係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
係,因為好少opening。
fs 係指financial service, 主要客係金融機構。non 即係指非金融機構客戶。
冇問題,我都係非account, 公司會送conversion,令你可以短時間內學account 要學嘅野。
樓主bg係點?之前有冇做過咩intern?
有冇人做左幾年non account嘅工,再入bug4做?
有冇人做左幾年non account嘅工,再入big4做?
無咩特別background,做intern 都係細公司。入big4 係唔駛特別有咩background,當然有會易啲。
有,我識有啲同事以前做老師,沖咖啡,etc.
用graduate program入?
有人experience hire入,有人graduate programme入,睇你對依行有幾大認知。
老師轉audit
可唔可以講下advisory做乜
advisory 都有分幾類,有business recovery,deals,transaction services。主要deliverables就係要寫啲report俾客,等佢地自己諗做唔做單deal。
巴打做咩position?
巴打做big4咩position?如果係non fs 入唔入到finance industry?
都有嘅,出到去有啲話都係辛苦,有啲人出左去一段時間回巢。人工一般就同出去時差唔多,冇咩大轉變。
依家27做左兩年幾conmercial 想見big4會唔會太老唔請?
睇彩數啦,大把人由 FS audit 轉 FI BO/MO。如果想做FO 就要d 運氣
想知RA prospect, 工時, 易唔易跳返出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞