係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
IA, financial risk, forensic, actuarial, IT advisory, people and change, deal

Deal入面再細分成transaction services, valuation, restructuring, strategy, corporate finance
真啊,你mid join人工本身高人一截再top pay另計
正常親生仔女冇35k
SA2 senior第二年喎?邊間咁刻薄?
Ey同KPMG呢?
建議你睇返網上有salary table
ey既sa vs pw既sa
你咁講我估到啦
點解咁想入ig 唔係fs
Senior 第二年哈哈,我以為你講緊junior第二年,因為advisory好少咁叫 一時搞錯咗唔好意思。

Senior 第二年嘅top唔止35啦,high都過43
Advisory 會比個table再高啲
如果有心做transaction services,non FS會好過FS
其實fs做嘅野某程度上太專門,入面做嘅嘢仲要細分banking, insurance, am, 出返去可以做到嘅嘢會無咁闊。
咁即係無人理你幾點返工?
唔好太過份就得
其實大部分人會大約幾點返工?
好少人會8-9點返到?
講到底咪即係老屎忽經理可以卒鳩啲細既 咪咁鐘意big 4
返開10點半
咁幾點收工?
你係senior grade?
何謂收工先
返屋企通常都要繼續做
Around 7點office走
你寧願返屋企做都唔留係公司?
但咁咪有得claim公司錢?
一星期有冇一日可以真係唔洗做野?
其實唔係公司做都有得claim OT claim飯錢
我唔排除公司有啲咁嘅人, 但係如果我地做大嘅唔熱愛公司點鼓勵下屬們都對公司有好感?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞