【懸疑】《連登連環殺人事件》

913 回覆
166 Like 10 Dislike
芊芊更加古怪

進度去到幾多
記得新年嗰陣勁無聊 所以揀咗幾個故嚟追
依家得返你呢個未完
其實好快就完架喇
覺得芊芊古怪啲喎
兩天過後。

觀塘商業大廈的天台再次熱鬧非常。

員工拿來了一張橘木的大圓桌,連埋住、康仔和分析組的人共聚一枱,商討兩日以來所覓集到的情報。

其他人則佇立一邊,靜聽他們的討論,場面有如軍事大會。

「我地跟據你之前交低既情報,再整合左行動組、起底組搵到既資訊,分析左每個人可疑之處。」作為分析組組長的一個禿頭的男人,眼光銳利地說。

康仔全神貫注的豎耳聽著。

「請講落去。」連埋住揚手說。
禿子站起來,在桌子後拉了一塊白板過來,白板上寫滿關於重案組每個人的關係圖、相片和分析結果。

他握著一枝天線般的東西,指向白板上一個蒼老男子照片。

「先講蘋果陳,起底組發現佢身邊個女人佢花左半年時間都溝唔到。但係喺案件完左之後,佢同胡文軒平升做總警司,條女就同佢一齊左。不過喺案件上,就暫時搵唔到任何相連既線索。」

康仔狐疑:「雖然係無直接關係,不過佢今次案件上未免得益太大喇掛?好難唔令人懷疑佢。」

「我都係咁諗,所以我地對佢暫時抱以觀望既態度......」

禿子然後指向影姨:「影姨,係繼承左家族過億身家既隱形富婆,平時工作上雖然好普通,但私生活非常隱密。我地行動組嘗試過連夜跟蹤,但都無功而回。」

「呢啲女人收收埋埋,真係估佢唔到喎。」連埋住說。

「我最中意就係呢啲有神秘感既女人。」禿子舔唇。

「呢啲女人,隨時殺左你你都唔知啊,青頭仔。」連埋住取笑他。

禿子噘噘嘴,沒趣的摸摸光頭。

「嗯...下一個先。」康仔沒有對她作任何評價。

「哦...Next!芊芊!」禿子拍向她的相片,發出「呯啪」一聲:「根據行動組同我地講既資訊,佢雖然係無乜疑點,但有行動組組員懷疑佢有多重人格!」
「哈?」康仔幾乎笑出來:「簡直胡說八道。」

「我可以做證!」王伯忽然從人群中站出來:「我跟左佢兩日架喇,佢成日又喊又笑咁,癲癲地!」

康仔聽罷皺眉蹙額。

芊芊居然在哭?子熹不是跟他好好的嗎?

「佢肯定係有病!憑我七十幾八十年觀人入微既經驗......」

「你就有病。」康仔不屑一顧:「你唔會喊同笑架咩?」

「但係......」

「NEXT!」他無視了王伯。
「好,下個!子熹!」禿子拉高聲音,以朗誦的語氣說。

「哼,係你地唔信我「禾輋金田一」咋。」王伯沒趣的退回人群中。

「經過調查,我地發現子熹除左偶然會獨自傾好耐電話之外,大多時間都係同芊芊一齊,兩個仲夜夜笙歌添。」禿子興奮的奸笑。

旁邊行動組的人也吶喊助威,你一言我一語:

「係囉,有冇咁好精力啊?」

「可能條女欲求不滿呢......」

「我影到少少佢地喺屋企既情況,嘻嘻。」

「咁正?好想睇......」

「條仔more……」

康仔聽得怒火中燒,猛地拍枱發惡。

「你地侮辱完我兄弟未啊?認真啲得唔得啊?」

眾人瞬刻噤閉嘴巴。

禿子有點慌了的張張嘴唇,但下一秒他便立即擺出嚴肅的臉:「係囉!我地傾緊殺人兇手既事架嘛,要傾J圖自己返去慢慢J啦。」

「返去都唔凖J。」康仔警告一句。

「好...好啦。」

「言歸正傳,你頭先話佢成日傾電話,知唔知係同咩人傾?」

「起底組嘗試查過,得出既結果係佢同一個女人傾電話,不過個女人使用太空卡傾電話,所以唔清楚詳情。」

「太空卡?」康仔想了半响,續說:「我諗唔到佢有咩理由會同個用太空卡既人咁耐傾電話。」

「會唔會係外遇?」連埋住說。

「外遇情人有需要使用太空卡咩?」

「或者因為佢知道你會查佢,所以咁樣做呢?」
康仔掏出一根煙,抽了幾口,愈想著這件事,搖頭搖得愈厲害。

以他所認識的子熹,應該不是個會有外遇的人。

他對死去的美玲也專情多年,怎會是這麼隨便呢?

「不過就算係外遇都無咩啫,反正同案件乜野關係都無,係咪先?」禿子聳聳兩手。

「一日呢件事未證實,我係唔會評論。」

「咁胡文軒呢?。」連埋住指著白板正中央的男人相片問。

「胡文軒......」

禿子立即臉色大變。

「下,胡Sir做咩野?」康仔發現他的神態不妥。

「佢係我地調查中,最有可疑既人。」

「!?」

康仔自然的坐直身子,等待禿子說下去。

「一言難盡......」

禿子一五一十地說出對胡文軒的調查結果。

康仔的面色,隨著他所聽到的東西,溶化成僵直的臉。

聽到禿子解說原因後,他深信案情已經不是他初時想像這麼簡單。
子熹,胡sir
其實會唔會成個重案組啲人都係幫兇
過多幾日差唔多揭曉
到喉唔到肺
會唔會胡sir同子熹係同一伙?
個個都估子熹
4.

星期六的旺角朗豪坊商場,水洩不通,到處也時乘著假期閒逛的途人。

商場平台的一層,為了吸引更多人流,臨時增設了聖誕節「打卡」位置,放置一堆聖誕節卡通人像供人拍照。

胡文軒剛在商場附近的健身室做過運動,打算來商場的美食廣場吃個午飯。

他途經這個打卡位置時,見這裡十分熱鬧,他放慢腳步瞧瞧何事。

見到不少人排著隊一個個等待拍照,位置還有很多擺成聖誕老人的員工,幫助他們拍照和換領禮品。

從一旁看,聖誕節的氣氛非常濃厚。

胡文軒只是掃視了一眼,沒感到太大興趣,準備離開之際,倏地四個聖誕老人打扮的人走到他面前。

「先生,恭喜你中獎啊!」一個聖誕老人雀躍的說。

「我?」胡文軒錯愕的指著自己。
「無錯啊,你係今日第五百位行過我地打卡位置而唔行入去既途人,可以贏得終極大獎!」

「乜唔行入去都有獎攞架咩?」胡文軒有點懷疑。

「真係架,或者你可以過嚟呢邊睇下份獎品啱唔啱你先?」

「你講左有啲咩獎品先。」

那聖誕老人怔一怔,突然說:「獎金獎品非常豐富,包括FX Creation流行袋系列、加大賀花之戀系列、家電產品......」

胡文軒蹙蹙眉,怎麼這段說話好像有點耳熟?

不過見四人的衣著應該沒什麼可疑,而且獎品乍聽頗為豐富,便跟他們走。

他們一路的走,來到平台一個人流稀疏的角落位置。

「獎品呢喂?」胡文軒問。

四個聖誕老人忽然轉過頭,對他賊賊的笑。

他一驚,背後猛的有幾人用布袋由頭蓋著他整個身子,他嚇得大聲喊叫。

「搞掂,捉住左佢!」
背後的人是康仔、阿住和王伯,他們也穿上了聖誕服裝。

套緊布袋後,他們與其餘四個聖誕老人,合力抬起他往商場洗手間方向奔走。

「救命啊!襲警啊!你知唔知我係邊個啊!」

胡文軒在布袋裡大吵大嚷,令商場的人困惑的望向他們七人。

「聖誕禮物嚟架咋,嘻嘻。」王伯指著布袋對途人說:「Merry Christmas!Merry Christmas!」

途人雖然有生疑,但大多只是觀望他們,沒有上前阻止。

「呢件禮物真係夠哂調皮啦。」連埋住托著布袋吐糟一句。

好不容易,他們帶胡文軒進一間無人的狹少洗手間。兩個聖誕老人站在門外,防止有人進來。

進去後,康仔鬆脫開布袋,把袋子隨手掉到一邊。胡文軒發現自己身處洗手間,被人包圍後,顯然驚魂未定。

「呢個人,連我講獎門人既獎品佢都信,笑死人咩。」那聖誕老人脫下帽子,原來是行動組的禿子。

胡文軒跌坐地上,細眯眯的眼睛投向眾人,他很快便發現康仔。

「康仔?點解你......」
「我地將會問你幾條問題,而家唔係事必要你講!」康仔向他大聲吆喝:「只係如果你唔講,我就唔擔保你可以完好無缺咁走翻出去。」

胡文軒先是驚訝,但再次掃視幾人後,忍不住大笑起來。

「有乜野咁好笑啊?」阿住討厭他的嘴臉。

「雖然我唔清楚點解你要捉我,但知唔知你地咁樣做,起碼要坐幾監呢?」

眾人面面相覷。

「要脅警務人員,即使口頭上既要脅,刑罰都有機會五年。而家你地郁埋手腳,我諗你地真係唔識死。」

幾人面露膽怯的臉,胡文軒見狀變得戚戚得意,怎料康仔蹲下來,對他展現具殺氣的笑容。

「咁如果唔留你活口,咁你咪無得告發我地囉?」

康仔震懾的這句話,令胡文軒再也笑不出來。

「你想點?」他乾脆地問。

「答我,你同黑社會係咪有利益關係?」

「我點解要答你?」

康仔一腳踏在胡文軒的手掌上,他痛喊一聲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞