【懸疑】《連登連環殺人事件》

913 回覆
166 Like 10 Dislike
「唔係咁多人都諗住落手下話。」阿宜怯怯的道。

「我地繼續行先,我有辦法。」

他們再度起行,直至去到天橋尾端,子熹忽然停下來,幾人也馬上勒住腳步。

再次回頭一看,只見一個年紀老邁的伯伯佇在天橋中央。他身穿米黃色襯衣,白髮稀疏,身子微微捲縮。那伯伯本想找個位置躲藏,卻因在橋中心,無法隱藏自己。

子熹馬上伸開左手,以戒備姿態掩護阿宜。

「阿宜?」伯伯以沙啞的嗓音叫她。

「王伯?」阿宜驚喜:「點解你會喺度嘅?呢個時間你通常捉緊棋架喎。」

「果然係你呀阿宜!」王伯瞪大眼睛,額上一層層的坑紋盡現:「點解呢班人會捉住你嘅?」

「佢地唔係捉住我啊,而係......」

「你上次講話有壞人想害你,係咪就係佢地?」

「唉呀王伯,你搞錯哂喇。」阿宜步離芊芊等人,快步的走向王伯,準備跟他解釋來龍去脈。

其他人著緊的跟上去。

「喂唔好自己走開啊!」胡文軒緊張的抓住阿宜胳膊。

「啊,好痛呀。」阿宜厭惡的叫了一聲。

「你做咩呀!居然蝦阿宜。」王伯大呼:「大家,有人欺負我地寶貝既阿宜啊!」

不消數秒,行人天橋的兩邊出口也聚來一群人,每邊約十餘人,全是年過半百的公公婆婆。

他們凶神惡煞,擋住子熹等人的去路。從他們簡便的衣裝,估計應該是禾輋邨的街坊鄰里。

「佢地吹雞喎。」康仔說。

「保護阿宜。」

胡文軒一聲下令,子熹他們馬上亮出手槍,指向兩邊路口的長者們。
「唔好開槍啊,佢地係我既屋企人嚟架。」阿宜緊張得頻頻搖頭,雙下巴晃動著。

公公婆婆看到手槍後,不但沒有退縮,更頓時起哄起來。

「嘩,用槍指住我地,佢地一定係黑社會嚟啦。」

「槍咋嘛,我一把年紀有咩未見過?想當年我......」

「射我囉!反正我條命都活唔得幾耐!」

「阿宜係我地禾輋邨既寶貝嚟架,我地要保護佢!」

胡文軒見他們情緒漸漸失控,馬上把槍頭指向王伯:「我地係警察,你地再唔讓路,我就唯有開槍。」

阿宜聽到他的話後,亳不猶豫的擋在胡文軒的槍前,雙手張開。

「我都話唔好開槍啊,大家搞錯哂所有野喇。」

長者們看到阿宜的行為後,變得極度激動,一步步的迫近胡文軒他們。

「危險啊阿宜。」

「會死架阿宜,快啲走開啦。」

看到他們激烈的反應,子熹終於明白了發生甚麼的一回事。

「收起槍啦大家。」他把槍放回槍袋裡。

「下,點解啊?」康仔問。

「一場誤會啊。」

「一場誤會?」

「我地呢度所有人都係以保護阿宜作為目標,咁又有咩需要發生無謂既衝突呢?」

「佢地雖然話保護阿宜啫,但兇手隨時有機會混喺入面。」胡文軒說道。

「胡Sir,我唔認同。」子熹向王伯走去,跟他對視幾秒,再環視一圈後說:「呢度所有人都係長者,連殺一個人既能力都未必有,又點會可能係連環殺人兇手呢?」

阿宜箭步上去,把王伯擁在懷裡,神色倉皇的說:「係啊,所以大家唔好拳頭相向先啦,我地係朋友嚟架。」

擾攘一番以後,眾人開始冷靜下來。胡文軒等人討論過後,認為那些長者沒有可疑。阿宜花點時間向公公婆婆們解釋這次的保護行動,他們初時不相信,其後子熹他們展視警章,才一個個的信服下來。

「唉阿,阿宜你早啲講嘛,咁我地就唔會搞出呢個大頭佛,咁失禮啦。」

阿宜不滿的說:「係你地未問清楚發生咩事就冤枉好人咋。」

「你平時都唔會同陌生人出出入入,我地誤會都好正常啫......」

「仲抵賴?」她逐一指著老人家們:「我禾輋邨公主既說話你地係咪聽唔入耳喇?」

「唔係唔係啊,唔好嬲啦阿宜。」那些公公婆婆連忙抱歉,齊齊上前安撫阿宜。

「一時就叫肥媽公主,一時又叫禾輋邨公主,嘻嘻。」康仔不禁失笑。
有位婆婆聽到他的話,插嘴道:「阿宜佢好好人架,你唔好笑佢啊。佢屋企人好早就過左身,留低佢孤伶伶一個。阿宜用屋企既錢捐左好多比我地邨,仲對我地啲老人家好好架。」

另一位伯伯也來補充說:「係呀,佢細細個就好中意公主,好想要比人寵愛既感覺。我地因為想幫佢完成心願,所以好多時都會嗌佢公主。」

康仔驚訝的張張嘴巴,想不到她肥膩的外殼下原來有段感人的故事。

「嘩,睇唔出佢係個好人喎。」胡文軒擺出不相信的臉,諷刺的說。

「胡Sir,咁又唔一定既,每個人都會有兩面架嘛。」康仔說。

「我唔理一面定兩面啦,總之而家進行緊保護任務,無咩事既就拿拿聲繼續行啦。」胡文軒拉高嗓音,雖然望著康仔,但仿佛跟所有人說著。

阿宜捉住王伯的手:「我要走喇,隨時會有壞人出現,警察要帶我返警局保護我啊。」

「你要走幾耐架,我地好擔心架。」

「一日咋,放心啦。」

「一定要安全返嚟呀。」

「知道喇王伯。」

「阿宜真係好乖呀......」

王伯抱了抱阿直,阿宜也深深的抱著他,眼眶泛起紅光。子熹第一次從她的眼中,看到她煽情的樣子。

芊芊也擁著她,說:「我地一定會好好咁保護你架!」

「嗯!」

本來緊張的氣氛,就似冰淇淋般溶化掉,換成溫馨的場景。

看著他們傻乎乎的抱在一起,康仔會心的一笑。

天橋下的行人路,商場玻璃門前,還有橋的入口也開始聚集了「食花生」的人群。胡文軒見人漸多,再次叮嚀他們要快點離開。

終於阿宜跟王伯等人道別,王伯還說明天要禾輋邨的大排檔弄個盛宴,為她過走衰氣,好好慶祝一番。

幾人繼續原先的步伐,回到防彈車停泊的位置。

胡文軒拉起恤衫手肘,瞄看勞力士手錶的銀針:中午十二時。

幾人比原定時間晚了半小時,連忙上車。而兩部車坐位的分配依舊:子熹、胡文軒、MK晴和阿宜一輛車,康仔、影姨和芊芊則上另一輛車。

MK晴和阿宜坐在後排,窗旁的黑簾拉上。阿宜甫上車,便有種作為囚犯的感覺,她嘖了一聲。

「我睇TVB既劇集,佢地保護目標既時候,啲車靚啲同豪華啲架喎。」她說。

MK晴聽到她的不滿,只是反了個白眼,沒有理會她。
確認所有人上車後,便由胡文軒的車先行,影姨他們緊隨其後。兩車以急遽的時速駕駛著,從前窗的畫面,芊芊隱約可見前車兩人坐在後排的背影。

「做咩咁遲既你地?」負責駕車的影姨好奇的問。

「出左小小意外。」康仔揚起嘴角:「本身見到可疑既人,不過只係啲公公婆婆。已經解決左,可以放心。」

「真係無留意到其他可疑既人?」影姨重申的問。

康仔把視線徘徊於空中,思索後答:「真係無啊。」

「奇怪喇......」

芊芊狐疑:「點解咁講呢?」

剛好前方的紅綠燈由綠光轉成黃光,影姨慢慢煞停了車,然後拿起放在左旁的定位追蹤儀器。

「由頭先開始,我就一直發現羅明亮喺禾輋邨附近,唔知係巧合定係點。」

「咁就奇怪喇,佢明明住土瓜灣架喎,而且佢平時足不出戶,應該唔會晨咁早過嚟架啵。」康仔接過定位追蹤儀器,開始研究起來。

「會唔會係搞亂左阿田同羅明亮既位置啊?」芊芊問。

「唔會啦。」影姨拾回軚盤,堅決的說:「我好肯定橙色圓點係阿田既位置,紅色圓點係羅明亮既位置。」

說到這裡,兩人陷入了沉思。

紅綠燈再一次亮起了綠燈,影姨踏下油門,車子發出低沉的發動聲。

「各位...」康仔忽然說。

「做咩事?」

康仔目瞪口呆的望著兩人,緩緩開腔。

「個紅色圓點...跟住我地方向移動緊。」
睇到我好緊張啊
快d繼續啊
感謝你支持 但今日要抖抖了
Sor巴打但羅明亮同阿田係邊個,我唔記得咗
羅明亮係開殺人post,但唔承認係兇手既人

阿田係連埋住既員工,但有嫌疑殺人
唔該大佬,屌爛我個腦,啲人名好難記
我下次都係改翻啲人做傻強,阿B算
唔好呀,用真名個故好睇好多 加油巴打
會努力的
正!好多文!
嘔心瀝血
好正
康仔把定位追蹤儀器展示給他看,並指著紅色圓點,跟他說明狀況,胡文軒粗獷的眉毛瞬間皺成八字。

「你意思係羅明亮一直跟蹤緊我地?」

「係啊。」康仔答:「佢就係喺連登開Post話要殺人果個樓主,本身我地排除左佢係兇手既可能性,點知佢原來一直跟緊我地。我怕佢如果真係兇手既話,有機會一陣闖入嚟總部,對阿宜不利。」

「下!咁點算啊...」阿宜聽到他們的對話,慌里慌張的吐一句。

胡文軒斷言道:「總之快快帶阿宜去Safe House先,其他野遲啲再講,只要佢喺房入面,我諗呢個兇手再神通廣大都做唔到啲乜。」

「同意。」子熹說:「而家既情況,我地根本無足夠證據捉羅明亮。如果我地分派人手跟蹤佢,真正既兇手亦有可能乘機傷害阿宜。咁就不如喺總部守候,等佢自投羅網。」

「咁唔好喺度久留啦,拿拿聲上去啦。」阿宜率先大步走向總部大樓入口。

「喂,唔好自己行啊。」胡文軒追上。

其餘幾人馬上跟過去。

MK晴緊接眾人走在最後,進入大樓前,她驀然回頭眺望遠處。

晴天背後,黑濕濕的雲霧果然躲於天邊一隅,慢吞吞的移動過來。

她輕輕撥弄金絲髮,推門進大樓。

Safe House設於大樓三樓。

無論在走廊上,等待電梯時,還是乘搭電梯時,路過的警員也注視著他們。

「消息幾靈通喎。」子熹說。

「你知啦,總部一向無秘密。」影姨笑說:「上次蘋果陳嚟同我地嘈,我諗佢應該將保護目標既事周圍唱啦。」

「呢個蘋果陳,永遠都咁黑人憎架啦。」胡文軒望著前路說。
走過了會議室後左轉,盡頭是一道不起眼的銀灰色鐵門。

門是上鎖的,門上方安裝了閉路監視器。

咔嚓,一聲開鎖聲。

「嘩!」胡文軒開門帶阿宜進去一刻,她驚喜的喊。

華麗的裝潢,淺藍色作主調的設計,雲白的地板上鋪上茶色絨毛地毯,還有真皮製的沙發,乍看感覺好像渡假時訂住的特色飯店房間。

獨立洗手間,掛牆電視機,盛放零食小吃的冰箱,滿滿書本的書櫃,還有舒適的大床等等。阿宜興奮得在房間裏奔跑,笑得合不攏嘴,差點忘了自己正面臨生命危機。

「我地呢度最長試過有證人住足一個月,所以你住一日既話,唔駛擔心會悶。」胡文軒略感自豪的說。
阿宜一把坐在沙發,拿起旁邊茶几上的遙控器打開電視。

「你地呢度有冇myTVsuper架?」

「myTVsuper?」站在門外的MK晴怔一怔道。

「係啊,無聊就要追劇架嘛,我仲有十集「愛回家」未睇啊。」

「果然識揀......」康仔聽後按耐不住,躲在一旁竊笑起來。

胡文軒從她手中拿過了遙控器,轉換了介面頻道。

「我地呢度只有Netflix啫。」

「我唔要Netflix啊!」

「無得你揀,你睇就睇,唔睇就罷。」他說過話後回頭而去。

阿宜連忙叫止了他:「等等先,咁晏晝飯呢?晚飯呢?宵夜呢?」

「雪櫃入面有乾糧比你攞嚟食,我地定時會添野食。」

「果啲野點食得落人架......」

「咁你當減肥啦。」
阿宜彆扭的別過臉,攤在沙發上瀏覽電視頻道。

其餘的人徐徐離開房間。

「咁你地唔阻你喇。」芊芊溫柔的跟她揮揮手。

「嗯...」她以鼻音回應,心早已跑進電視螢幕裡。

關上了門,胡文軒再次確定牢牢鎖上後,便與眾人一起前去保安室。

保安室是監視所有閉路監視器畫面的地方。由於Safe House裡也設有閉路監視器,保安室的多重屏幕能夠即時了解Safe House裡的情況,就是房間外的畫面也能看到。

「芊芊、康仔。」胡文軒在保安室門前停下說。

兩人答:「係?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞