係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
樓主今日派左幾錢利是
岩岩入左big4 做intern 俾人水左去 finance department 做內部野 依d細少少嘅department 同 audit tax 個d 錢途會唔會差d?
差好遠
點差法? 平時做野 都覺學唔到d咩 但感覺上輕鬆好多
就係唔係main con
好後悔揀左consultant......
一日叉唔到一日都低人工...又唔易考
轉contractor sd cv 又回音
所以先想轉行
幾好境呀,你想做technical/ compliance?
要讀番個master,再試下報fg,不過呢啲嘢你都係直接email HR問清楚好啲
E non FS出名好地獄喎
認真 冇話專邊範
Fg只係一張白紙姐 全部都係由頭train
Technical有興趣
Compliance多數做27001?
有冇話邊間比較好
K cyber technical都唔錯
Compliance 就唔清楚係咪27001啦 唔係嗰條team
不過都多嘢做 technical/ compliance都幾忙
巴打做開tech?
Fg有冇話考到d cert會易入d? OSCP?
定係入到去會再train
唔係tech 但係身邊唔少朋友都做緊big 4唔同team
聽下睇下就會知啲
Cyber 通常都係under IT advisory嗰邊
你考CISA就冇死
你想專pen test可以考埋 GIAC Exploit Researcher and Advanced Penetration Tester
Thanks
Intern冇咩所謂啦
最緊要都係Grad job 個陣入咩function
講真就算做Audit Intern都唔會有咩學
除時仲要Ot做埋啲on9野
禁如果唔係intern , 兩個department 人工 性質 有幾大分別 ?
係Big 4入面做Finance出路應該同出面做commercial 差唔多
甚至仲窄
利申9Up
Struct?
Chart左都高唔過big4 s2
ching你點知p係non fs?? 之前nonfs做過intern攞return嗎?
小弟依家有k fs offer 同p offer, p唔知咩team咁想問可唔可以同hr bargain一下可唔可以入p fs??
大把人咁做
事實上亦都有唔少成功例子
Civil撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞