【懸疑】《連登連環殺人事件》

913 回覆
166 Like 10 Dislike
「而家即係二比二啦。」胡文軒抱著雙臂:「MK晴,差你咋喎。」

眾人把目光投在她身上。

她皺著眉,然後站過來沿著房間走了一圈,以珍珠般的黑瞳打量著每個人。

「搞乜啊你?」康仔問。

她沒有回答,最後回到自己的位子後緩緩開口。

「我覺得我地之中有內鬼。」
出多d
會盡量出
出野啦
初二啟市......
恭喜發財
新讀者留名 追到live
歡迎新讀者 你地既留名同讚好係我加更既動力
個故仲有幾多%?
而家寫左三分一左右 之後既劇情應該會緊湊啲
她把右手手指高舉,再仿效偵探小說金田一的指向盤問室大門方向。

「就係你啊,子熹。」

「我?」子熹愕然。

「唔好亂講喎!」芊芊站起來說:「子熹先唔係啲咁既人。」

「MK晴,你有咩證據先?」

MK晴踱步向前,佇足在眾人中央,以明朗的聲音說:「大家諗下,子熹攞住定位追蹤系統,跟左羅明亮咁耐都可以比佢成功闖入嚟Safe House。正常嚟講,佢入得總部就應該要捉住佢啦,我唔係想懷疑自己人,但係明知道佢好大機會落手,咁樣放佢入嚟會唔會太過分?」

「如果咁樣就將我定奪為內鬼,會唔會牽強左少少?」

「我只係按常理推斷。」

「我當時無捉住羅明亮,係因為我都懷疑佢有同黨,想等佢出現之後一網打盡。」

「但係你放佢入總部既做法實在好可疑!」

「係我叫佢咁做既!」胡文軒厲聲一喝:「咁我係咪就係果個內鬼?」
MK晴怔了怔,閉口不語。

康仔望向MK晴,她一臉忿忿不平。

她一向也視子熹如偶像般,為何這次會認定他是疑兇之一?

「未搞清楚羅明亮所講既野係咪屬實之前,唔該唔好喺度互相猜忌,影響重案組士氣。」

「同意。」影姨說:「過兩日兇手就會再搵下一個目標,到時我地就會知道羅明亮係咪就係殺人兇手。」

「即係又要死多個人?」MK晴虛笑一聲:「如果重案組既辦事方式係咁既話,我諗我唔係好適合喺呢一度。」

她擲下掛在胸前的員工證,氣沖沖的走向大門離開。

「砰!」關上門的聲音。

錄音室再次回歸寧靜,這種靜寂,強烈得叫人心緒不安。

眾人的心情經過一番討論以後,變得更沉重起來。

康仔拾起MK晴的員工證,握在手心裡,略有所思。
各位俊男美女讀者,小弟開左個Facebook Page,入面都會出呢個故既文,而且會更新得快啲。希望大家可以支持下小弟,Like一Like呢個Page:
https://goo.gl/h71qUQ

你地愈多Like我出文會愈落力架 請大家支持下
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞