係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
係咪一定要U gard先入到big4? 如果hd加一兩年經驗係細cpa firm得唔得?諗住考牌
係。你可以試下細行先,但細行轉返上big 4 要discount 1至2年,同埋係細行考牌係難好多,因為少好多assistance。
做咗幾年仲未走?
仲未泊到大碼頭?
暫時都應付到,同埋唔捨得啲同事。
project based, 個客要轉system 你可以做project management, 俾advise,等等。
朋友個細佬 之前做big4
之後跟咗個大陸老闆 返大陸幫佢做數
以家發過豬頭
係咪真係咁好搵?
黎緊既Fall入IT Advisory 有咩要注意
fresh grad 入咪當白紙一張入去,無咩特別注意。
首先唔知咩叫做數。個別例子睇際遇而定。
big4 返工時間係點? 固唔固定?
水記Tax 定 DTT audit 好?
Dtt audit so rubbish
咁邊間好
正路水記 eg同以前的ocean就不了
除非你係要升到做partner sign off account,否則都冇必要考QP
唔固定,睇peak 定nonpeak
Top pay都冇35k,除非partner覺得一定唔可以冇咗你、你又自己出聲爭取同埋你個partner係有bargaining power。

不過都係嗰句,冇人係取代唔倒
呢啲睇命㗎咋,做倒hea project,5半/6點都走倒
做狗都咁自豪
Top pay無35k? 真係咩?
揼working, draft report、見客、admin 嘢,乜都做下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞