係big 4 做左幾年, 你問我答

1001 回覆
12 Like 54 Dislike
幾錢人工
我見通常都係只請second tier 做緊senior 既再discount佢地?
Mid join interview 通常會問咩
Fg點做先可以入到自己想入嘅team?
而宜啲partner 咁後生,要升partner 係咪好渺茫?(升大陸唔計)
外國acca 點博番入big 4
Fg 做緊financial press
想入但乜斬唔知
要點做
係。
要入之前同hr 講, interview 要講定, 之後assign 左難轉。
Fg 做緊financial press
想入但乜都唔知
要點做

利申:business major 八大
都好過某d sec tier mid join
會有個written test 要做, 測試對financial statement 嘅觸覺同對新準則嘅認識。interview都係問techincial 同過往經驗為主。
如果用fg 身份入唔駛識好多野, 都係睇學歷性格為主。
外國返都可以照報, 唔一定要hkicpa。
咁要咩能力性格
同埋係咪jobsdb apply得
黎緊3-4 月應該AR peak season?
我地都係peak season
係咪完左先會請人
partner一個月搵幾多?
唔係jobsdb apply, 係各自公司網站apply。
1至3月係peak season。
你可以上去睇下有冇opening 岩你, 有說報得。
做big 4 最重要表現出有自信, 因為我地係同係客都做野, 客當我地係professional。
其實我做緊FI regulatory 考緊QP,諗緊考完跳番入去做advisory 能否接到SA2?
另外想問問advisory SA2有無35k?
DTT班友好流.......
無頂ga, 每個人唔同 , 睇你有幾多生意帶返公司同手上d job 賺唔賺錢, 同有冇對公司有其他貢獻。
sa 2 應該有。
adv要睇番年資, 一般入big 4 要discount 1 年。
我做左4年幾bank
會有咩path可以行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞