係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
Cgpa 2.71 四間都過screening here
你有無試過早過530 走人? 係咪無人理?
咁又唔會早過530嘅 準時走就有。如果你有緊要嘢做,都可以同manager私底下講早少少走,一般都ok。
即係一日半日約左朋友都可以準時走
但第二日做返耐d咁?
我覺得真係睇manager,加埋你本身工作表現,同埋唔好濫用啦。

如果平時你係wok開又盡責、做嘢又好,你今日早走,就算要weekend做嘢都會交倒貨,通常佢地都冇問題。

同埋其實530都好早,你約朋友食飯都唔會咁早姐 個藉口要合理啲,例如你7點要飛。同埋都係嗰句,偶爾問一次冇問題,唔好成日都話要早退同早退好多
真係冇booking又冇乜嘢嘅
你睇番自己department 文化係點,一般audit會彈性啲,advisory 未必。
試咗再講啦!一般嚟講,畢業兩年內都可以報,你去番佢個網睇下。

因為做過local定點解?
如果唔係account major
應該得三大易?
E P K consulting邊間最好
想問下係咪只要派app test 比你 咁就睇app test 表現同之後interview 的表現 五會睇gpa 同埋big4佢揀人係睇重d咩的 點先拎到offer🙏🙏
都會睇gpa ga ,始終都係第一份工人地無咩其他嘢睇到係嘅表現。性格方面最重要係有自信,有責任感。
最勁嗰間唔係到,consulting當然d 最好,跟住e p啦,k 最近不太受歡迎。
或者落field 自己唔係in charge而又同in charge friend底都可以試吓
e記好似唔鐘意non acct maj ,所以non account入其他易啲。
Non acct咪撚入e記 個垃圾conversion會搞到你遲一期考QP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞