【懸疑】《連登連環殺人事件》

913 回覆
166 Like 10 Dislike
Pish pish
新讀者留名,好正呀個故
好睇啊 樓主加油
留名
而家返工 今晚再出文
Push
又話Luke 左有動力既
我放工番到屋企都係無文
返緊屋企
我要好早起身番工啊
聽朝起身睇
你都唔好太夜訓啦
返去出完文就瞓架喇
—-第二章—-

1.

「唉啊,你地終於返嚟拿?」

升降機門甫開,影姨已經在重案部門前的走廊等著子熹幾人,她見到他們後焦急踉蹌的跑去。

「我就快要癲喇,救命啊......」影姨似是熱鍋上的螞蟻。

芊芊握著她顫抖的手:「冷靜啲先影姨,有事慢慢講。」

「噢...」她嘗試調整紊亂的呼吸。

「搜查令果邊搞唔點咩?」胡文軒問。

「我已經向相關部門申請左,而家審批緊,我地等多陣應該會有回覆。」

「咁你做咩仲咁心急咁既?」

影姨發瘋了的喊:「因為嚟左個肥婆啊!」

「下?」

「二百鎊,煩過金剛經既大肥婆,佢死都唔肯走啊!」

幾人莫名奇妙的對視一眼。

「佢而家喺邊?」

「坐左喺你個位啊,呀胡Sir!」
他們連忙過去瞧看是怎麼一會事。轉進辦公室一刻,映入眼簾的是鼓漲的橙色特大氣球。揉揉眼睛,才發現那是個穿著橙衣服的胖女人。

MK晴站在她的身旁服侍著她,那胖女人不段大吵大鬥,一邊埋怨辦公室空氣污濁,一邊要求要有零食給她吃。子熹從日本買回來放在公司的燒餅已經被她清光了,地上散滿包裝紙和餅屑。

「嘩,係你地啊!」MK晴仿佛找到了救贖,退回子熹身後。

胡文軒的位子被弄得一片狼藉,文件翻得亂作一團,就連他心愛的煙灰缸也被當成垃圾桶放包裝紙。他額現青筋,眼睛狠狠瞪去胖女人。

「呢舊肥野坐左我個位,仲要整到咁污糟......」

「胡Sir,我馬上去叫保安趕走佢,等佢唔好阻住我地做野。」康仔說。

但MK晴伸手攔著康仔,搖搖頭說:「唔得啊,唔可以趕走佢。」

「下?點解啊?」

「因為......」

「因為你地既職責係需要全力保護我囉。」

胖女人以不可一世的態度開口插嘴說,她的聲線高尖得刺耳。眾人聽罷皆是愕然。

康仔和胡文軒不禁失笑。

「保護你?無啦啦做咩要保護你?仲有啊,點睇你都好安全喎。」

「你咁既款,保護番我地都仲得啵。」

她聽著不悅,隨即拿出手機,開出討論區頁面按進「傷心小棧」的帖子,再向幾人展視畫面內容。

——————————————-
#7肥媽公主

(細字)「小妹厭倦左生活喇,成日都遇上壞男人,如果可以一死亦無妨。」

厭倦左?咁有無厭倦埋右?

——————————————-
「留名既呢個用户就係我,我會係兇手之後既目標,所以我報左警要求全天候24小時保護。當時個警察話呢間案係重案組跟開,咁我咪過嚟囉。仲有,我個名叫做阿宜,唔係肥野。」她彆扭的說。

眾人看過手機屏幕後一臉困惑。

子熹指左屏幕,納悶的在影姨耳畔嘀咕。「點解我唔明佢寫啲乜?咩係「厭倦右」?」

影姨輕聲答道:「我諗...因為有左就有右掛。」

「呢啲叫做幽默。」阿宜豎起耳朵聽到他們的話,神氣的說:「討論區啲人不知覺得我幾有趣。」

「你咁有趣,個殺人犯點敢殺你啊?」康仔調侃。

「個殺人犯傻架嘛!你有無常識架?之前果幾個留名既好多都出現不測,我而家生命受到好大威脅啊!」阿宜大罵。

胡文軒對於阿宜的態度大為不滿,皮膚上多了不少激動而成的坑紋,他踏步上前,跟阿宜對質。

「所以你就覺得我地一定要保護你?」

「當然啦,呢個就係你地警察要做既野。」

「你會唔會將所有野睇得太理所當然呢,呢位阿宜小姐?」
阿宜見他一直駁斥著她,五官扭曲起來,說話變得不客氣:「你地警察嚟架咋,叫你做就做啦。連登個個都話你地係狗架咋,狗啊!」

「哈!」胡文軒目瞪口歪,差不多把近日的煩躁一古腦兒爆發出來:「你當我地重案組警察係咩呀?私人保鏢?我地既職責係破案同捉兇手出嚟,就算明知兇手下個會殺既人係你,都唔代表我地要卑躬屈膝保護你呀,明未啊!」

他震怒的一段話,令全場頓時靜下來,只剩下呼吸聲。

阿宜的嘴巴張得大大的,表情中可見她滿腔怒火。她沒有繼續跟胡文軒爭持下去,卻低下頭來專注在手機上,快速的按動屏幕,不時瞪胡文軒幾眼。

「你做咩啊你?」胡文軒對她怪異的行為感到有些不安。

她沒有回應。

「我問你啊!你做乜啊你?」

「擺你地上連登,公審你地啊!」阿宜吆喝,那兩顆金魚眼睛撐大得快要掉下來。
阿宜雙手手指頭就似打字機一般,沒有停頓過,唇上喃喃讀著文字:「重案組警察自私自利,捉唔到連環殺人犯,就將怨氣擺落受害者一方。重案組一個扮哂係隊長既老野,係咁噴口水亂罵人,把口仲要成陣臭煙味,暗戀我想溝我又唔認......」

「喂,你唔好亂講野好喎!」胡文軒撲上去,意圖搶奪手機。

「非禮啊!!」阿宜大呼,把龐大的身軀背向他保護著手機。

兩人在胡文軒的位子旁邊拉拉扯扯,桌子上的相架東歪西倒,電腦椅也被撞翻地上,其他人勢色不對,馬上過去分開他們。

「停手啦胡Sir,比人睇到唔好啊。」

「由佢出post啦,呢啲人中意講咩就由佢啦。」

胡文軒氣喘喘的吐出一句:「佢而家含血噴人啊,屈我地重案組啊,點可以由得佢啊?」

阿宜趁子熹等人抓住胡文軒時,從空隙逃出來退得遠遠的,她臉上泛著層層油光,汗流浹背:「痴線架,都唔知係咪黑警嚟,我唔要你地保護喇,你地仲惡過殺人犯。」

「係你喺度挑戰我地底線在先。」胡文軒整理一下衣衫鈕扣。

阿宜擺動身子,打算離開之際,門方卻傳來一浪笑聲。

「啊哈哈哈哈哈哈......」
屌 都係入左黎睇
唔好殺我
啲警察查案咁主觀同有偏見嘅
係咁問人係咪兇手
你已經死了
某一兩個角色係會比較衝動或者有偏見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞