係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
咁公司點check 你係咪堅做/篤啲鐘係咪真?
唔好意思呀 我想請問多樣
我想等二月底出成績先報big4 仲會唔會有位

其實我中意pwc係因為我professor 算係我啟蒙老師
冇佢我應該大學grad唔到
Ig team純粹係覺得會學到野 最大啲客又係哂個到
你professor以前有冇喺kaplan教過書?
我所知佢一直係學校教書
女既
上網睇過有篇訪問係佢
睇你想點發展

Advisory 前景會好啲嘅,但係其實deal advisory同埋investigation 有audit底會好好多。

Advisory比倒你嘅有好多communication skills, report writing skills, client facing skills等等,相比起audit嚟講,大部分人都會比audit嗰邊更加容易接觸高層

不如你講你自己有邊間同邊team offer,等巴絲打幫你睇啦
點解要2月底出成績先報?不過如果19年入就本身都過曬喇,8月開始2020 年fg
讀工程想grad左轉行入big4有冇機會?
值唔值得?
我係exp hire
想等埋QP 我上年先考 比其他人遲左年
咩工程先?
大電
巴打有冇睇過咩audit書?
Audit人工上得快d
地產係non FS
銀行係FS
問清楚先好喎 通常big 4都唔會撈埋一齊咁做
7x10 都仲話唔想走
香港人真係好鐘意返工
big 4 真係cls 睇左頭幾頁都覺得辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞