【懸疑】《連登連環殺人事件》

913 回覆
166 Like 10 Dislike
「我再問多你一次,你係咪同黑社會有利益關係?」

「...係。」他以幾不可聞的聲線道。

「哼!」康仔感到荒謬的搖搖頭:「枉我以前咁信任你。」

「黑社會同警察表面上係誓不兩立,但係事實根本就係互利共生既存在。」

「歪理!」

「社會如果無左反派既角色,咁我地正派亦無存在既意義。」

「咁所以你就要幫佢地忙,偷運軍火落香港?」

胡文軒驚訝得抖了一下。

「點解你會知道架?」

全靠起底組隱藏IP地址,從暗網大幅搜查軍火來港交易記錄,並追蹤買家的身份得知。

可惜賣家的資料,卻因為多重加密而查不出來。

「係網絡既力量。」康仔瞪著眼說:「快啲講,你到底向邊個買入軍火?同埋買嚟做乜?」

「...」他噤口不言。
「做咩?」

「話我知,你係向咩人購入軍火?」

「唔...」

胡文軒沉思片刻,老實地說:「Hearts。」

「Hearts?」

「係日本其中一個最大型既黑幫組織,佢地專門提供高價值軍火,但係費用相對昂貴,好少機構願意花咁大筆錢去跟佢地買貨。」

日本大型黑幫組織......

「如果係咁...咁點解阿田會有能力去支付呢筆資金呢?我記得當時搜佢間收藏店,係搵到大量軍火架喎。」康仔百思不得其解。

「講起呢度,其實我有啲野想講。」胡文軒說:「據我地調查資料,呢個日本黑幫組織係免費提供軍火比阿田所屬既收藏店,同佢地黑幫一貫既做法好唔同。」

「你意思...阿田同日本黑幫可能有直接關係?」

「有機會,而且我同蘋果陳曾經盤問過佢,佢話佢所做既一切都係為左佢既Angel。」

「Angel...?」

「Angel可能就係日本黑幫當中既核心人員。」

Angel,Hearts......

兩者到底有什麼意思?
Hearts……

「等等!?」康仔忽然想到了某些東西的大呼。

「做咩?」眾人疑惑。
.
.
.
.
.
.
.
「Hearts既中文......咪就係傷心小棧?!」
G持樓主
感謝大家
Btw今日要休文一日 有啲野做
點解hearts係傷心小棧?
無文
傷心小棧既英文名就係hearts
聽日
今日呢
Windows內置遊戲傷心小棧英文就係Hearts
Thx ching
冇文
今日今日
文呀!!!
—-第九章—-

1.

有眉目了。

羅明亮之前很大機會在說謊。

如果「傷心小棧」與日本黑幫有直接關係,而阿田亦與黑幫有直接關係,那麼他根本由始至終,便清楚知道策劃殺人事件的詳情,卻佯裝一無所知。

康仔認真回想總部殺人案,阿宜被殺時的一幕。

他能夠在電光火石間步入門扉,未必是因為他所說的「陌生電話要求」。

而是因為他早已跟內鬼配合好——他知道誰是內鬼。

問題是,他會不會便是殺阿宜的兇手?(當時定位追蹤系統,和總部閉路電視能證明阿田擁有不在場證據)

抑或殺阿宜的人,便是重案組之中的內鬼?

不論如何,羅明亮必定是通往所有真相的關鍵鎖匙。

「立即搵羅明亮出嚟!」

康仔連同其餘六人,急忙前往羅明亮位於土瓜灣的住所。

旺角與土瓜灣相隔不遠,轉瞬間他們便到達。

來到羅明亮住所門前,康仔連按幾次門鈴。

沒有回應。

連埋住湊頭把耳貼著門,睜大眼輕說:「聽到有動靜。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞