【懸疑】《連登連環殺人事件》

913 回覆
166 Like 10 Dislike
握著紙信,康仔緊噤著口,抑壓自己隨時爆發的情緒。

信中的文字敲打著他內心深處的每個角落,發出清脆的思念。

他默默的走到崖邊邊際站住,深呼吸一口氣。

阿晴說到的同伴,到底是指誰人?

除了警隊的人以外,根本沒有人可以幫助到他。

但單靠著自己,看著一大堆自己調查得來的資料,依然不能確定誰是內鬼。

應該說,知道了以前重案組各自的秘密後,好像所有人也變得可疑,案情因而更加複雜。

結果,康仔只是一頭霧水。

「阿晴,我好可能要你失望了」

他無力的說出一句。
意想不到嘅人,apple chan?
我諗左陣先load到係蘋果陳
連埋住?
Pushhhh
—-第八章—-

1.

「你地到底困左佢喺邊?!」

連埋住在總部大堂大吵大嚷,一位警察公關正安撫著他。

「先生,呢一層我地唔方便透露。」

「我要探監啊,你唔透露我點探啊?」

「先生,由於你所提到既犯人係一個極度危險人物,所以我地幫唔到你。」

「有幾危險呢?就算危險都係我探啫!」

「對唔住先生,請你冷靜啲......」

「喂我好冷靜架喎,咁犯人都有人權架嘛,話唔定佢見完我之後,會講哂所有行兇過程呢?」

「我地警方會積極調查架喇,請你放心。」

「你叫我點放心啊?佢一個人孤零零困喺監獄,係好需要我既出現架。」

「先生,請不要諗太多。」

「咩叫唔好諗太多啊?佢可能好掛住我架!」

「先生......」

「你到底講完「先生」未啊!?」

結果,連埋住被公關耍了一大輪後,一肚子氣的步出警察總部。
什麼「積極調查」?

荒謬!

連埋住自從跟子熹他們爆出阿田是兇手後,心中一直內疚不安,而且對她的思念日益加重。

想到阿田當時獨自來到香港,那天真的樣子,連埋住深信她是受人主使的,案情並不簡單。

因此他很想從阿田口中得出真相。

但看著這群警察的臉,也知道他們想快點了結案件,草草了事。

哼,氣死人了。

求人不如求己,自己花心機調查出真相吧。

他走到附近的一家連鎖餐廳,打算喝杯咖啡,下一下火。

正值中午,餐廳幾乎滿座。

連埋住在某張二人桌坐下來,點了咖啡,隨手便掏出電話滑動。

按進了熱門區,只見討論話題變得娛樂化了。

什麼「人在香港,挑戰行路上廣州」、「終極大波港女(無圖)」、「一句講哂,港大定恆大?」......

關於連環殺人案的討論,只是過了兩星期,便通通石沉大海。

香港人,真的如此健忘嗎?
「一位?呢邊搭枱吖!」

聽到侍應遠處喊出一句後,一個男子從後經過,坐到他的前方。

連埋住隨便的望一望他,然後繼續玩手機。

欸?

等等。

他再看清楚一點眼前的人......

他不就是上次要脅我說出真話的休班警嗎?(這傢伙好像叫作康仔)

「喂唔好意思,你可唔可以去另一枱坐,我見到你就食唔落野。」連埋住單刀直入的跟他說。

康仔這才發現了他,眼裡頓時冒出不屑的眸光。

「點解要我讓你?你自己唔識坐去另一張枱?」

「我嚟呢度坐低先過你,當然應該係你走。」

「明明係你自找麻煩在先,仲好意思叫我走?」

「講起邊個先係麻煩,明明係你上次喺巴士上搵我麻煩在先喎!」

「點都好啦。」康仔心情不佳,不再想理會他:「果陣我做既事係為左查案,如果麻煩到你,咁咪Sorry囉。」說罷他向待應點了個午餐A。

連埋住見他態度不可一世,心中怒火猶然而起。

「就係多得你地呢啲求求其其既差佬,查單案都搞咁耐。而家阿田比人捉左,背後根本一定有人指使佢,你地又查啲唔查啲,諗住捉左個人交差就算......我做警察都做得好過你地啊!而家我唔靠你地喇,我自己去查出真相!」

康仔聽後訝異的盯著他,他的話迴盪在耳。

某程度上...

他說得一點也沒錯。
連埋住見他沒有反應,開口便說:「你唔肯走既話,我走!反正我都唔想望住個咁廢既警察食飯。」

連埋住留下半杯未喝的咖啡,逕自離去,剩下康仔一人呆呆的張著口。

他未有因為阿住刻薄的說話感到絲毫生氣,反之,他好像看到一顆閃動的星星,等待他去捕捉。

信中的文字掠過眸眼。

阿晴所說的「最意料不到既人」......

就是連埋住?

雖然他為人麻煩又討厭,可是他與自己抱著共同的信念,要找出案件的真相。

那麼,他便是我要找的人嗎?

「午餐A。」侍應放下一碟炒飯。

「唔食喇,埋單。」

康仔急急放下一張一百元,然後奔出餐廳外,侍應怔怔的目送他。

出到門外,他馬上發現連埋住,連埋住正準備搭上的士。

他想也不想,拼命的跑到的士前方,於它開出之際攔在車前。

剛起步的車子急忙剎停。

「嘟!!!!!!!!!」

的士立即響咹,司機從車窗伸出頭來大罵數句流利的髒話。
康仔趁機繞到車旁打開車門上車,然後若無其事的關門坐在連埋住旁邊。

司機和連埋住也錯愕的瞪望著他。

「做咩啫你?」連埋住驚怒。

「關於連登連環殺人案既事,我想你幫我手。」康仔正經道。

「哈...?幫手送你一程?」

「你聽我講先,我好認真架...」

「唔該你即刻落車,否則我影你相擺上連登。」他拿出手機鏡頭對著康仔。

「我想查出幕後既真正兇手。」

「要查既話你咪自己同班差佬去查飽佢囉。」連埋住把鏡頭湊到康仔臉前,拍了一個清晰的畫面。

「我已經唔再係警察。」

「哦!咁所以就無啦啦搵我,要我幫你?你當我傻架咩?」
「因為我聽到你頭先喺餐廳既說話,覺得你同我既信念好似。既然我地都係想知道真相,咁點解唔試下放低互相既仇恨,一齊調查呢?」

「連篇鬼話,搵鬼信你啊?」

「...你到底要點先肯信我?」

「你比個合理既理由我先得架!」

「咁樣都唔夠合理?」

「係啊!」

「點先叫合理啊!?」

「我點知你喎!諗唔到既就立即同我落......」

「因為我最愛既人比你最愛既人殺左啊!」

康仔激動的咆哮一句,打斷連埋住的話,把他嚇呆了。

車內頓時靜寂一片。

過了幾秒後,連埋住才徐徐的放下手機,收回口袋裡。

凝視著康仔混濁的眼瞳,裡面仿佛藏滿了悲傷的故事。
「你既意思係...其中一個受害既連登絲打(Sister),就係你既女朋友?」

康仔乏力的抬頭嘆氣,步入沉思。

「我唔知道算唔算係女朋友,到佢離開既一刻,我地都無確定過我地之間既關係。」

這樣一說,連埋住聯想起他與阿田之間,其實也沒有甚麼關係可言。

望著眼前這可悲的男人,連埋住感覺看到了自己一樣。

兩人不過皆是愛情上的失敗者吧。

既然放下仇怨,一起為真相奮鬥是個可行又有利的選擇,為何不試一試?

「好,我決定幫你。」連埋住說。

「嗯!」

「喂,你地兩個玩夠未啊?唔諗住搭車既話就走啦。」

的士司機不耐煩的問道。

「觀塘商業大廈,唔該。」
好sad
因為我最愛嘅人俾你最愛嘅人殺咗
其實兩個都好慘
文阿
其實子熹,千千,影姨,胡sir同apple chan全部係黑警。

但同單案無關
其實純粹因為單案,揭露哂佢地啲衰野
2.

連埋住帶著康仔回到祖信有限公司,使用會議室商討接下來的計劃。

一路中,康仔跟連埋住講解關於調查所得的事情,他才知道原來重案組之中有內鬼。

兩人從對話中,漸漸化解互相之間的矛盾。

很快,他們便到達公司。甫入會議室,康仔便緊皺著眉。

他心想:又是這間陰陰沉沉,放滿雜物,混有鐵鏽味的房間。

尤其是牆身,跟監獄的幾乎沒兩樣。

找個位坐下來後,康仔發現上次所見的薄薄一層灰塵,依然留在桌上。

他忍受不了的開口:「你幾時先肯執下呢間房?」

「唔執得住啊。」

「你懶就懶啦。」

「我就係貪呢間房夠亂夠污糟,尤其係呢堵牆,夠哂爛。」

「你係咪傻架?」

「緊係唔係啦,呢個係我計劃之一嚟架。」
「計劃?」康仔馬上亮起了眼:「你已經諗到辦法查落去?」

「當然啦。」

「只不過......關呢度環境咩事?」

連埋住賊賊的笑,從雜物箱裡掏出一部單反相機。

相機?康仔困惑的搔頭。

他再拿了一張紙與筆給康仔。

「快寫。」

「寫?」

「寫你自己連登既用户名啊。」

「點解要咁做?」

「唉啊你真係唔識架喎,你要攞住張野,對住鏡頭影張相,然後擺上連登嘛。」

「下!?原來你帶我上嚟,根本無打算幫我,而係有心玩我?」康仔連忙站起來,變得緊張兮兮。

連埋住苦笑一聲:「唔係啊......你影完自己擺上連登,再打一段煽情既文字,咁啲連登仔先會可憐你,幫你手查案架嘛。」

康仔半信半疑,深思一會後續問:「但係佢地可以點樣幫到我呢?唔通我將我查到既所有資料擺哂上討論區?」
「緊係唔係啦,一陣個幕後大佬mon post(監視帖文內容進展)既話,咁咪功虧一簣?」

「照你所講,咁我地應該點做?」

「你只要拿拿聲影張相,影得有幾樣衰得幾樣衰就得架喇,其他野我會處理。」

「哦......」康仔無可奈何,唯有跟他所說的去做。

他先在紙上寫上自己的連登用户名:

[ 28歲(A0)]

然後宛如通緝犯一般,靠在牆壁前提高了紙,目無表情的望著連埋住。

他呆呆滯滯的臉容,加上整個現場環境,看起來十分逗趣。

「啱喇,企直啲,眼神憂鬱啲。」

連埋住半蹲地上,把相機貼近眼前,指揮著康仔如何擺pose。

我到底在幹什麼...康仔腦袋反問著自己。
「唉啊,如果你著埋黑白間條衫就完美喇。」連埋住抱怨道。

「你係咪想查案架其實......」

「信我啦你,呃你做乜喎。」

最後康仔被拍了幾張正面和側面的樣子,跟準備收監的通緝犯完完全全沒分別。連埋住欣賞著相機拍下的照片,滿意地點頭。

「咁而家要點呢?」康仔問。

連埋住舔舔上唇專心按動手機:「你只要等睇連登討論區既熱門區就得架喇。」

「就係咁簡單?」

「比你見識下網路世界既威力啦。」

他花點時間打段文字後,把文字連圖片一同上載,然後咧起嘴角對康仔深深一笑,康仔不禁打個冷顫。

「做咩啫你...?」

「上連登睇下啦。」

康仔打開手機按進討論區,眼睛注意力自然的投放在一個發光置頂的帖文。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞