係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
思考點解要做某一個審計程序, 點解個客咁做會有問題, 點樣去同人地解釋一個你認為岩嘅做法。
Fresh grad 既話Ey 同dtt 都係assuance 你會點揀?
我覺得, staff 係一個跟食譜汁野煮既人
要升senior,你要識寫個食譜出黎,再教人點煮,唔係單純地跟指示做野
係外界印象影響你整體觀感
你入黎做一個月就知其實無想像中咁差
不過當然你reject得應該有更好路數,隨時睇唔到迫科仔
ey , dtt advisory 會好d
講開請人 上次有個人來 in manager 話自己熟15 同做過US GAAP

我叫下佢講下 15 基本野 ,唔識;
問佢 15 同美國既相關準則差異,唔知

我嬲左, 話:你唔識唔熟就出聲,浪費時間+ 唔老實...做野差都算,唔老實我唔接受
小弟讀information system auditing 邊間big4最好?
audit 方面p 記最好。
Audit 算唔算易入?
5萬之喺manager個grade,,之後重有得升上去,career path好明確,exit opportunity 多,學到嘢

人各有志,覺得冇work life balance咪搵份舒服啲但人工低啲嘅工做
易到喊啦
擺明係水記
返intern做nonfs return有冇得入fs?
好多人都話fs好d 但未做過又唔知fs係點
Fs 同 nonfs 點揀好
我反而識個恆大仔做野幾好唔會放飛機
緊係fs啦,fs易搵工好多

利申:做廠
跟緊irrbb & ccrm 煩到仆街
其實做緊FI想跳番入去big4是否on9
K記
入面最低學歷係咩post?
如果本身係fi 做整都升唔到入big 4 浸幾年再出返去可能會迎來轉變。
通常mid join會請d咩人
second tier 為主, 有做過main board 或者gem board client優先。
除非做啲support admin role, 如果唔係最少大學畢業。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞