《銃夢:戰鬥天使》Alita:Battle Angel 電影討論區 (2)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
Push
好睇
啱啱睇左少少last order
係咪重寫上左沙雷姆果一段?
hkmovie個app廣告轉左銃夢
爛蕃茄有個影評話點解alita機械身驅要保留胸部
話原作者創作既時候點睇女性
所以比左好低分
而家d影評人真係食得屎
唔係去欣賞/評論部戲既制作
而係搵on9野黎插
所以d影評人係屌銃夢無一般電影既起承轉合,就覺得題材寫得唔深入,女主角心路歷程無好好發展

但無去做好research, 例如睇完戲再睇番銃夢漫畫之後先寫。就算要屌都起碼屌得貼題呀嘛
因為要盡跟原著 而且普遍電影點都要有男女主角愛情線
應該顧及番套戲係科幻同打鬥多,所以有取捨
其實alita由一開始hugo讚佢隻手靚已經鍾意左hugo
二刷咗imax 3D 真係好好睇 劇情好緊湊
Btw 有無人覺得摩動球part打鬥既3D效果唔夠震撼?
就係因為呢套多打鬥同追逐場面
所以我都講唔到4dx 3d同imax 3d邊個好啲
呢啲場面真係4dx優勢
但係imax畫面又靚好多
漫畫 lo就係正傳 由頭開始?
如果漫畫原本係多男女主角過電scene既就屌得
但人地已經叫忠於原著已經少,係電影加埋一齊玩motoball呀又帶alita揾舊飛船已經係有心兼顧下,做得太多就怪

但cut走hugo background就差d
漫畫 漫畫人冇銃夢正傳
Hugo條線原著係條仔根本唔太鍾意加里。
亦冇為加里改過自身,冇左大哥隻手加肉體,又知有錢都唔上得,所以最尾上纜係自殺。
但電影改到條仔真係鍾意左加里,又為佢改過,攪到最尾上纜嘅感覺唔湯唔水。
銃夢(最初)>lo>火星戰記
仲有個銃夢外傳 關於醫生
唔拖唔水我怪hugo根本無一個大理由想上,同埋alita交心0個下佢拒絕就覺得佢個動力唔夠強,如果係良心大過動力就唔使keep住偷parts , 或者動力大過良心就真係攞左alita個心/俾佢包養籌旗

漫畫都還好
追追彈app 漫畫人又冇最初

有冇其他推薦
我就直接google search銃夢
無用app
套戲hugo帶唔出佢想上去個份熱誠同執著 影衰哂套戲
我都係google 冇用app

大家覺得點
有無人會買
個樣好明顯唔同咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞