係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
我地會問返個candidate 自己介唔介意跟啲細過自己嘅人,公司對依方面唔大concern。
ra 出路一般會窄過audit,因為做啲野比較專門, 工時會短啲,比較少weekend ot。

畢業左幾年,做non account工,先去apply
係咪難過fresh grad/做過local firm嘅人入?
唔會, 可以試由experience hire渠道申請。
慘撚過做奴隸
我係你就真係死撚左佢算
出面係會加得慢好多, 所以出得去同事都唔會有太大期望ga la。
出面難ga,除非上面個人走左,而公司又肯升你上去,但有啲公司寧願搵人空降。其實同事出咗去通常都係因為想舒服啲,工作會少咗動力,增加原地踏步嘅可能性。
Mgr, 5萬x 十幾個月?
12個月
好少人一入就話留幾多年,都係一年一年做落去。
做邊個department最少OT
茶水姐姐
老屎忽揮手
做左7年audit, 依家commercial 第5年
師兄 。有冇掛住以前big 4嘅生活?
癡撚線 唔好水啲fresh grad啦
peak season平均一星期返70個鐘都講得出
前幾年做big 4 junior grade 朝十放二/三啊 星期六日都要做 仲未計過完peak season仲要中IPO 出accountant’s report前一個月日日放三四點 屌
做左兩年即走
Wok起上黎真係好wok,
不過如果決定行financial accounting呢條路,
Big4 exp係必要
係,如果一開始就做commercial , 做幾十年都可能做番原來個位。
但係未入acct 坑既真係要嚴重三思
俾狗做
利申:狗
介唔介意講係咩顏色
big 4 係咪好撚多靚女做
唔算話好多,但係比例上比外面高,大多數女同事都好識打扮。
做到S1頂唔順,點先可以頂到升埋S2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞