【懸疑】《連登連環殺人事件》

913 回覆
166 Like 10 Dislike
出快d啦屌
盡快 已經每日更新架喇
樓主已經日日山文
都仲要出得唔少
千其唔好棄故或爛尾
放心唔會 我係時候都要清洗下棄故呢個污名
新讀者留名
唔知點解硬係覺得蘋果陳係兇手
點解咁諗
蘋果陳好似好想搶單案嚟查咁 呀宜死嗰陣佢又喺現場 加上佢應該有受過刺殺訓練
有機會係佢架
btw兇手有機會多過一個人架
「有時我真係懷疑MK晴無講錯,當時真係有內鬼。」影姨憤懣的說:「果個內鬼就係蘋果陳。」

「唔好亂講啦。」芊芊攬著影姨膊頭道:「雖然佢睇落好衰,但應該未衰到呢個地步既。」

「唉,你太好人喇芊芊,人心難差啊。」影姨拿起盛載自己物品的箱子:「我返去先喇,繼續留喺度都無意思,你地執好野都快啲走啦。」

「嗯。」

影姨提著箱子舉步離開。

子熹掃視一眼,辦公室的每個位置,包括胡文軒的座位,也清理得空空的。

昔日熱鬧的重案組辦公室,只剩下子熹他們三人。

康仔掏出煙點火,苦苦的吸一口再呼吐出來。

他想起MK晴,她已經很久沒有回覆他的訊息,這令他有些介懷。

不知為何,近排經常心掛著她。

她...還好嗎?
康仔緩媛開口:「無左MK晴,胡Sir又拋低我地,莫非我地呢Team人就咁就玩完?」

子熹垂下臉:「你甘心咩?」

「唔甘心架,但仲可以做到啲咩?」

三人沉默,白煙升到半空,無目的地飄遊著。

芊芊默默地望著箱子裡的物品,那裡有文件、眾人一起的合照,還有橫躺著的警章。

她想起自己考進警局時,一名警官跟她對話的情況。

「點解你會想做個警察?」那警官問她。

「呢個社會生病喇。」芊芊說:「我想盡我既努力醫好佢。」

警官淺笑:「你有咁既想法好好,但係唔係每個人都能夠做到醫生呢個角色。咁當你唔係醫生,你又會唔會去嘗試醫好需要你幫忙既病人?」

「我唔係醫生,咁我仲有資格去救病人咩?」芊芊反問。

「咁就要睇你自己喇。」警官抬頭,眼睛看著遙遠無邊的風景說:「有時候,你既角色身不由己,懷疑有無資格去做想做既事。喺呢個時候,記得要抱緊你既信念,向自己認為啱既野勇往直前。咁樣既話,你隨時比一個醫生,更加懂得去醫好一個病人。」

芊芊當時歪著頭,深思著警官的話,找不對答案。

現在的她回想此事,可算是理解固中之意了。

「我覺得我地三個可以繼續查落去。」芊芊驀然向子熹和康仔二人道:「只不過唔再以重案組警察既身份。」

兩人納悶:「唔以警察既身份?」

「無錯!」芊芊握著拳頭:「阿宜死得不明不白,如果我地因為暫停職務,就唔去查落去,我地仲點對得住王伯佢地,點對得住阿宜?」

康仔把菸按在桌子上摁熄它,挺直腰桿的站過來,注視著空氣中的一點虛無。

「講得啱,既然我地唔可以用警察既身份去查,就用另一個身份!」

子熹困惑:「用咩身份?」

康仔掏出手機,開出討論區高舉手機,以震撼性的聲音大呼。

「連登仔!!」

玻璃窗外的烈陽瞬然變得猛烈,一道金光照進來打在康仔身上,康仔仿佛微微升高了一點,頭頂上亮現白色的光環。

康仔的臉,在神光照射底下泛成黃金色,他睜大眼睛微笑,樣子就跟討論區裡的笑臉icon一模一樣。

是神嗎?

不,才不是。

是全能的連登仔!!!

「好喇夠喇,睇到我好尷尬...」子熹半掩面的說。

「你企翻落嚟先啦,好危險。」芊芊尷尬一笑。

「呃...好囉。」站在桌子上的康仔,小心翼翼地回到地面:「差你咋喎子熹。」

「既然你地都有查落去既決心,我無理由拒絕吖。」子熹笑說,把手垂直伸出來。

芊芊和康仔都伸出手互相交疊。

「由而家開始,我地係連登神探三人組!」
上個故
其實上咗船直接end咪幾好 到時再出第二季
其實我有諗過 不過我決定左會寫落去架喇
新讀者留名
Mk晴 胡sir
又一新讀者
你好
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞