係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
升唔到上去咪會lo, 但係通常逼你走會幫你搵返份人工相近嘅工。
BO嚟講, ibank 定 big4好啲
Reference check 正常係自己做番,background check就應該有出面公司幫手做。
Big 4 BO指HR/ finance?
finance BO
我諗ibank finance 應該賺錢啲
咁除左big 4, 係咩類型公司做sustainability 比較好?? CLP HKE 果d??

Big 4 呢條team 人工係咪同audit / advisory 呢d差唔多?定差好遠

就grad, 想了解多小小行情

Thxxx
Big4啲親生係咪會唔中意啲midjoin
唔會唔鐘意,入得公司我地就當係一份子,會盡量教佢地多啲令佢地快啲適應。
應該係咁講,working level嘅人冇話鐘唔鐘意,你正正常常態度好,冇乜理由唔鐘意你,多對手都好
不過呢,有啲partner係鐘意親生仔女,有咩好嘢/學得多嘢嘅job都係比親生仔女先,要借人就會先借mid join出去咁解姐
呢條team太冷門啦 幫你唔倒
只可以講,fg劃一價,除咗精算之外。advisory會高過audit少少,而advisory嘅部門同部門之間同一個rating會爭1000-2000。
幾時先唔使捱
其實應該係諗長遠前景,一般嚟講manager之前走都唔係好值錢 去到manager grade就唔同,除咗香港commercial好多時候都係想請ger grade之外,其實外國好多位都係搵緊manager

你坐底升咗上manager再走,長遠嚟講,個人意見係會著數啲。當然你覺得太辛苦要而家走都冇問題,但係走咗就唔好望番轉頭喇
條路自己揀,揀左就唔好望返轉頭啦
有無巴打講下Restructuring and insolvency?
你想知啲咩?
巴打係big4做緊?
想知係咪主要都係做liquidation case?同埋career path係咪都較窄 做左幾年有經驗後有咩exit opportunities
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞