係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
幾時會通知正式上conversion既時間?有啲日子翻唔到有無得請假?翻唔足洗唔洗賠錢
做P記如果拎住e記fs offer,有無機會bargain到internal transfer
想知邊間?4間個program會有唔同
睇下夠唔夠人啦
Internal transfer 難嘅地方係,就算對方肯收你,都要你呢邊肯放人先得
p
P嘅conversion上堂時間就要番p記巴打答 不過一般都係6-8月

一般嚟講sick leave要醫生紙同埋會冇咗嗰日allowance,如果係K,如果你係onboard咗先上conversion,你可以拎住full pay 上conversion

如果你上完conversion 辭職,得K唔洗賠錢。
係咪大部份都三大ACCOUNT入?有冇其他8大入?
三大同海歸會唔會優勢大D,比較外向?
又如果有TOPUP入,會唔會工作表現真係差D?
1. 恆大都見過,比例幾多咁啫。三大加城理比較常見。
2. 反而海歸係輸蝕在opening/interview既時間
3. 未見過top up, 但做同讀書係兩回事,只係呢行除左做你仲要考qp, 做到考唔到考到做唔到都無意思。
到今時今日仲有人講通常要有關係
Ou 都見過
Ou grad 果d 一教佢地做野果陣就知中伏
Ou都入到
讀個濕鳩master 洗下底就得
隔離post講到做big4>ibank因為big4靠努力而ib靠關係
Conversion program 通常讀幾耐?
你都on9 自己井底之蛙就收句聲啦ifirm vacation scheme要有關係先入倒真係人唔笑狗都吠啦 知唔知咩係Magic circle silver circle white shoe boutique 呀
啲人入唔倒咁講只顯得窮酸廢 得罪講 自己無料入ib 做big4狗收句聲無人屌柒你 自己望下LinkedIn Ibank3大入ib profile再望下自己個撚樣做過咩intern先講夠關係啦
想問下水記ra headcount是咪好少
老實講,有人搭路做ibank intern刷靚cv return/報graf入實係易好多。但係未去到big 4 > ibank

更唔好講big 4都大把rp
呢個我明 但絕對唔係要有關係先入倒
2至3個月
Big4工作壓力會唔會好大

同埋想知除咗audit firm通常仲有咩公司會重視cpa/簽得qp經驗
cpa個網應該揾到authorised employer / person可以簽,但出去揾accounting related既工10份有10 份都會寫big4 exp preferred
無做過big 4 嘅cpa人工會低一截。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞