係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
想問下big 4嘅hr報唔報得過? freshgrad想試hr但唔知邊d公司嘅hr會學到野
識人做過
佢話比出面其他公司做hr Chur
但Ot補足
個陣我manager係fs跟住partner係eg。。。
所以我個case應該都係冇得肯定
係呀 interview lunch session個陣佢地都有講起自己工作部門經歷,跟住exploring pwc session 就係fs manager陪住我地。

k記方面就應該真係partner in 邊個就係入邊條team所以我諗應該入fs,不過pwc真係一頭霧水 聽人講要到開工第一日先知 好糾結
題外話 如果編左入oceam team好似會提前email 通知?
Kp 唔洗諗
都係狗 不用分那麼細
少時不努力 big4已是我最好歸宿
Big4 marketing做唔做得過?
人工係唔係同audit果d一樣逐級升?
諗太多,唔係professional staff 就同出邊差唔多。
Wok job
其實我係驚起薪都係一樣咁低。。。
定係起薪都係一樣咁低 但係又無得逐級升?
你本身份工starting高好多?
做marketing 應該出面好啲,係big 4 只喺一直幫公司宣傳你會做到好悶。
其實cyber 應該點排
你意思係?
追左少少po
想問如果audit個種係all disciplines都可以入既話
first screening個陣變相會唔會睇人學校而shortlist?
你見過so far相對地最差學歷既人係邊到grad?
e我覺得最好
點解咁覺得呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞