今次占士on9左
其實batman trilogy 第一套batman begin 都係收得375million 成本拍左150million
大家都知佢之後兩套幾成功

我諗alita唔使話要去到aquaman 1billion咁多
但300-500million 至少要有
驚後尾收得唔好 美國首日票房先得8.7m,加上2月淡季唔似聖誕過年咁爆冷
batman係一開始想拍二部曲
第三部係外界要求
batman肯定拍完begins有諗過續集啦
完左scarecrow 之後gordon響差館天台俾張joker啤牌問batman幫幫手查下做open ending

認真,真係唔好用美漫英雄三步曲同日漫改篇比。 美漫響當地耳熟能詳,個個睇完begins點會唔諗有下集,有joker, 有catwoman, bane, 之類一大咋奸角長做長有,點open ending都屌唔落

alita睇完個open ending係因為好多人未睇原著下整個ed norton做大佬俾你擺明吊癮。 有d到喉唔到肺

warcraft成本170m, 全球收430m但計埋宣傳都倒蝕30-40m都話難拍續集。 alita成200m成本,唔止收double, 我諗要800m-1bm先有拍續集既可能
其實dark knight之後有可能長拍,起碼joker當時係拉去坐監

可惜heath
唔關joker事啦,villain拉入獄好多英雄電影都係咁啦
以Nolan個性唔似會拍好多續集
第三集佢親口講過唔想拍
果邊呢輪咩戲都少人睇咁
確實有描述加入嘅腦芯片嘅只係得dr.瓦雷斯嗰塊。
如果牧巴帝冇講大話,故事提過gene計劃上咗耶魯嘅沙雷姆博士,
羅亞教授之前得3個,而3個腦芯片全部都裝晒入牧巴帝個腦度。

故事提及過嘅上咗耶魯嘅沙雷姆博士,得幾個位。
發明保溫箱,分子機械恐怖分子Dr.瓦雷斯﹑
吞破體內D-Ripper嘅發明者Dr.梅斯菲爾德

所以牧巴帝(多里尼達尼)嘅3塊腦芯片:
Dr.瓦雷斯﹑Dr.梅斯菲爾德﹑一個不明人物。
截至15號,依家總票房係5185萬,希望到後期同中國日本推出會爆冷
睇返stat 套戲係亞洲地區(東亞) 成績比較好
就算北美歐洲表現都係麻麻
以家真係等睇中國市場
係 最大收入來源除左北美,最多就係中國
睇佢地造化
如果撞正同流浪地球同期上畫聽含撚都似
好在年初一上流浪地球,22號先上alita
如果真係大收

金馬倫都要講句:要不是中國人
alita首兩日北美表演都唔太好
埋單計可能本土都係收<100m
大陸人睇戲都係視覺特技為主
睇下變形金剛就知
希望以套係中國大收
情人節檔期netflix & chill啦
首位先8m都証明d人唔想消費響戲院度
都係拍撚到爛哂都仲可以繼香港0個套出多套last knight
兩日加埋都唔夠水行俠多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞