係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
喺big 4做緊但唔係呢條team,據我所知都有分兩條team,一邊就做清盤嘅,即係類似之前page one,你可以搵下新聞睇

另一條team就係會advise啲公司要restructure/ sell定係行破產。

當清盤途中發現有疑似accounting fraud,清盤條team有時候都會同forensic嘅investigation一齊合作。

Career path係窄啲,通常都係留番做consulting firm/ 破產主任,再唔係去啲legal firm。
其實走左再番黎都無任歡迎
最多真係升得慢咪再入番去囉
係,有啲人都係出左去一排跟住回歸,最緊要過到自己個關。
唔該哂 對big4 advisory有興趣 對呢個dept想研究多d 惟一係驚太窄第時唔知再點行

如果聽你咁講 呢行都係入big4最好? 人工,工時同各樣升幅都係同前面講audit果d差唔多?
自己覺得邊條team都好,一開始入big4/ consulting firm係最好,因為exposure最廣。你做external,你會接觸唔同行業嘅客或者情況好差嘅客,呢啲係你去做internal學唔倒嘅嘢,仲有啲report writing skills, client facing skills, multi-tasking等等,external會係一個好好嘅training。

升嘅跟就同其他team一樣,正正常常都升到,除咗上manager嗰年。人工升幅就睇你部門賺唔賺倒錢,賺倒咪會加多過其他部門
MS?
做到manager級都係同legal嘅ifirm trainee差唔多價
Lawyer難做好多哈哈,差唔多價係正常
同entrance requirement成正比
點樣non fs跳去fs 聽講internal transfer係極難
回歸ge話係咪報返exp hire 定同manager果d聯絡返
你留意下p記,佢會突然請好多FS嘅人,身邊有non FS嘅朋友(做緊其他三間)一齊喺差唔多時間轉咗去p記FS
熟嘅話直接問manager啦,我轉咗工之後啲manager同partner 都有時候同我講幾時番去都得,講聲就得
audit狗一日做十幾個鐘,係咪多數有腳臭
P請好多e d嘅non fs
張衛健定許志安?
咁如果本身係P non fs 有冇機會轉去fs
咁咪掉轉去e d fs
d fs真係不了
衰過k
聽講d記consulting係神級,audit反而屎一般?
civil grad考aco
工程比狗做的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞