係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
如果non business snd acct 除左 audit 同it advisory 仲入到咩
一星期返足7日10個鐘做足5年先得個5,6萬一個月 陰功
夠首期買左樓未?諗住做到咩grade ?
聽人講做到M位 係唔容易跳出去 因為可能出面俾唔到咁上下人工 係咪真?多數d人係幾時跳出去?
唔多。
要discount 1至2年
多數d 人sa yr 2走。 做sponsor, commercial, bank 等等。
m 係無甘易走, 原因係個市場少d 要5萬以上既人, d headhunter 自然就冇咁積極。
唔係。 最近搬office 好似係e 記
睇job 大細, 最少2個人, 最多可以十幾個。同常fd 唔fd 係睇性格夾唔夾而唔係因為同team。
樓主知唔知big 4 d internal technical team (eg accounting related) 入面好唔好做
唔好做, 因為9 , 15 ,16真係好煩。
夠唔夠睇你買咩樓。 冇諗住做到咩grade ga la, 隨緣。
應該所有都可以入到嘅, 最重要係表現到對該部門基本認識同興趣。
通常係D 呀姐做 Q到爆廠 而且離地

好少會公開招聘呢D位 通常內部調任
big4 雖然話請 但其實都係果批人
即係account major都未必真係好有優勢
30 頭...
會計好似除左入big4同埋政府 做其他都好似發唔到圍咁?
做初創企業...
通常入big 4 做幾年後轉出去好過一開始就做commercial。
同意
際遇最緊要 我就好慘 冇變卦
係, account maj 係教你啲基本野。 第一年會有優勢, 但之後個幾年其實差唔多, 睇你有冇心學, 定係人地講咩你就做咩而唔思考。
唔思考去到senior grade都開始有問題
有冇話prefer請邊間second tier嘅mid join?
or 有冇特別唔鐘意邊間second tier嘅mid join?
例如要思考d咩?
冇prefer, 我地重視既係自信,責任感同technical。 一般請mid join 都會睇你識唔識9, 15, 16 ga la。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞