係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
邊間實力最強
曾經見過咩明德書院
d e恆樹鯨都一大堆
不過仲要non major既話都幾低機會
我上網見香討個邊話ive都入到
btw peak season時如果日日朝9晚2點頂?
好少人朝頭早返9點,除非要開會。夜晚都唔一定要到2點,睇工作進度而定。
我成日見人打朝9晚2-4
通常返幾多點?
同埋我見樓主你好似話自己都係non major
你原本係讀啲咩 take左1年conversion program?
宜家K嘅FS點?
我通常返10 至11放12至1,星期五六日唔留夜。通常講出呢個啲都喺特別wok 先講 所以巴打先會以為大部份人都咁wok。我有時返9 點公司都冇咩人。我原本讀finance and econ 嘅。conversion 上咗兩個月(7至8月)。 如果non business major嘅同事就上埋6月。所以如果遲咗入就只能上下年嘅conversion。
我見之前有個膠post喺話自己喺k 記做嘅,但喺因為公司走咗幾嗰大客而俾人co
我仲以為conversion係subsidize你出去讀1年
我係抱住try try never mind心態去apply
非8大non major
試咗先喇。 conversion 嗰3個月你喺淨喺返學,喺入職前最開心嘅時間,識到好多朋友。
屌 唔小心笑撚左
thanks

等做魔法師絕子絕孫喇你

如果non account major經fresh grad program入咪要等半年先上conversion?
咁未上conversion呢半年有咩做?
唔喺。最正常做法喺,final yr 嘅9 月報,12月有offer,跟住一grad就6或7 月去上conversion。
但有d人grad左一年先報呢?
咁如果收waitlist可能七月先有offer 就上唔切要遲入?
咁就可能真喺要等。 通常公司會早幾個月幫同事報名,過咗就等下一屆。
唔一定要上咗先入。 未上都可以入咗先,只喺唔可以考qp住。
想問多少少野
完全非本科既話CV寫啲咩好?
請問一下大家KPMG噶Transaction Service大概做d咩內容業務?
同DTT噶RA比較邊個好?
感謝大家
準備in
真架 有幾個前k fs既人黎左e同我地講
噶噶噶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞