係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
advisory平時要做d咩
駛唔駛每週都有個big4友出黎你問我答呀
仲要今次邊間firm都唔肯講
big 4係身體疲累 bank係精神疲累啦
柒頭先做big4
可唔可以分別講下?
Advisory同consultant兩邊人工一樣嗎?
頂唔頂得順,依家幾歲左右,會唔會長做
Finance 唔係得bank
FI除左bank外重有堆asset management、券商、buy/sell side 、保險...etc
Finance唔係讀finance係咪好難入行?
做big4 唔係為搵大錢,做big4係比正常人透過勞力換取中產生活
唔係。

利申:以前big4 而家buyside, 讀3大pure science
睇個人興趣, 做tax 就唔駛落客到, 做audit就要經常落field +出差。 見嘅人亦好唔同, 學嘅野都會闊啲。 但係audit係辛苦過tax嘅, 要衡量得失。
一般client facing staff 人工都係按grading, performance分, 唔會差太遠。
做得耐慢慢會習慣。差唔多30, 隨緣, 覺得要走個陣時就走。
唔問 驚自爆
ching buyside大概工作內容做咩? 個陣條路點轉 要有咩經驗
因為big 4 份工career path 清晰, 工作穩定, 所以會有人有咁嘅諗法。唔止ibank , big 4 都有唔少人係靠關係入, 行內俗稱rp。 因為ibank rp 比例比較高所以可能有全部人都係rp 嘅錯覺, 凡事都冇絕對。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞